
Ne-am îndrăgostit și mai tare de Patti Smith odată cu Pe când eram doar niște puști (Polirom, 2014, cronica noastră aici), așa că acum, de fiecare dată când dăm în lecturile noastre zilnice peste alte și alte informații cu privire la poeta și precursoarea punk-rock-ului, citim cuminți și dăm mai departe între noi. Cu ceva timp în urmă, de exemplu, vă recomandam să vizionați documentarul Dream Of Life, care o avea în centrul său pe Patti Smith – din păcate, dacă n-ați făcut-o atunci, acum nu mai este posibil, a fost scos de pe YouTube.
Dacă sunteți fanii ei, știți deja că a fost puternic influențată de artiști și scriitori precum William Burroughs, Allen Ginsberg, Bob Dylan, Robert Mapplethorpe, Michael Stipe, Rimbaud, Genet, Dylan Thomas, Oscar Wilde ș.a.m.d. Că Patti Smith este, înainte de toate etichetele pe care i le-ai putea lipi (și acestea sunt numeroase!), o cititoare împătimită, o bookaholică veritabilă – ea însăși se definește astfel. De la o vârstă fragedă a fost fermecată de cuvinte. Cu cât citea mai mult, cu atât voia și mai mult. Iar asta se vede în tot ceea ce a făcut, de la muzică la fotografie și literatură. Însă e posibil să nu fi dat, până acum, peste lista cu cărțile ei favorite. Și, dacă sunteți în pană de idei și nu știți exact ce vreți să citiți în zilele următoare, poate lecturile lui Patti Smith vă vor inspira.
În 2008, la Festivalul Internațional al Artelor din Melbourne, scriitoarea a divulgat care sunt cărțile ei preferate, o combinație nemaipomenită de 44 de volume clasice și contemporane.
Acestea sunt:
1. Maestrul și Margareta, de Mihail Bulgakov
2. Călătoria spre Soare-Răsare, de Hermann Hesse
3. Jocul cu mărgele de sticlă, de Herman Hesse
4. Inima întunericului, de Joseph Conrad
5. Moby Dick, de Herman Melville
6. Billy Budd, de Herman Melville
7. Cântece ale Inocenței și ale Experienței, de William Blake
8. The Wild Boys, de William Burroughs
9. Howl, de Allen Ginsberg
10. Un anotimp în infern, de Arthur Rimbaud
11. Iluminațiile, de Arthur Rimbaud
12. Wittgensein’s Poker, de David Edmonds și John Eidinow
13. Un pension de domnișoare, de Charlotte Bronte
14. The Process, de Brion Gysin
15. Cain’s Book, de Alexander Trocchi
16. Coriolan, de William Shakespeare
17. Prințul fericit, de Oscar Wilde
18. Sus, deasupra lumii, de Paul Bowles
19. Împotriva interpretării, de Susan Sontag
20. Iubiri nomade, de Isabelle Everhardt
21. Voyage en Orient, de Gérard de Nerval
22. Sub vulcan, de Malcolm Lowry
23. Suflete moarte, de N.V. Gogol
24. Cartea neliniștii, de Fernando Pessoa
25. Moartea lui Virgiliu, de Hermann Broch
26. Dulgheri, înălțați grinda acoperișului, de J.D. Salinger
27. Franny și Zooey, de J.D. Salinger
28. Litera stacojie, de Nathaniel Hawthorne
29. La grande beuverie, de René Daumal
30. În căutarea timpului pierdut, Swann, de Marcel Proust
31. O moarte fericită, de Albert Camus
32. Primul om, de Albert Camus
33. Valurile, de Virginia Woolf
34. Big Sur, de Jack Kerouac
35. orice de H.P. Lovecraft
36. orice de W.G. Sebald
37. orice de Jean Genet
38. orice de Walter Benjamin
39. Poet în New York, de Federico García Lorca
40. Onoarea pierdută a Katharinei Blum, de Heinrich Böll
41. The Palm-Wine Drinkard, de Amos Tutuola
42. Ice sau orice altceva de Anna Kavan
43. The Divine Proportion, de H.E. Huntley
44. Nadja, de André Breton
De unii autori n-am auzit absolut deloc până acum – cum ar fi Amos Tutuola sau Brion Gysin -, darămite să-i citesc, însă nu-i nimic, nu e timpul pierdut. În plus, ce ar mai însemna o astfel de listă dacă nu ne-ar inspira lecturile viitoare? 🙂
Aici găsiți lista de mai sus, completată cu încă zece volume – Menajeria de sticlă a lui Tennessee Williams, Omul fără însușiri, de Robert Musil sau O stea îndepărtată a lui Roberto Bolaño, de pildă – menționate de Patti Smith în interviuri și alte materiale. Le puteți bifa pe cele pe care le-ați citit și, la sfârșit, veți vedea câte dintre recomandările poetei mai aveți de consumat. Iar dacă aveți cont de Goodreads (cum are și Bookaholic 🙂 ), atunci găsiți aici lista de cărți favorite ale poetei.
Recent, la gala Golden Globes din ianuarie anul acesta, întrebată de cei de la Elle ce am afla despre ea dacă Boyhood ar fi fost despre doisprezece ani din viața ei, Patti Smith a spus:
„Ei bine, ați afla că-mi iubesc câinele și frații. Și, mai mult decât orice altceva, că sunt un adevărat șoarece de bibliotecă. Sunt o persoană cam solitară”.
Reporterii Elle nu s-au lăsat, au vrut să știe ce cărți ne recomandă Patti Smith să citim. Și bine au făcut; astfel, scriitoarea a dezvăluit și care este prima capodoperă a secolului nostru, din punctul ei de vedere.
Iată răspunsul ei:
„Aș putea recomanda un milion de cărți. V-aș spune, în primul rând, să-l citiți pe [Roberto] Bolaño. Să-i recitiți pe clasici. Citiți Litera stacojie și Moby Dick. Citiți-l pe [Haruki] Murakami. Dar 2666 a lui Bolaño este prima capodoperă a secolului XXI”.
Hotărât lucru, trebuie să pun mâna pe 2666!
Voi ce cărți v-ați pus pe listă din recomandările lui Patti Smith?