Scriitor tradus deja în 50 de limbi, cu vânzări de peste 40 de milioane de volume în toată lumea, Jo Nesbo a surprins cititorii și critica prin ultimul volum lansat pe piață: Fiul, publicat și în România de Editura Trei în colecția Fiction Connection. „Nesbo merită să fie încoronat regele tuturor scriitorilor de crime thriller”, scria publicația Sunday Express, în timp ce Mail on Sunday aprecia că „Nesbo nu dă greș niciodată când vrea să spună o poveste puternică – iar Fiul este una dintre cele mai mari reușite ale sale.”

Considerată una dintre cele mai complexe cărți semnate de scriitorul norvegian, bestsellerul Fiul este o poveste despre trădare și răzbunare, despre secrete păstrate cu grijă, care schimbă destine în momentul când ajung sub lumina adevărului. „Am vrut să construiesc o poveste în jurul ideii unui Dumnezeu răzbunător, atotputernic, care judecă și decide cine trăiește și cine moare”, a declarat Jo Nesbo pentru The Star. Intuiția nu l-a înșelat pe autorul norvegian. Ideea de a construi un thriller care explorează zone întunecate ale psihicului uman și totodată folosește simbolism religios a fost apreciată de critici și cititori. „Simbolismul religios oferă o aură profundă acestui roman pasionant; personajele aflate în criză existențială te emoționează, iar talentul cu care e spusă povestea te face să nu te poți opri din citit” scria Wall Street Journal.

Nu în ultimul rând însă, romanul Fiul conține și o paralelă cu un episod dureros din viața scriitorului, mai precis o dezvăluire șocantă despre tatăl său. Personajul principal, Sonny Lofthus, a fost închis mare parte a vieții pentru crime pe care nu le-a comis. Primește la schimb heroină și se bucură de imaginea unui deținut model. Ceilalți condamnați se perindă prin celula lui pentru a căuta absolvirea de păcate. Mărturisirea unui bărbat schimbă însă totul, pentru că știe un secret despre tatăl lui Sonny, despre care se presupune că s-ar fi sinucis.

„Aceasta este în mod clar o paralelă cu propria descoperire că tatăl meu a luptat alături de naziști în cel de-al doilea război mondial. Am aflat lucrul acesta când aveam 15 ani” a mărturisit Jo Nesbo pentru The Star. „La aceeași vârstă – mai mult sau mai puțin – Sonny află că tatăl lui a fost un trădător. Poate e o coincidență. Sau poate că, în mod, inconștient am scris despre propriul meu tată” a adăugat Nesbo.

Scriitorul norvegian a recunoscut că l-a șocat vestea că tatăl său a fost nazist, cu atât mai mult cu cât mama lui a sprijinit mișcarea de Rezistență. „Tata era un om pe care l-am admirat și l-am respectat sincer. Îmi amintesc fotografia pe care am văzut-o, cu tata purtând cascheta germană. Mi-a fost imposibil să-mi imaginez așa ceva. Generația mea a crescut urmărind filme în care soldatul german reprezenta răul absolut. Tatăl meu pur și simplu nu se potrivea în acest peisaj”, mărturisea scriitorul.

De altfel, acesta este cel de-al doilea roman scris de Jo Nesbo în care transpare șocanta descoperire despre tatăl său. Dacă în Fantoma trecutului (al treilea roman din celebra serie Harry Hole), scriitorul descrie viața tinerilor norvegieni pe frontul de est a care l-au sprijinit pe Hitler (considerați de populație trădători), în Fiul este explorată relația dramatică tată-fiu.

La fel ca alte thrillere ale lui Jo Nesbo (printre care și Omul de zăpadă) și romanul Fiul, publicat de Editura Trei, a atras atenția producătorilor de filme de la Hollywood. Jake Gyllenhaal, în calitate de producător și regizorul nominalizat la Oscar Denis Villeneuve vor realiza adaptarea cinematografică a romanului Fiul.

Jo Nesbø (n. 1960) este muzician, compozitor și economist, precum și unul dintre cei mai apreciați autori de romane polițiste din întreaga lume. A îmbogățit genul crime dându-i noi dimensiuni stilistice și psihologice, precum și o înțelegere profundă asupra vieții într-o lume modernă, globalizată.

Romanele lui au fost recompensate și au fost nominalizate la nenumărate premii internaționale (printre care The Riverton Prize, CWA International Dagger Award, The Glass Key Award), s-au vândut în 40 de milioane de exemplare și au fost traduse în 50 de limbi.

Pe lângă mai multe romane de sine stătătoare, Jo Nesbø este autorul celebrei serii Harry Hole, precum și al seriei pentru copii Doktor Proktor. După al șaptelea roman al seriei Harry Hole, Snømannen, a fost realizat filmul Omul de zăpadă, cu Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsbourg și Val Kilmer în rolurile principale. Romanul său Hodejegerne a stat la baza filmului Vânătorii de capete, lansat în 2011.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *