I wandered lonely as a cloud…”, așa începe cel mai cunoscut poem al poetului britanic William Wordsworth, “Daffodils” (“Narcise”), care anul acesta împlinește 200 de ani de când a fost publicat, într-o versiune revăzută, (ulterioară primei, din 1807), în 1815. Celebrul început al poemului “I wandered…” a devenit de curând și tema unei expoziții găzduită de fosta casă a poetului din Rydal Mount (Lake District) și semnată de artistul japonez Hideyuki Sobue (care trăiește și lucrează de cinci ani în Lake District).

O expoziție în care, de departe, lucrarea-vedetă este portretul lui William Wordsworth, primul realizat după 1850, când acesta a murit. Pictat după o mască realizată în timpul vieții poetului de către artistul Benjamin Robert Haydon, portretul îl înfățișează pe Wordsworth mult mai tânăr decât în majoritatea picturilor care-l arată în ultimii săi ani de viață. “Cele mai multe dintre portrete sunt romanțate”, spune Sobue, care a vrut să redea chipul poetului cât mai realist – tehnica folosită fiind cerneală sumi (caracteristică caligrafiei folosită în Asia de Est) cu acrilic pe pânză -.

William WordsworthWordsworth era înnebunit după natură, grădinărea cu pasiune și făcea plimbări lungi pe jos, cel mai adesea până a Keswick, unde lua masa și apoi înapoi acasă (vreo 40 de mile cu totul) iar Hideyuki Sobue a vrut să surpindă acest aspect nu doar în portretul impunător, care-l arată pe poet pe la vreo 40 de ani, în deplină forță fizică, ci și în peisaje din care nu lipsesc superbele narcise. “Am vrut să captez emoția poetului, despre care știu că adora plimbările în aer liber”, adaugă artistul.

Masca lui WordsworthPoemul “Daffodils”, care a fost inspirat, se pare, de o plimbare făcută de Wordsworth în 1802 împreună cu sora lui, Dorothy, într-un loc plin cu narcise, a inspirat la rândul său iubitori de poezie din lumea întreagă (a fost pus și pe muzică de cântăreața americană de folk Judy Polan), deși mulți dintre ei nici nu știu cum arată o narcisă, după cum mărturisește, spre exemplu, un indian pe You Tube, care-și amintește cum, în copilărie, trebuia să memoreze versurile poemului “Daffodils” în condițiile în care “nici un copil indian nu a văzut în viața lui această floare”.

Pentru cine vrea să se plimbe liber ca un nor printre lucrările lui Hideyuki Sobue, expoziția de la Rydal Mount este deschisă până la sfârșitul lunii iunie.

Surse foto: theparisreview.com, independent.co.uk, telegram.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *