V-am mai spus și cu alte ocazii, ne plac tare mult listele – chiar dacă, de cele mai multe ori, ne abatem de la ele și ne avântăm în lecturi de tot soiul. De aceea, am pregătit pentru voi o mini-serie de materiale despre listele de lectură ale unor autori cunoscuți.

Am fost curioasă ce cărți cred scriitorii că trebuie citite musai și am căutat. Unele dintre acestea sunt recomandate pentru cei care vor să devină scriitori și sunt la început, altele sunt bibliografii pentru cursuri. Însă toate sunt interesante și, recunosc, pe multe dintre ele nu am apucat să le citesc – iar de altele nici n-am auzit până acum (rușinos, știu).

Astăzi, pornim în periplul recomandărilor cu Ernest Hemingway care, în 1934, a fost luat prin surprindere de un tânăr (Arnold Samuelson) care a călătorit peste 2000 de mile pentru a-l întâlni pe autorul american și a-i cere sfaturi în ceea ce privește actul scrierii. Întâlnirea a fost emoționantă pentru Samulson care, ajuns în fața lui Hemingway, nu a putut scoate niciun cuvânt. Acesta povestește că, după câteva minute de uitat la autorul american, acesta din urmă l-a întrebat ce dorește. Când a aflat că vroia doar să vorbească cu el, Hemingway l-a rugat să revină a doua zi, motivând că este foarte ocupat. Samuelson, neavând unde să doarmă, a stat într-un port – unde a fost arestat. I se dădea drumul în fiecare dimineață, pentru a încerca să-și găsească rostul în orașul Key West.

1Ernest Hemingway

 

Sursa

Totuși, după multe peripeții, tânărul a reușit să vorbească cu Hemingway. Acesta din urmă i-a dat sfaturi de scriere, dar și de lecturi. L-a avertizat să citească numai opere scrise de autori morți, cărți ce au trecut, spunea el, testul timpului. Niciodată – și aici nu sunt deloc de acord cu el – să nu încerce literatura contemporană (paradoxal, din moment ce el însuși era contemporan cu Samuelson). Apoi, întrebându-l pe Arnold ce citește și fiind nemulțumit de răspunsul lui, a mers și i-a încropit o listă de lecturi obligatorii pentru un scriitor aspirant:

The Blue Hotel și The Open Boat – Stephen Crane

Madame Bovary – Gustave Flaubert

Dubliners – James Joyce

The Red and the Black – Stendhal

Of Human Bondage – Somerset Maugham

Anna Karenina – Leo Tolstoy

War and Peace – Leo Tolstoy

Buddenbrooks – Thomas Mann

Hail and Farewell – George Moore

The Brothers Karamazov – Fyodor Dostoyevsky

The Oxford Book of English Verse

The Enormous Room – E.E. Cummings

Wuthering Heights – Emily Bronte

Far Away and Long Ago – W.H. Hudson

The American – Henry James

Sursa

Hemingway i-a și împrumutat lui Samuelson două cărți (o carte de povestiri de Stephen Crane și o copie a romanului său ”A farewell to arms”), pe care tânărul le-a returnat chiar a doua zi, citindu-le în închisoare. Când s-a întors la casa scriitorului american, a primit surprinzătoarea propunere de a lucra, timp de un an, pentru el. Experiență inedită, dacă mă întrebați pe mine.

În urma călătoriei lor, Samuelson a scris cartea ”With Hemingway: A year in Key West and Cuba”, iar Ernest Hemingway a publicat un articol în Esquire, numit “Monologue to the Maestro: A High Seas Letter”.

Nu știu părerea voastră despre această întâmplare, însă mie mi s-a făcut un chef nebun de a-mi lua rucsacul și a merge în căutarea autorilor mei preferați (cine știe, poate unul dintre ei va reacționa ca Hemingway 🙂 ).

Rămâneți pe aici, căci în partea a doua vom avea recomandările de lectură de la David Foster Wallace, Lynda Barry și W.H. Auden.

Sursă imagine principală: openculture.com

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


2 comentarii
  1. olteanu irina

    Mi se pare grozav ca apare mentionat si numele unei doamne intre atatia “grei” ai literaturii. Si, sincer, aceste lecturi mi se par obligatorii pentru oricine, nu doar pentru un scriitor aspirant.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *