La două zile după ziua de naștere a lui Marcel Proust, dar la 33 de ani distanță și în alt colț de lume (Parral, Chile), venea pe lume ”cel mai mare poet al secolului XX, în orice limbă” (Gabriel Garcia Marquez), Pablo Neruda.

Și-a ales numele după cel al reprezentantului realismului ceh, poetul Jan Neruda și, curând, a înlocuit și din punct de vedere legal Neftali Ricardo Reyes Basoalto cu Pablo Neruda.

Poetul chilian a fost extrem de bine receptat încă din tinerețe atât de către conaționali, cât și de oamenii din lumea largă, ajungând, cu doi ani înainte de moartea sa din 1973, să primească Premiul Nobel pentru Literatură.

A avut o viață agitată mai ales din pricina implicării sale în viața politică (a fost diplomat și politician în cadrul Partidului Comunist din Chile). O lungă perioadă (aproximativ 20 de ani) a trăit în exil. S-a reîntors în Chile abia după ce a luat Nobelul.

Tocmai pentru că poeziile lui ne plac atât de mult, astăzi ne amintim de Pablo Neruda și aniversăm împreună 109 ani de la nașterea lui.

Dacă în continuare sunteți curioși să aflați mai multe despre viața și opera poetului chilian, vă recomandăm să vizionați documentarele de mai jos.

V-a atras atenția? Restul părților acestui documentar le găsiți aici, aici, aici, aici și aici.

Cel de-al doilea documentar, cu o perspectivă puțin schimbată, se numește ”Pablo Neruda: The Poet’s Calling”.

 

Apoi, dacă vreți să-l vedeți și auziți pe faimosul Pablo Neruda într-un interviu, video-ul următor este cel mai potrivit (chiar dacă are o calitate mai slabă).

 

Misterul care se învârte în jurul morții sale (deși inițial s-a crezut că a decedat din cauza cancerului la prostată) încă dăinuie. Astfel, în aprilie anul acesta, The Guardian anunța exhumarea trupului poetului pentru a se vedea dacă acesta a fost omorât prin otrăvire (așa cum afirmă șoferul lui) sau nu. Voi ce credeți? 

Pentru a nu încheia într-o notă negativă, v-am pregătit și două clipuri simpatice.

Primul este cu melodia ”Pablo Neruda”, scrisă și cântată de artista Kavisha Mazzella, inspirat din filmul lui Massimo Troisi, ”Poștașul”.

 

Celălalt este cu două dintre poemele lui Pablo Neruda, recitate de el însuși – au o muzicalitate fantastică!

 

Nu uitați și de animația care ilustrează unul dintre cele mai frumoase poeme de-ale lui Pablo Neruda, ”El pájaro yo”, despre care vă povesteam acum ceva timp.

Feliz Cumpleaños, dragă Pablo Neruda!

 

Sursă imagine principală: nobelprize.org

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *