Club Revdepov organizează la București un nou atelier de scriere creativă, în perioada 3 octombrie – 23 noiembrie , sub îndrumarea scriitorilor T. O. Bobe și Bogdan-Alexandru Stănescu.

Atelierul se adresează celor care vor să scrie ficțiune, în special proză scurtă. Se va discuta despre dialog, narator, folosirea memoriei, caracterizare, descriere, atmosferă, impact, stil și multe altele. După fiecare întâlnire, participanții primesc o temă de antrenament pentru acasă, care va fi citită de invitați și de colegi înainte de următoarea întâlnire. Fiecare întâlnire cuprinde o parte teoretică și una de feedback pe teme.

„Ce aș vrea să fac în acest curs este mai mult creative reading: anatomie patologică – de unde a pornit, cum s-a declanșat boala asta care a contaminat o frază și care o face de neuitat, de ce ne bântuie ea? Vom face disecție pe operele marilor scriitori, iar de aici nu poate ieși decât ceva foarte bun. Vom învăța să descoperim valoarea detaliilor, care atârnă în literatură de multe ori mai mult decât trama narativă, vom încerca să ghicim/deducem ce e accident și ce e premeditare într-o proză.” (Bogdan-Alexandru Stănescu)

Atelierul durează două luni, are 16 întâlniri, 2 pe săptămână, luni și miercuri de la 19:00 la 20:30, în mansarda Epic Bar, din zona Universitate. Vor fi admiși în jur de 15 cursanți, în funcție de calitatea textelor primite la preselecție. Costul este de 800 lei și se plăteșete în 2 tranșe.

„În opt săptămîni de curs poți învăța cîteva reguli de bază, pe care apoi, în următorii opt ani, ai putea să le rafinezi într-atîta, încît să le faci să dispară, dacă îți dorești să fii un fel Proust sau de Roberto Bolano. Însă, pentru început mi se pare suficient să-ți propui să fii doar un Shakespeare. Să scrii, așa cum făcea și el, conform unor reguli de compoziție și de structură, să înveți cum se construiește fie un personaj credibil, fie suspansul unor situații, să nu fii prea plicticos, dar nici să nu cauți cu tot dinadinsul sclipiciul adeseori înșelător al originalității, să începi să fii, într-un cuvînt, onorabil. Poate să pară puțin, însă, de fapt, e enorm.” (T. O. Bobe)

Înscrierile sunt deschise până pe 20 septembrie și presupun un mail la adresa simina arond revdepov punct ro, cu subiectul „Scriere creativă 9”, la care să fie atașată o povestire în jur de 6000 de semne pentru preselecție. Pentru mai multe detalii, cercetați pagina atelierului de scriere creativă.

***

Atelierul de scriere creativă are loc de două ori pe an, primăvara și toamna.

T. O. Bobe este scriitor. Volume individuale: „Bucla” (Univers, 1999, Humanitas, 2015), „Darul lui Moş Crăciun” (Humanitas, 2003), „Cum mi-am petrecut vacanţa de vară” (Polirom, 2004, 2007; Humanitas, 2011), „Centrifuga” (Polirom, 2005), „Contorsionista” (Humanitas, 2011). Volume colective: „Tablou de familie” (Leka-Brâncuş, 1995), „Cartea cu bunici” (Humanitas, 2007), „Bookătăria de texte şi imagini” (Clubul Ilustratorilor, 2009), „Lexikon der sperrigen Wörter” (Merz & Solitude, 2010), „Primul meu job” (Art, 2011). Volume traduse: „Zentrifuge” (Merz & Solitude, 2004).

Bogdan-Alexandru Stănescu scriitor, critic literar, editor, președintele Festivalului Internațional de literatură de la București. Din 2006 este director editorial al Editurii Polirom, coordonatorul colecţiei „Biblioteca Polirom”. A publicat proză scurtă în majoritatea antologiilor „Prima mea…” de la Editura ART. În 2010, a publicat împreună cu Vasile Ernu volumul „Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc” (Polirom), iar în 2012 a debutat ca poet, cu volumul „Apoi, după bătălie, ne-am tras sufletul” (Cartea Românească). În 2013, a publicat la Editura Art volumul „Enter Ghost. Scrisori imaginare către Osip Mandelştam”.

Club Revdepov organizează ateliere în care creatorii primesc feedback de la antrenori implicați. Domeniile sunt scriere (proză scurtă, poezie, scriere creativă în engleză, SF&F, dramaturgie), artă (caligrafie, animație stop motion), vorbire (comunicare, argumentare).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *