Despre filme adaptate după cărțile unor scriitori sau inspirate de biografiile lor s-a mai scris aici. Dar pentru că am revăzut de curând Hemingway & Gellhorn, al lui Philip Kaufman – care a semnat și regia pentru “Insuportabila ușurătate a ființei”, după romanul lui Milan Kundera – am întocmit și eu o listuță cu câteva filme care captează fragmente din viața unor scriitori cunoscuți.  

În “Hemingway & Gellhorn” (2012), adorabilii Nicole Kidman și Clive Owen construiesc unul dintre cele mai cunoscute cupluri americane: jurnalista Martha Gellhorn (corespondent de război) și scriitorul Ernest Hemingway. Relația amoroasă pe care cei doi au avut-o la sfârșitul anilor ’30 s-a finalizat cu o căsătorie din care Gellhorn a vrut, în cele din urmă, să iasă printr-un divorț. Martha, care a fost inspirația pentru romanul “Pentru cine bat clopotele”, a devenit astfel singura femeie din viața lui Hemingway care i-a cerut vreodată divorțul.

hemingway“The Broken Tower” (2011), al americanului James Franco – care semnează scenariul și joacă și rolul principal -, face biografia lui Hart Crane, unul dintre cei mai influenți poeți americani ai anilor ’30. Creatorul unui tip de poezie modernistă puternic stilizată, Crane (care suferea de depresie) a murit la vârsta de 32 de ani în timpul unei călătorii cu vaporul din Mexic în New York: s-a aruncat peste bord după ce a fost bătut măr pentru că a făcut avansuri homosexuale unui membru al echipajului. Titlul filmului este numele unuia dintre ultimele sale poeme publicate.

James Franco“Leonie” (2010), în regia lui Hisako Matsui, povestește viața jurnalistei Léonie Gilmour (Emily Mortimer), iubita scriitorului japonez Yone Noguchi și mama lui Isamu Noguchi, unul dintre cei mai apreciați sculptori de secol XX. Deși a publicat și ea, în special eseuri, Gilmour este cunoscută mai degrabă pentru munca ei de editor al cărților lui Yone Noguchi, unele voci spunând chiar că a fost co-autoarea sau chiar autoarea unor cărți atribuite lui, așa cum este, spre exemplu, “The American Diary of a Japanese Girl” – primul roman în limba engleză publicat în SUA (1901) de către un scriitor japonez.

Leonie“Factotum” (2005), adaptat de Bent Hamer după cartea cu același nume a lui Charles Bukowski, face portretul lui Hank Chinaski, alter-ego-ul ficțional al scriitorului (interpretat de Matt Dillon), care rătăcește prin diverse orașe americane făcând lucruri care îl distrag de la principala lui preocupare, aceea de a scrie: schimbă joburi bizare, se distrează cu femeile, bea pe rupte, își pierde banii la jocuri de noroc.

Factotum“Lope” (2010), al lui Andrucha Waddington, documentează anii de tinerețe ai poetului și dramaturgului spaniol de sfârșit de secol XVI – început de secol XVII, Lope de Vega, aducând în prim plan ambițiile și neliniștile lui dar și femeile pe care le-a iubit în acea perioadă: o afaceristă de success și o aristocrată care se dovedește a fi marea lui iubire.

Lope“Bright Star” (2009), regizat de Jane Campion, reconstituie ultimii trei ani din viața poetului romantic John Keats (interpretat de Been Whishaw) și relația amoroasă pe care a avut-o în această perioadă cu Fanny Brawne (interpretată de Abbie Cornish).

brightstar1Surse: pastemagazine.com,thereelist.com,movies.nytimes.com,wodumedia.com,salabr.com,apoemlife.blogspot.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *