Când scriam materialul despre benzile desenate cu și despre bibliotecă și bibliotecari și selectam imagini, am dat peste patru artiști care mi-au plăcut tare mult. De ce? Pentru că au talent (desenează foarte fain, iar replicile personajelor lor au tâlc) și sunt pasionați de mediul literar. Fie că vorbim despre glume cu cititori și scriitori, fie despre cărți răsucite pe toate părțile, obiceiuri de lectură, presărate cu ironii delicioase, cred eu că aceste benzi desenate merită văzute și savurate, iar creatorii lor urmăriți pe mai departe. 

Primul dintre cei patru mușchetari cu creioane pe post de arme este Scott Adams. Nu a fost de la început artist – a trecut prin slujbe precum programator, manager de produs, analist pe partea de business -, însă, pe măsură ce a creat personajul Dilbert, i-a dedicat un site și a devenit un ilustrator full-time (din 1995). Toate benzile lui desenate au umor și sunt împânzite cu sarcasm. Mai jos, trei dintre ele despre cărți, alegeri neinspirate și scriitorul câștigurilor imediate.

Dilbert

Dilbert 1

Dilbert 2

Următoarea oprire: lumea fantastică a lui Grant Snider! Când vine vorba să se prezinte, Grant spune că interesele sale s-au modificat drastic începând cu vârsta de patru ani, cu două excepții: desenul și dinozaurii :). Ilustrațiile sale arată tare bine și sunt extrem de bine gândite (dovadă că nu m-am putut abține și am selectat șase dintre ele pentru acest material). El și benzile sale desenate au ajuns în diferite ziare din America, cum ar fi The New York Times, The Kansas City Star, University of Missouri-Kansas City Perspectives Magazine, sau în online – mashable.comGoComics.com ș.a.m.d. Le găsiți grupate frumos pe teme pe site-ul dedicat acestei lumi minunate, Incidental Comics, sau pe platforma ce-i poartă numele.

Incidental comics 4

Incidental comics 5

O alegorie fantastică a cărților și cum ajung ele în viața unora dintre noi, ”bântuindu-ne”.

Incidental comics 6

Grant este un mare fan al lui Haruki Murakami și ne recomandă să-i citim cărțile cu acest bingo lângă noi. Spune el că vom identifica temele cu ușurință.

Incidental comics 1

Pe mine m-a amuzat tare mult desenul cu pericolele lecturii. Sper să aibă același efect asupra voastră :).

Incidental comics 2

Cu dedicație specială pentru elevii care abia au început școala. Eu una dacă aș fi avut o ilustrație ca aceasta pe un perete din camera mea de adolescentă, cu siguranță nu aș mai fi avut alergie la bibliografii :).

Incidental comics 3

Iar aceasta este ”răzbunarea” mea pentru ceea ce se întâmplă, din nou, în America, pornind de la Toni Morrison.

De departe cel mai pasionat de literatură și de tot ceea ce ține de acest domeniu, Tom Gauld este un caricaturist și ilustrator scoțian, absolvent al Edinburgh College of Art și al Royal College of ArtSpre deosebire de Scott Adams și Grant Snider, Tom a grupat în volume ilustrațiile sale – Guardians of the Kingdom3 Very Small Comics (volumele 1-3), Robots, MonstersHunter and Painter,The Gigantic Robot. You’re all just jealous of my jetpack este ultima carte cu benzi desenate apărută, volum ce beneficiază de un blog cu titlu omonim, de unde am ales câteva dintre cele mai inspirate și amuzante benzi desenate – sunt enorm de multe pe placul bookaholicilor, eu zic că trebuie să-l urmăriți!

Tom Gauld locuiește în Londra și publică săptămânal în ziarul The Guardian.

În benzile desenate pe care le-am selectat veți vedea interpretări contemporane cu și despre scriitori cunoscuți (Kafka, Dante, Dan Brown, surorile Bronte, Charles Dickens, Ginsberg ș.a.) sau în devenire (despre ”meseria” de scriitor), despre cărțile grele, despre personaje celebre într-un cu totul alt film (Dracula, căpitanul Ahab, Frankenstein, Macbeth, Robinson Crusoe etc.), despre carte versus e-reader și despre poezie.

My Jet Pack 6

My Jet Pack 3

My Jet Pack 2

My Jet Pack 16

My Jet Pack 9

My Jet Pack 12

My Jet Pack 17

My Jet Pack 14

My Jet Pack

My Jet Pack 15

My Jet Pack 11

My Jet Pack 7

My Jet Pack 8My Jet Pack 4

În încheiere, vi-l prezint pe Randy Glasbergen, ilustrator american, cu câteva cărți la activ și rubrici săptămânale în online sau în ziare de prestigiu. Foarte cunoscut în domeniu încă de la vârsta de 15 ani, cu o tehnică minimalistă și replici de tip poante, poate fi găsit pe site-ul ce-i poartă numele.

Imaginile de mai jos tratează subiectul lecturii și scrierii cărților în secolul internetului, al rețelelor de socializare și televiziunii. Dacă nici acestea nu vă merg la suflet și nu vă înseninează ziua, atunci nu știu ce ar face-o :).

Glasbergen 4 Glasbergen 5 Glasbergen Glasbergen 1 Glasbergen 2 Glasbergen 3

Surse: dilbert.commyjetpack.tumblr.comglasbergen.comincidentalcomics.com,

grantsnider.comtomgauld.comwikipedia.org

Un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *