Sunt convinsă că ați auzit, dintr-un motiv sau altul, de Patti Smith. Fie că o cunoașteți datorită muzicii ei – precursoare a punk-rock-ului, supranumită „The Godmother of Punk”, cu unsprezece albume la activ, primul în 1975, Horses, iar cel mai recent în 2012, Banga –, fie grație scrierilor sale – poezie, cu precădere; iată, primul volum de poeme a venit înaintea muzicii: Seventh Heaven sau ediția rară Early Morning Dream –, respectiv a recentei traduceri la noi a autobiografiei sale, Pe când eram doar niște puști (Editura Polirom, colecția „Biblioteca Polirom”, traducere și note de Casiana Ioniță, 2014; cronica noastră aici) sau artei sale, știți deja că Patti Smith este o artistă completă. 

Cu o poveste plină de urcușuri și coborâșuri, o legendă a muzicii, activistă, multipremiată pentru opera sa, Patti Smith este o personalitate aparte, care ne inspiră și astăzi. De aceea, atunci când am găsit un documentar cu și despre Patti Smith, numit „Dream Of Life” (de la numele albumului său din 1988), nu am putut decât să mă bucur și să-mi fac vreme să-l urmăresc în tihnă.

Unde mai pui că documentarul acesta este cu totul și cu totul special: mai întâi, pentru că cel care l-a realizat, fotograful , cu răbdare și iscusință, a filmat acest documentar în decursul a unsprezece ani (!); apoi, pentru că Patti Smith este vocea din off care ne povestește detaliile vieții sale, ale influențelor pe care le-a avut (de la William Burroughs, Allen Ginsberg, Bob Dylan, Robert Mapplethorpe, Michael Stipe la Rimbaud, Genet, Dylan Thomas, Oscar Wilde etc.), cea care vorbește, cu precădere, despre muzică, dar și despre poezia sa, despre dragoste, pierderi, filosofia ei de viață, creativitate ș.a.m.d. Astfel încât rezultatul este un film de aproape 110 minute, în mare parte cu tușe de alb și negru, secvențe rare din timpul concertelor lui Patti Smith, fotografii inedite, toate constituindu-se într-un portret intim (un fel de jurnal în fața camerei de luat vederi, aș spune) al uneia dintre cele mai importante artiste ale secolului XX.

Acest documentar cu și despre Patti Smith a avut premiera în 2008, la Festivalul de Film de la Berlin. A fost premiat cu Excellence in Cinematography Award la Festivalul de Film Sundance. De asemenea, Steven Sebring a publicat, în același an în care a avut loc premiera filmului, și un album de fotografii cu Patti Smith, cu același titlu precum documentarul, de 416 pagini – poate fi găsit aici -, o bijuterie de carte de sine stătătoare.

Înainte de a vă invita să urmăriți documentarul cu și despre Patti Smith, trebuie să menționez faptul că nu cred că acesta este suficient pentru a o descoperi complet pe artistă. Altfel spus, v-aș recomanda să citiți, în primul rând, autobiografia ei (pentru a înțelege, de exemplu, relația ei cu Robert Mapplethorpe). Filmul nu beneficiază de niciun fel de introduceri, nu o prezintă a priori pe Patti Smith, ci pornește de la ideea că cei care-l vizionează o fac pentru că deja știu cine e și ce a făcut artista americană. Altfel, dacă sunteți fani de-o viață Patti Smith, documentarul „Dream Of Life” vă va întregi părerea despre aceasta și vă va plăcea la nebunie.

P.S.: Sper că veți gusta cel puțin la fel de mult ca mine scena în care Patti Smith ne duce în vizită la părinții săi :).

Dacă ați rămas pe pagină, primiți și un mic bonus: câteva imagini din albumul de fotografii „Dream Of Life”, despre care aminteam mai sus.

patti smith dream of life 0patti smith dream of life 5patti smith dream of life 4patti smith dream of life 2patti smith dream of life 1patti smith dream of life 3Via Brainpickings, Pockster și PBS

Sursă imagine principală

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *