Sunt într-o perioadă ceva mai dezorganizată și citesc cam amestecat, din mai multe genuri și tipuri de cărți în același timp. M-am reîntors, parțial (adică în limita timpului liber, destul de redus în ultima vreme), și la autorii mai „clasici”. Unul dintre aceștia este Ernest Hemingway, pe care acum îl gust cu totul altfel decât o făceam acum opt-nouă ani, parcă îl redescopăr într-o altă lumină. Iar post Emineschool s-a mai întâmplat ceva: am un chef și mai mare de documentare cu și despre scriitori.

Așa că, într-una din zilele în care un exemplar din Hemingway stătea cuminte pe noptieră și aștepta să-l deschid, s-a produs inevitabilul: mi-am dat seama că n-am văzut niciun documentar care să-l aibă în centrul său pe faimosul scriitor american.

Din fericire, cum trăim în era informațiilor obținute rapid, după câteva căutări și click-uri, am ajuns la Ernest Hemingway: Rivers to the Sea, un film realizat de DeWitt Sage în 2005 pentru American Masters (sezonul 19, episodul 6), seria de documentare de pe PBS.

Nu este cel mai reușit film dintotdeauna – mi-ar fi plăcut să sondeze mai adânc în psihologia personajului central -, dar este, cu siguranță, un punct de plecare în descoperirea lui Hemingway, atât profesional, în ceea ce privește opera și cariera sa jurnalistică, cât și personal, pasiunile și preocupările sale de dincolo de literatură. Altfel spus, vizionând acest film veți afla esențialul despre unul dintre cei mai cunoscuți, apreciați și citiți scriitori americani ai secolului XX.

Alte recomandări succinte, suplimentare:

– discursul lui Hemingway de acceptare a Premiului Nobel pentru Literatură (1954), înregistrat după ceremonie pentru că nu a putut să călătorească la Stockholm după accidentele din Africa;

– Hemingway surprins pe film cândva în anii ’50 la o coridă (luptele cu tauri se numărau printre pasiunile sale, după cum probabil că știți);

– The Spanish Earth (1937), scenariu scris de Hemingway, John Dos Passos și alții, pentru care scriitorul american și Orson Wells au avut o dispută (cel din urmă fiind înlocuit, în final), un film grăitor pentru preocupările lui Hemingway și perioada războiului civil spaniol.

Sursă imagine principală

Un comentariu
  1. Bookish

    Nu sunt neapărat fan Hemingway, dar primul documentar mi-a plăcut foarte mult, mai ales pentru subtitrările în portugheză (eu fiind traducător de portugheză).

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *