Zece importanți scriitori români, printre care Ana Blandiana, Radu Cosașu, Vlad Zografi, au fost premiați ieri în cadrul Galei Premiilor Observator Cultural, a XI-a ediție, desfășurată la Teatrul Odeon din București. În total, au fost nominalizați 34 autori români contemporani la şase categorii: Memorialistică, Eseistică/ publicistică, Critică literară/ istorie literară / teorie literară, Debut, Poezie și Proză.

Cel mai bun volum de poezie al anului 2016 a fost desemnat Cînd nu mai e aer, publicat de Radu Andriescu la Casa de editură „Max Blecher“. Premiul pentru Proză a fost acordat ex-aequo scriitorilor Radu Cosașu, pentru Viața ficțiunii după o revoluție, și lui Radu Pavel Gheo, pentru Disco Titanic, ambele apărute la Editura Polirom.

Și la categoria Debut lupta pentru cea mai bună carte a anului a fost strânsă, premiul fiind adjudecat de asemenea de doi autori: Tudor Ganea, Cazemata, Editura Polirom și Radu Niciporuc, Pascal desenează corăbii, Editura Cartea Românească.

De asemenea, 16 liceeni de la șase Colegii Naționale din București au fost prezenți pe scena Teatrului Odeon pentru a acorda Premiul Observator Lyceum prozatorului Vlad Zografi pentru volumul Efectele secundare ale vieții, Editura Humanitas.

Momentul culminant al serii a fost reprezentat de acordarea premiului Premiul „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia scriitoarei Ana Blandiana.

În cadrul Galei, în acest an, Observator cultural a oferit Premii de Traducere nu doar pentru transpuneri dintr-o limbă străină în limba română, ci şi pentru un traducător care a redat opere literare româneşti într-o limbă străină. Laureate au fost Veronica D. Niculescu și Joanna Kornaś-Warwas (Polonia).

Evenimentul s-a bucurat de prezența specială a interpretei de jazz Teodora Enache, acompaniată de chitaristul Marius Pop, într-o ambianță semnată de scenografa Flavia Barabas. Trofeele oferite laureaţilor, simbol al Galei timp de 11 ani, au fost create de Elena Dumitrescu, sculptor, iar pentru Premiul Observator Lyceum, de sculptorul Mircea Roman.

*

Precizare:

Fiecare scriitor premiat a primit un premiu în valoare de 2.500 de lei, iar traducătorii în valoare de 1.500 de lei, în timp ce valoarea premiului „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia a fost de 6.000 de lei.

Din juriul celei de-a XI-a ediţii au făcut parte: Carmen Muşat (preşedinta juriului), Bianca Burţa-Cernat, Adina Diniţoiu, Cezar Gheorghe, Adrian Lăcătuş, Iulia Popovici şi Bogdan-Alexandru Stănescu.

Sponsor principal al Premiilor Observator cultural 2017: Muşat&Asociaţii.

Parteneri: Muşat & Asociaţii, Teatrul Odeon, Institutul Polonez București, Gramma, Magnolia, High Contrast.
Parteneri media: TVR3, Radio România Cultural, RFI România, Bookaholic, Suplimentul de cultură, OpenArt, Şapte seri, Liternet, Cărturești.

Laureaţii celei de-a XI-a ediţii a Premiilor Observator cultural 2016

Memorialistică

Riri Sylvia Manor, Bucuria de a nu fi perfectă. București-Tel Aviv 1941-2015, Editura Humanitas

Eseistică/ Publicistică

Vasile Ernu, Bandiții, Editura Polirom

Critică literară/ Istorie literară / Teorie literară

Liviu Malița, Literatura eretică, Editura Cartea Românească

Debut

Tudor Ganea, Cazemata, Editura Polirom
Radu Niciporuc, Pascal desenează corăbii, Editura Cartea Românească

Poezie

Radu Andriescu, Cînd nu mai e aer, Casa de editură „Max Blecher“

Proză

Radu Cosașu, Viața ficțiunii după o revoluție, Editura Polirom
Radu Pavel Gheo, Disco Titanic, Editura Polirom

Premiul Observator Lyceum

Vlad Zografi, Efectele secundare ale vieții, Editura Humanitas

Premiul „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia

Ana Blandiana

Credit foto: Andrei Păcuraru

Comunicat emis de Observator cultural.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *