Pablo este un artist plastic din Argentina, care se joacă cu literele şi cuvintele aşa cum un pictor se joacă cu pigmenţii. Instalaţiile sale devin ţesături ireale, literele desenează macrame-uri ce par să se destrame la o simplă atingere, dar se şi ridică pe verticală formând servante cu rafturi… pentru pantofi de Cenuşăreasă, ori rame în care noi ne imaginăm fluturii lui Nabokov.

Primul lucru descoperit a fost instalaţia Casa unui scrib, o poezie în toată regula “scrisă” de fiecare bucăţică de hârtie din care a fost construit spaţiul.

Scribe’s House, The Library – instalaţie. Ne-a amintit de scribul Tatianei Tolstaia, poate şi pentru că toate cărţile folosite în relieful spaţiului par a fi mobile roase de şoareci.

Ţesăturile din litere sunt ca nişte tablouri, pânze în care descifrezi volume, forme, perspective, prin litere decupate.

Asymetric book

Freud’s book

 

Iar încrengăturile ireale de cuvinte şi litere arată ca un hipertext poetic, dadaist, şi el de pus pe perete asemenea unui tablou avangardist creat din colaje, suprapuneri. O plimbare (cu cutterul) prin desişul pădurii narative.

 

Cele mai fascinante rămân obiectele create din litere, piese pe care le-am vedea… dacă nu la noi acasă, măcar într-o scenografie cu fior livresc.

Pentru pantofii şi accesoriile unei Cenuşărese

Ramele ideale pentru fluturii lui Nabokov

Cartea de pe noptieră

Poezia unui raft scris

Mai multe creaţii incredibile cu litere vezi pe site-ul lui Pablo Lehmann, care se deschide ca o carte 😉
Surse foto:  Black Square Gallery, Made in Slant, This is colossal, The Stark Life

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *