Prima lună din an ne-a adus iarna și timp mai mult de stat în casă și citit. Este momentul potrivit pentru a ne delecta cu poeme faine, cum ar fi texte fundamentale indiene și persane, așa că vă propunem, împreună cu prietenii de la Editura Herald, un concurs la care puteți câștiga un pachet format din două volume.

Este vorba despre ”Bhagavad – Gita” și ”Poeme persane”*, două cărți inedite din două culturi fascinante. Pentru a le câștiga, trebuie să ne răspundeți, în comentarii, la întrebarea ”Ce carte considerați că a contribuit la formarea voastră și cum?”.

De asemenea, pentru ca răspunsul vostru să fie valid, trebuie să vă semnați cu numele real și să lăsați o adresă de e-mail validă. Prin participarea la concurs vă exprimați acordul de a primi newsletterul Bookaholic.

Câștigătorul va fi ales prin tragere la sorți dintre cei care au respectat cerința concursului.

Termen limită: 31 ianuarie.

Mult succes!

Câștigător: Victor Iarovoi.

* Prezentarea parțială a cărților de pe site-ul Editurii Herald

Bhagavad-Gita constituie partea centrală a marelui poem epic sanskrit Mahabharata, redactat între secolele V si II î.Hr. Text de căpătîi al hinduismului, Mahabharata este considerat drept un compendiu genial al întregii doctrine vedice, fiind structurat în 18 secțiuni. Bhagavad-Gita narează faptele de glorie ale războiului dintre fiii regelui Pandu și războinicii Kauravas. Pe câmpul de bătaie de la Kurukshetra, prinții Arjuna și Bhagavat sînt pregătiți să-și conducă oștile în bătălie. Arjuna (incarnare a lui Krishna) ii zareste insa incolonati in armata adversa pe multi din familia sa, de unde si o apasata dilema morala. Krishna, al optulea avatar al zeului Vishnu (manifestare a principului Brahman), trebuie sa-l infrunte pe printul Arjuna, cel care se indoieste insa de morala care-i dicteaza sa-si atace rudele incolonate sub stindardul lui Kaurava. Dincolo de poveste, poemul ca atare, structurat in 700 de distihuri, confera temeiul filosofiei si practicii Hatha Yoga, cea mai raspindita forma a disciplinei yoga in Occident.

Potrivit marelui orientalist roman Sergiu Al-George, Bhagavad-Gita reprezinta “cea mai cuprinzatoare sinteza a spiritualitatii indiene, in care sint asimilate teze foarte diferite, cum ar fi transcedentalismul monist upanisadic (preluat ulterior de Vedanta), dualismul Samkya), teismul de tip devotional si tehnicile spirituale yoga; intregul poem apare ca un amestec antinomic de reprezentari arhaice, uneori naive, si de rafinate solutii in problema optiunii si a libertatii”. Oricum, sa subliniem faptul ca scolile gimnasticii spirituale yoghine datoreaza imens acestui poem mistic, care a vulgarizat prescriptiile si principiile acestei filosofii sapientiale intr-o limba poetica fara cusur, transfigurind in cheie universala liniamentele spiritualitatii hinduse.

Baba Taher, Omar Khayyam, Saadi, Rumi, Sabestari, Hafez, sase dintre cele mai stralucitoare nume cu care poezia persana se identifica, sunt reunite in aceasta carte de talentatul traducator Otto Starck, cel care, de-a lungul vremii, a oferit culturii romane talmaciri pline de har, de o mare acuratete si frumusete, in acelasi timp, din marea poezie persana. Trebuie subliniat aici ca efortul facut de traducator, in aceasta intreprindere, este considerabil, avand in vedere nu numai constrangerile legate de prozodie – ritm, rima, asonanta – sau de dificultatile ce incumba intr-o structura gramaticala ce se abate, nu de putine ori, de la regulile clasice, ci si acumularile milenare de istorie, de cultura, de religie, care sublimeaza in versul persan. Gratie stapanirii celor doua limbi, persana si romana, in subtilitatile lor creatoare, Otto Starck reuseste sa ofere cititorului roman texte ce pastreaza parfumul originalului persan.

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


72 comentarii
  1. Alexandra Chirvasitu

    Cartea mea preferata și cea care mi-a influențat felul de a privi lumea din jur este “Comedianta”, scrisă de Wladyslaw Reymont. Este un roman excepțional ce arata felul în care o tânără talentată, pasionată de artă și care își dorește să-și urmeze cu seriozitate pasiunea se confruntă cu fel de fel de caractere umane ce nu o înțeleg și care o privesc cu superioritare și îi pun bețe în roate, încercând să-și atingă scopul prin mijloace josnice. Ea refuză să se înjosească în fața celor ce o pot propulsa și, cunoscând neajunsurile materiale și foamea, își pune capăt vieții. Această operă mi-a arătat că ai de luptat pentru țelul tău în viață, și că trebuie să întâlnești multe obstacole dacă nu ești ca toți ceilalți și urmărești ceva mai mult decât un succes de moment clădit pe o viață plină de momente josnice. Trebuie să înduri umilințe din partea celor din jur, întâlnind oameni cu fel de fel de caractere, fiecare dorind să-și atingă țelul prin orice mijloace, și trebuie să pornești cu așteptarea că ceilalți se vor comporta urât și că ești nevoit să îți urmezi drumul singur.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *