La începutul anului trecut se estima că în 2012 urma să fie publicate în toată lumea vreo 15 milioane de titluri. Statistic, 2013 ar trebui să aibă o creștere de 500% față de această cifră. Cât la sută dintre acestea vor fi doar maculatură – statisticile nu mai prevăd. Dintre milioanele de cărți care așteaptă în anticamera tipografiilor, iată o infimă parte, câteva titluri noi ale unor autori pe care deja îi cunoaștem sau care par să fie favorizați de bookaholicul universal.

Notă: Nu este o listă de apariții la editurile din România, aceasta va urma cât de curând.

Ianuarie

Pow!, Mo Yan. Autorul care a primit anul trecut un premiu Nobel pentru literatură publică o nouă carte, care deja a întrat în librării.

The Last Runaway, Tracy Chevalier. Autoarea Fetei cu cercel de perlă anunță un nou roman, despre un quaker englez care ajunge implicat în rețeaua de eliberare a sclavilor din America, trenul subteran.

Wool, Hugh Howey. Seria de nuvele SF numai ce a ajuns la 20th Century Fox, iar Ridley Scott pare să fie interesat de ecranizare. Să-l citim înainte să devină ultra popular, zic, hipsteri de bibliotecă ce suntem.

 

Februarie

My Brother’s Book, Maurice Sendak. Autorul poveștii Where The Wild Things Are a murit anul trecut, iar aceasta este ultima lui carte.

 

Martie

JM Coetzee, The Childhood of Jesus. Posesorul unui Nobel (2003) și al unui Booker Prize (1999) publică o nouă carte, Copilăria lui Isus.

 

Aprilie

Maya’s Notebook, Isabel Allende.

Ghana Must Go, Taiye Selasi. Tânăra autoare ghano-nigeriano-americană a făcut senzație anul trecut cu povestirea The Sex Lives of African Girls. Ghana Must Go este primul ei roman.

Levels of Life, Julian Barnes. Autorul premiat în 2011 cu Man Booker Prize pentru The Sense of An Ending a pregătit o nouă carte, parțial biografică.

Mom and Me and Mom, Maya Angelou. În vârstă de 84 de ani, scriitoarea și filmografa Maya Angelou a terminat o nouă autobiografie.

Revenge Wears Prada: The Devil Returns, Lauren Weisberger.

 

Mai

Dead Ever After, Charlaine Harris. Nu credeam că se va termina vreodată, dar iată însă că și povestea lui Sookie Stackhouse poate să aibă un sfârșit – Dead Ever After este ultima parte, al 13-lea roman din serie.

And the Mountains Echoed, Khaled Hosseini. După șase ani de pauză, autorul cărților The Kite Runner și A Thousand Splendid Suns publică în sfârșit al treilea roman.

The Fall of Arthur, J.R.R. Tolkien. Nemaipublicată până acum, este povestea – într-un poem epic de 1000 de versuri – a regelui legendar Arthur.

 

Iunie

Joyland, Stephen King. King va publica anul acesta două romane noi; Joyland este primul, o poveste de groază care se petrece într-un parc de distracții. Probabil că titlul din toamnă îl va eclipsa pentru o vreme.

The Ocean at the End of the Lane, Neil Gaiman. În ultimii Neil și-a îndreptat atenția mai mult asupra benzilor desenate și poveștilor pentru copii. La 8 ani după Anansi Boys autorul scoate în sfârșit și un titlu nou pentru adulți.

Maddaddam, Margaret Atwood. Autoarea în vârstă de 73 de ani publică ultimul roman din trilogia Oryx and Crake.

 

Septembrie

Dr. Sleep, Stephen King. Cum spuneam mai sus, acest al doilea titlu al lui King din 2013 îl va umbri pe precedentul, deoarece Dr. Sleep este nimic altceva decât continuarea la The Shining.

 

TBA

NOS4A2U, Joe Hill. V-am mai vorbit despre Joe. E fiul lui Stephen King și calcă pe urmele lui taică-su, scriind – bine – thriller și horror. Ultimul său roman, Horns, e pe cale de a fi ecranizat anul acesta.

Bleeding Edge, Thomas Pynchon. Nu se știe unde, nu se știe când, dar Pynchon scoate anul ăsta o nouă carte.

În 2013 James Bond (personajul literar) împlinește 60 de ani, ocazie cu care primește un nou roman, al cărui titlu nu a fost făcut cunoscut încă, dar se șitie faptul că a fost scris de autorul britanic William Boyd.

 

Voi ce cărți și ce autori urmăriți în 2013?

 

sursă foto thumbnail (cc license)

fotograf profesionist, jurnalist cultural, fost redactor șef la Metropotam.ro


2 comentarii
  1. Oana

    Republic of Thieves, a treia carte din seria fantasy “Gentlemen Bastards” de Scott Lynch.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *