Printre cele mai faimoase librării din lume, Foyles, amplasată în centrul Londrei, la sud de Trafalgar Square, este atât de bogat dotată încât, în linie dreaptă, rafturile cu cărţi s-ar întinde pe zeci de kilometri. Iniţial o afacere de familie, a fraţilor William şi Gilbert Foyle, care vindeau cărţi second-hand, la începutul secolului XX, Foyles a continuat, de-a lungul timpului, să menţină interesul altor membri ai familiei şi afacerea a rezistat chiar şi în perioadele de criză din timpul războaielor. Dar abia în anii 2000 a devenit cu adevărat faimoasă, câştigând numeroase premii, în special pentru „best independent bookseller”.Pe o structură de trei etaje şi un subsol (dedicat în mare măsură domeniului IT), Foyles conţine o gamă atât de complexă, de la literatură la cărţi de specialitate, încât oricine, oricât de pretenţios, poate găsi ceva să-i placă. După ce rătăceşti printre kilometri întregi de cărţi, te poţi relaxa la cafeneaua de la etajul 1 sau pur şi simplu poţi să te odihneşti pe unul dintre multele fotolii confortabile amplasate la fiecare etaj. Atât de confortabile încât poţi să pierzi ore în şir relaxat, răsfoind sau citind cărţi, fără să-ţi dai seama cum trece timpul.

Parterul este domeniul de vis pentru iubitorii de literatură. După ce treci de secţiunea pentru copii, foarte bogată atât în fiction, cât şi în non-fiction, ajungi în domeniul „teatru şi film”, unde te întâmpină cărţi şi studii despre arta actorului, procesul de realizare a unui film sau despre paşii urmaţi în scrierea unui scenariu. Dar aceasta este doar un fel de încălzire pentru secţiunea care urmează, intitulată „Fiction and Literature”, unde poţi foarte uşor să pierzi o zi întreagă. Sunt listaţi autori de la A la Z, pe literatură engleză şi universală, precum şi pe categorii precum „antologii”, „romane grafice”, „literatură horror”, „literatură umoristică”, SF etc.

După un asemenea peregrinaj, poţi arunca o privire în magazinul de cadouri, de unde nu trebuie să ieşi fără măcar un mic simbol – pixuri, agende, evident cărţi etc. – pentru prietenii împătimiţi de literatură. Astfel pregătit, poţi să treci acum în secţia de critică şi teorie. Dar nu vă speriaţi, nu sunt cărţi scorţoase sau plictisitoare, aşa că nu treceţi în grabă. Astfel, aţi putea rata titluri precum The pleasures of reading in an age of distraction sau Reading like a writer. A guide for people who love books and for those who wnat to write them. Nici feministele sau cei interesaţi de gender studies nu vor fi dezamăgiţi, dând peste cărţi precum The Woman Reader de Belinda Jack.

Traseul este foarte delicat stabilit, după un domeniu „greu” urmând unul mai relaxant. Aşa că, după teorie şi critică, urmează poezia şi apoi zona de guidebooks, care nu înseamnă, ca la noi, o jumătate de raft de ghiduri de călătorie, ci o încăpere în care poţi găsi informaţii despre (aproape) orice zonă cu potenţial turistic din lume, plus hărţi, atlase şi literatură de călătorie.

De la etajul 1, începe literatura de specialitate: cărţi despre maternitate şi probleme legate de sarcină, cărţi din categoria DIY („do it yourself”), lucrări despre educaţie. Nu lipsesc nici cărţi despre grădinărit (un spaţiu chiar foarte generos alocat), iar secţiunea dedicată limbilor străine este impresionantă. La rang de cinste se află departamentul Grant & Cutler, cel mai mare din Anglia în domeniul limbilor străine. De la norvegiană, urdu, galică, bengali (numai română nu…), Foyles te îndeamnă parcă să mai înveţi o limbă străină. Dar dacă nu te tentează nimic, poţi trece mai departe, la secţiunea de esoterism şi self-help (foarte generoasă şi la noi) sau, şi mai departe, la medicină, sport şi leisure, stil eco de viaţă sau, de ce nu, la domeniul transporturilor.

La etajul 2, intrăm din nou într-o zonă mai artistică: cum urci scările, te întâmpină secţiunea „Arte”, în care intră arhitectura, ceramica sau fotografia. Pentru a păstra echilibrul cu care deja ne-a obişnuit la celelalte etaje, şi acesta e construit pe alternanţa artistic – non-artistic, aşa că după arte, trecem la biologie, chimie, apoi la cărţi despre homosexualitate şi lesbianism, istorie şi politică, ştiinţe umaniste (studii culturale, jurnalism, pshihologie, religie etc. – m-am bucurat când am văzut că se acordă importanţa necesară acestui domeniu, spre deosebire de spaţiul românesc, care, în opinia mea, are mai degrabă tendinţa să-l minimalizeze), matematică, fizică, astronomie, tehnică.

În sfârşit, cel de-al treilea etaj este dedicat domeniului muzical, unde poţi găsi cărţi despre muzică, dar şi CD-uri şi DVD-uri cu muzică clasică sau contemporană, operă, jazz, muzică de cameră, instrumentală etc.

Dacă mergi în Londra (sau dacă revii, căci odată ajuns în Londra, vei vrea cu siguranţă să te reîntorci), Foyles este un must see şi merită să-i dedici (cel puţin) o zi, pentru a rătăci într-un paradis al cărţilor.

critic literar și de teatru, asistent de regie, doctorand studii culturale, redactor Observator Cultural


Un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *