Un subiect des întâlnit în presă în ultimele zile îl constituie câinii fără stăpân care au inundat străzile din majoritatea oraşelor ţării. Fără a intra în detalii, recunosc că îmi este teamă de aceştia şi încerc să mă ţin cât mai departe posibil de haitele aciuate pe lângă blocuri, dar şi că ideea eutanasierii acestor animale care nu poartă nicio vină pentru situaţia în care se află îmi displace profund. Cât despre drama prin care trec bietele animale din adăposturi, în aşteptarea unui suflet care să le adopte şi să le iubească am mai scris aici.

Cu toate astea, ceea ce vă propun azi e tot legat de câini, dar e vorba despre cei fericiţi, îngrijiţi şi adoraţi de cei cărora le ţin companie. Şi care trăiesc în Franţa.

Ei sunt personajele principale ale unei cărţi-album numite The French Dog, în care apar în toată splendoarea şi drăgălăşenia lor, graţie fotografiilor realizate de Rachael McKenna. Poate că numele vi se pare cunoscut şi asta pentru că este vorba despre aceeaşi fotografă excepţională care este şi autoarea cărţii The French Cat, pe care v-am prezentat-o cu mai mult timp în urmă.

Faptul că Rachael a ales să publice cărţi despre aceste animale, prietenele noastre bune, întâlnite pe meleagurile franceze, are o explicaţie simplă: deşi neozeelandeză, ea s-a mutat în sudul Franţei după ce s-a căsătorit. Cărţile sunt rezultatul unei călătorii de cunoaştere a locurilor care i-au devenit casă, căci era inevitabil pentru unul dintre cei mai apreciaţi şi de succes fotografi de animale să se concetreze pe surprinderea frumuseţii ce îl înconjoară, asta însemnând atât mâţe şi căţei, cât şi decor. De la autoare aflăm:

Like the cat book, I have traveled France and befriended many adorable canines, but unlike the tranquility and sereneness of the cat book, the dog book is a lot more boisterous and full of life; a bit like our furry canine companions.

Cartea The French Dog urmează acelaşi tipar ca şi predecesoarea sa şi este o îmbinare reuşită între imagini, citate ale scriitorilor şi altor persoane cunoscute pentru afecţiunea ce o poartă câinilor, descrieri ale diferitelor rase. Totul este prezentat din perspectiva autoarei, a întâmplărilor şi trăirilor experimentate în călătoria sa prin Franţa, ceea ce îi conferă o notă personală, caldă.

frenchdog2l

frenchdog3m

frenchdog14m

frenchdog4m

frenchdog20m

Cartea este o adevărată încântare vizuală, din paginile ei ne apar zglobii, morocănoşi, curioşi sau nepăsători o multitudine de câini care animă peisajul cotidian franţuzesc. Rasele diferă şi ele, aspectul de asemenea. Pagină cu pagină, descoperim buldogi francezi, labradori, pudeli, tekeli, câini de talie înaltă, eleganţi sau mici şi lăţoşi. Rachael i-a surprins prin lentila aparatului său în diferite ipostaze şi în locuri interesante : însoţindu-şi oamenii în cafenele şi magazine pariziene, pe străduţele înguste şi pietruite din pitoreştile sate franţuzeşti, prin grădinile castelelor impresionante sau în interioare somptuoase. Pentru a le face poze, Rachael a fost nevoită să ceară acordul posesorilor şi din fericire aceştia s-au dovedit prietenoşi şi încântaţi de ideea că patrupedul lor va fi vedetă într-o carte.

frenchdog9l

frenchdog10m

Flash, Place de la Concorde, Paris-CF046802

frenchdog15m

frenchdog11l

Astfel au apărut imaginile deosebit de frumoase, în care se pot admira atât simpaticii câini, cât şi peisaje rurale mirifice, castele şi clădiri cu arhitectură deosebită, colţuri de natură sau zone citadine din minunata Franţa. În aproape toate fotografiile atmosfera e veselă şi luminoasă, se creează impresia că dintr-un moment în altul vom auzi şi lătratul câinilor.

frenchdog5m

Simba, Jardin des Tuileries, Paris-CF046652

frenchdog16l

Autoarea ne povesteşte lucruri şi întâmplări mai mult sau mai puţin cunoscute despre vieţuitoarele canine. Aşa aflăm, de exemplu, că în 1675 regele Ludovic al XIV-lea a decretat ciobănescul câinele regal al Franţei sau că vestitul Napoleon Bonaparte a fost muşcat de patrupedul soţiei sale Josephine, dar şi salvat de la înec de un câine din rasa  Newfoundland. Şi tot în paginile cărţii putem admira câini în tablourile faimosului pictor francez Henri de Toulouse-Lautrec.

frenchdog22l

frenchdog8l

frenchdog13l

Câinii din ţara lui Brigitte Bardot şi-au făcut treaba, au stat frumos la poză, pentru ca noi să ne putem bucura de o carte deosebită, pe care să o avem în bibliotecă sau să o dăruim prietenilor.

Surse: rachaelmckenna.compqblackwell.com

Mâncare pentru câini, accesorii, jucării și multe altele găsiți pe Fera.ro!

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *