Din când în când, o pauză de lectură este binevenită. Ne ajută să ne limpezim mintea și s-o pregătim pentru noi călătorii literare. Asta nu înseamnă că ne ocupăm cu altceva, tot literatura este principalul nostru interes :).

Printre multele posibilități pe care le-am avea pentru a ne odihni ochii și a ne provoca lecturi viitoare (de exemplu, să vedem un documentar, o ecranizare sau să ascultăm cursuri de literatură gratuite de pe internet), astăzi vă propun să urmăriți cinci podcast-uri cu și despre scriitori – atât scriitori deja consacrați, cât și scriitori la început de drum sau mai puțin cunoscuți la noi. De ascultat în mașină, în parcuri și grădini, la terase, în mijloacele de transport în comun, când faceți sport, când gătiți sau oricând și oriunde vreți voi. 

Le-am selectat pe cele care mi s-au părut mie interesante, cele pe care le ascult cât de des pot și nu mă dezamăgesc niciodată; la fel de important este faptul că vi le voi recomanda doar pe cele care sunt înregistrate în cea mai vorbită limbă din lume (cea engleză, bineînțeles).

Apropo, cititorii care au și aspirații scriitoricești, găsesc un bonus de alte cinci podcast-uri în strânsă legătură cu această „meserie”.

Prima listă: pentru cititori

1. PEN America – site-ul celebrei asociații a scriitorilor, răspândită la nivel global, este plin de bunătăți. Accesați aici pentru a asculta interviuri cu scriitori, lecturi (din cărțile lor sau ale altor autori cunoscuți), conversații faine (una dintre cele mai recente îl are ca protagonist pe Salman Rushdie), discuții interesante despre cărți, în general, și multe altele. Iar aici găsiți lista de programe – vă recomand să ascultați și, dacă aveți vreme, să citiți și să vedeți și înregistrările video.

2. The New Yorker – e posibil să știți deja că faimosul ziar The New Yorker are și o secțiune de podcast-uri (se alternează înregistrări cu lecturi de ficțiune și înregistrări cu lecturi de poezie). Ce mi-ar plăcea mie să ascultați? Vă spun șase podcast-uri pe care nu trebuie să le ratați: Akhil Sharma citind un fragment din Tobias Wolff, T.C. Boyle citind două proze scurte de-ale lui Donald Barthelme, Jonathan Safran Foer – o lectură din Amos Oz, Robert Coover – o proză scurtă de-a lui Italo Calvino, Margaret Atwood citind Mavis Gallant și o povestire, Clara, a lui Roberto Bolaño, citită de Francisco Goldman.

3. Victoria Lautman – Writers on the record – din Chicago, cu dragoste :). Una dintre cele mai cunoscute serii de interviuri cu scriitori din America, produsă și găzduită de jurnalista Victoria Lautman, difuzată pe frecvența 98.7WFMT Radio. Prima dată când am citit despre această serie am fost surprinsă aflând că interviurile aveau loc în fața unui public. De aici, am ascultat cu drag discuțiile cu Junot Diaz, Michael Cunningham și Jonathan Safran Foer. Vă las pe voi să descoperiți și alte înregistrări.

4. The Lit Show – o emisiune literară de radio din Iowa care se ocupă cu tot ceea ce înseamnă domeniul cărților: interviuri, lecturi, știri, recenzii ș.a.m.d. Am fost atrasă, în primul rând, de diversitatea scriitorilor invitați – care nu merg acolo doar pentru a citi, ci își discută și opera. De mulți dintre autorii care au apărut la The Lit Show nu-i cunosc deloc, așa că am considerat emisiunea ca un punct de plecare.

P.S.: Neapărat să-l ascultați pe Wells Tower – cartea lui de debut, Să distrugi și să arzi tot, a fost tradusă la editura Curtea Veche; mi-am luat-o la Bookfest 2014 cu o super reducere.

5. Selected Shorts – tot cu o audiență live, înregistrările de la această emisiune se învârt în jurul unei teme (dragoste, bine-rău, dor, iluzii, eroi etc.), iar actori sau personalități din televiziune citesc câteva povestiri, vechi sau noi, pe potriva temei respective. De urmărit!

 

A doua listă, mai succintă: pentru cititorii- viitori scriitori

A venit vremea bonusului. Iată ce mi-a făcut mie cu ochiul:

1. The Writing Studio – scriitorii vă vorbesc despre experiențele lor, despre obiceiurile lor de scris, despre cum fac față blocajelor.

2. American Writers – vă stă la dispoziție în procesul îndelungat al scrierii, de la conturarea situațiilor, la caracterizări, descrieri, intrigă, context ș.a.

3. Writing Excuses – fiecare înregistrare este concentrată în cincisprezece minute și documentează aproape toate aspectele scrierii.

4. The Dead Robots’ Society – pe lângă interviuri și discuții cu scriitori americani, au numeroase podcast-uri cu sfaturi pentru cei care vor să fie scriitori (unele sunt chiar foarte, foarte mișto).

5. I Should Be Writing – Mur Lafferty este gazda emisiunii, autoare de cărți SF (asta nu înseamnă că cei care nu vor să scrie SF nu o pot asculta).

Voi mai urmăriți și alte podcast-uri?

 

Sursă imagine principală

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *