Ideea unei astfel de liste a venit de curând, când TVR a difuzat Finding Neverland, un film despre cum J. M. Barrie şi-a găsit inspiraţia pentru a scrie aventurile lui Peter Pan. Apoi mi-am amintit toate filmele pe care le-am văzut în studenţie despre scriitori care scriu o carte şi drumul pe care îl parcurg până la publicare. A venit firesc să adun câteva din ele într-o listă şi să vi le recomand şi vouă, în cazul în care vreodată veţi avea curiozitatea să vedeţi una-alta despre frustrările lui James Joyce când a publicat Dubliners sau viaţa boemă a lui Truman Capote şi prieteniile dubioase pe care le-a dezvoltat cu criminalii din romanul său Cu sânge rece.
Dacă tot am pornit la drum cu acest film, e la bunul simţ să îl includ primul în listă. La începutul secolului trecut, J.M. Barrie era un dramaturg al cărui succes pălea, iar tristeţile sale erau de neînţeles pentru soţia sa, şarmanta Mary, ale cărei principale griji se învârteau în jurul porţilor prin care voia să treacă pentru a ajunge în cele mai înalte cercuri sociale. Barrie, jucat de Johnny Depp, îi întâlneşte într-o zi în parc pe văduva Sylvia Llewelyn Davies (Kate Winslet) şi pe băieţii săi, George, John, Peter şi Michael, legând o strânsă prietenie cu ei şi inventând tot soiul de lumi fantastice pentru a-i distra. Piesa de teatru pe care o scrie se dovedeşte a fi un mare succes, 7 ani mai târziu apărând cartea devenită celebră în ultimul secol. După moartea Sylviei, Barrie îi adoptă pe băieţii rămaşi orfani.
Şi dacă tot am pomenit de Johnny Depp (pentru care avem o simpatie aparte, mai ales de când “ne-a” citit din corespondenţa sa cu Hunter S. Thompson) trebuie menţionat şi “Libertinul”, un film de epocă (sec. XVII), în care Depp îl joacă pe John Wilmot, 2nd Earl of Rochester, un poet a cărui boemie şi “freelove” au condus la moartea sa la 33 de ani. Spre deosebire de “Finding Neverland”, “The Libertine” nu este genul de film pe care să îl recomanzi copiilor. Descrie viaţa promiscuă pe care a trăit-o Rochester până în cele mai ruşinoase detalii. Ce trebuie însă subliniat (pentru a ne alinia la tema listei) sunt cele câteva lucrări ale sale pe care le vedem incluse în film. Sodom, or the Quintessence of Debauchery este poate cea mai elocventă dintre toate, o satiră de un sarcasm dus la extrem despre domnia regelui. În realitate, piesa este atribuită lui Rochester, însă nu este 100% sigur că el a scris-o.
Johnny Depp bonus
Obişnuit să joace scriitori (mai mult sau mai puţini morali), Depp a jucat şi în Secret Window în 2004, filmul rezultat din ecranizarea romanului omonim al lui Stephen King, despre un scriitor psihopat, devenit criminal după ce află că soţia l-a înşelat.
Cele două filme înfăţişează drumul pe care Truman Capote îl parcurge în documentarea care a rezultat în romanul Cu sânge rece. “Capote” a fost lansat în 2005 (în ziua în care scriitorul ar fi împlinit anii), anul în care l-am descoperit pe Philip Seymour Hoffman. Rolul pe care l-a făcut i-a adus un Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal şi putem spune că merită văzut mult mai mult decât “Infamous”, film realizat un an mai târziu, cu Toby Jones în rolul principal. În orice caz, pentru cei mai tineri dintre voi, care poate nu aţi avut ocazia să intraţi mai mult în contact cu scriitorul american și scriiturile sale, cele două filme indică procesul prin care Capote obişnuia să îşi intre în element.
În cazul în care până în 2007 Anne Hathaway nu îşi dovedise talentele actoriceşti, cu “Becoming Jane” a reuşit un rol dramatic care, deşi nu i-a adus cine ştie ce recunoaştere critică, i-a deschis drumurile spre roluri serioase. “Becoming Jane” este ecranizarea biografiei lui Jane Austen, realizată de istoricul Jon Hunter Spence. Portretizarea vieții scriitoarei britanice consemnează în mod deosebit procesul prin care aceasta a scris Mândrie şi prejudecată, dar şi amorul cu Thomas Lefroy, care i-a servit drept inspiraţie pentru conturarea personajului Mr. Darcy.
Unul din cele mai interesante filme din această listă, “Scafandrul şi fluturele” a fost realizat în 2007 după cartea autobiografică a jurnalistului francez Jean-Dominique Bauby, care la 43 de ani a suferit un atac cerebral sever, rămânând paralizat. Terapeuţii au folosit un sistem de comunicare cu el – i se citeau în mod repetat literele alfabetului, în ordinea frecvenţei utilizate în limba curentă, şi clipea când era să ajungă la litera pe care voia să o folosească. În acest mod, Jean-Dominique Bauby a scris cartea “Le Scaphandre et le Papillon”, care a apărut în 1997, 2 luni mai târziu autorul având să moară. Filmul înfăţişează schimbarea psihică ce se produce într-un corp inert, Jean-Do fiind cândva un om plin de viaţă. Reorganizarea priorităţilor şi descoperirea celor din jur din alte unghiuri au fost temele principale abordate în procesul creativ (dacă i se poate spune aşa) al francezului.
7. Nora
Iată un film în care titlul nu este dat de un scriitor. Nora este de fapt soţia lui James Joyce, iar filmul este realizat din perspectiva ei, subliniind atât cele bune şi cele rele ale relaţiei dintre cei doi, cât şi întemeierea unei familii şi, foarte important, lupta pe care Joyce a dus-o cu editurile şi cenzura atunci când a fost să îşi publice lucrarea de debut, Dubliners.
8. Orele
Filmul care i-a adus lui Nicole Kidman singurul Oscar din carieră este bazat pe cartea Orele a lui Michael Cunningham. Din toată povestea filmului şi cărţii, ţin să subliniez exclusiv rolul lui Nicole Kidman, care o interpretează pe Virginia Woolf în procesul de scriere a romanului Doamna Dalloway. Filmul pe de-a-ntregul aruncă atenţia în 3 momente diferite în timp, care au loc în aceeaşi zi dar la ani distanţă, secvenţele fiind amestecate între ele, fapt pe care fanii Virginiei Woolf îl vor recunoaşte ca fiind recurent şi în romanul Doamna Dalloway. Dacă sunteţi curioşi cum era scriitoarea britanică când scria şi cât de depresivă obișnuia să fie, acest film vă poate face o idee.
Jurnalul lui Anne Frank nu a fost imediat ecranizat. Mai întâi a fost montat pe Broadway, în 1955, având un succes demn de Pulitzer, iar patru ani mai târziu, pe baza scenariului folosit în teatru, a fost realizat filmul ce a câştigat 3 Oscaruri. Filmul înfăţişează viaţa scurtă a Annei Frank şi cum a scris jurnalul ce avea să devină de referinţă în literatura universală a secolului XX.
10. Eat Pray Love
Cea mai comercială intrare în listă este ecranizarea romanului omonim al lui Elizabeth Gilbert, care documentează aventurile acesteia de redescoperire pe parcursul unui an şi procesul de scriere a cărţii. Personajul principal este jucat de Julia Roberts, care, oricât de pretty woman ar fi, nu a ajutat la receptarea pozitivă a criticilor. Cezarului trebuie oferit ce îi aparţine, totuşi – cartea a fost un bestseller, iar filmul un succes în box office.
Desigur, sunt multe alte filme care ar putea fi luate în considerare. Dacă aveţi şi voi alte recomandări de filme care înfăţişează scriitori în plin proces de realizare a unui text literar, sunteţi bineveniţi în completarea noastră 🙂
Pingback: La plimbare prin blogosferă (29) | Rontziki
Foarte interesant!
Cred că cinematografia românească ar trebui să scoată și câteva astfel de filme 😀
“Sylvia” cu Daniel Craig si Gwyneth Paltrow din 2003 despre Sylvia Plath
Last Call/Fitzgerald despre F. Scott Fitzgerald.