La cea de-a XX-a ediție a Târgului Gaudeamus a avut loc lansarea cărții Autoimun a Ioanei Nicolaie (un interviu despre această carte și multe altele găsiți aici), volum cu care scriitoarea a revenit la poezie, după o vreme îndelungată în care s-a perindat prin literatura pentru copii și prin roman.

Și, pentru că ne bucură apariția noului volum, ne-am gândit, împreună cu prietenii de la Editura Cartea Românească, să organizăm un concurs în care puteți câștiga unul dintre cele trei exemplare Autoimun* puse la bătaie.

Pentru a participa, trebuie să vă semnați cu numele real, să lăsați o adresă de e-mail validă și să răspundeți în comentarii la întrebarea: ”Ce volum de poezii al unui autor român v-a plăcut și de ce? ”. Termen limită: 24 ianuarie, ora 18:00.  

*Atenție! Premiul se ridică personal. Pentru a intra în posesia cărții Autoimun cu autograf de la Ioana Nicolaie trebuie să fiți în București sâmbătă, 25 ianuarie, și să mergeți la seara de poezie organizată de Editura Cartea Românească (detalii în categoria de evenimente – aici).

Cei trei câștigători vor fi aleși prin tragere la sorți dintre cei care au respectat cerința concursului.

Mult succes!

Câștigătoare (comentariu valid): Oana-Mădălina Hristea.

 

Prezentarea editurii

în această nouă carte interesul ei glisează spre accidentul biografic imediat şi spre întrebările fundamentale ale parcursului nostru prin lume. Autoimun urmează o poveste de adîncime în care „personajul principal” se îmbolnăveşte, la treizeci şi cinci de ani, de o boală cronică. Sub acest pretext, el încearcă prin fiecare poem să-şi identifice fragmentar şi să-şi precizeze cît mai concret naraţiunea care, de fapt, îi subîntinde viaţa. Este atent la vocile din preajmă, dar, mai ales, se ascultă pe sine. Încearcă să vadă mai puţin detaliul medical, cît mai curînd felul fractalic în care particularul reverberează în universal. Nu-şi poate întrezări viitorul, însă reuşeşte să decupeze din trecut oameni şi întîmplări relevante. Din aluvionarea acestor secvenţe, se conturează un tablou complex, cu tonuri tari, precise, în care e vorba esenţial despre fiecare dintre noi, despre sens şi non-sens, despre viaţă.

„Ioana Nicolaie face parte din categoria poeţilor pentru care scrisul este un modus vivendi şi o călătorie în spaţiul pierdut al vîrstelor anterioare.” (Carmen Muşat)

„O autoare sobră de un subtil rafinament, ale cărei legături subterane dezvăluie o sensibilitate atipică pentru timpurile noastre, de o originalitate frapantă.” (Andrei Bodiu)

Ioana Nicolaie s-a născut în Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud.

A absolvit în 1997 Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, iar în 1998 a terminat cursurile de masterat ale aceleiaşi facultăţi. După absolvire a lucrat în învăţămînt, în presă şi în domeniul editorial. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România.

A publicat mai multe volume de versuri (Poză retuşatăNordulCredinţaCenotaf ), două romane (Cerul din burtăO pasăre pe sîrmă) şi literatură pentru copii (Aventurile lui Arik şi Arik şi mercenarii). A fost nominalizată la premii naţionale şi internaţionale, cel mai important fiind Eastern European Literature Award. Volumul Nordul a apărut în germană, în 2008, cu titlul Der NordenCerul din burtă a fost publicat în 2013 în suedeză (cu titlul Himlen i magen) şi este în curs de apariţie în bulgară, iar O pasăre pe sîrmă este în curs de traducere în sîrbă. A fost inclusă în nouă volume colective româneşti (Ferestre ’9840238 TescaniCartea cu BuniciIntelectuali la cratiţă etc.) şi în numeroase reviste şi antologii străine (Poésie 2003: Roumanie, territoire d’OrphéeNew European PoetsThe Vanishing Point That Whistles: An Anthology of Contemporary Romanian Poetry etc.).

Invitată pentru lecturi şi conferinţe la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale de literatură. Selecţii din versurile autoarei au apărut în Franţa, Anglia, Germania, Austria, Canada, Suedia, Polonia,SUA şi Bulgaria.

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


3 comentarii
  1. Oana-Mădălina Hristea

    Omul ciudat de Sesto Pals 🙂 un poet suprarealist român extrem de puțin cunoscut, pe care l-am descoperit (cum altfel?) din pură, pură întâmplare și care m-a fascinat la vremea descoperirii (acum vreo 7-8 ani). De ce mă gândesc taman la el? Păi poate pentru că nu mi l-am putut scoate din minte, nici după atâta timp 🙂

    Reply
  2. Demetrescu Horatiu Gabriel

    Si eu as fi participat, dar nici eu nu sunt din Bucuresti…
    Succes pe mai departe autoarei !

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *