Dacă ar preda Psihotrop la școală, ar fi mai puțini elevi care s-ar uita lung la manualele stufoase și la interpretările sterile din care nu pricep nimic, nu li s-ar mai părea rupte de realitatea lor și poate nu și-ar mai da ochii peste cap de plictiseală. Mihai dă bacul anul ăsta, e din Constanța și, obișnuit fiind cu hip hop-ul și cu improvizația, ia cărțile pentru bac și le pune în ritmuri de rap, cu versuri super deștepte, pe limba generației lui, pe care le reții mult mai ușor decât se întâmplă cu toate comentariile pe care le știm prea bine. L-am întrebat deci pe Mihai mai multe despre viață, literatură și despre nevoia de a pune literatura de școală într-o formă atât de tare. Doar citiți-l și, mai ales, ascultați-l!

Cine e Psihotrop? Hai să facem caracterizarea personajului. 

Psihotrop este personajul principal al vieții lui Mihai Preda, viață cu un caracter de bildungsroman, deoarece Psihotrop este într-o continuă evoluție.

Mihai de ce predă? Ți-a venit ideea învățând pentru bac, nu-i așa? 

Mihai preda… pentru că așa-l cheamă. Cât despre idee, creativitea se naște din nevoie. Sau, mai bine zis, din lene.

Ce-ți place pe bune din materia de română pentru bac?

Recunosc valorea artistică a tuturor operelor din programa de bacalaureat, însă majoritatea tinerilor nu pot empatiza cu toate temele abordate. O soluție ar fi împrospătarea materiei prin adăugarea unor opere adecvate actualului context social.

Eu te-aș pune pe tine în programa de școală ca model de predare. Cum ți se pare că se predă acum literatura în liceu?

Cred că se predă după același tipar, iar afluxul informațional creat în jurul unei opere tinde să stârpească adevăratul farmec al literaturii.

Cum ai face un manual, chiar și multimedia, de română? 

Aș introduce un CD/stick cu piesele proiectului „Mihai preda”. Aviz editurilor.

Îi răspunzi profului/profei de română în rime? (Ar trebui!)

Din păcate, nu suntem pe aceeași lungime de undă. Poate de asta am avut nevoie de acest proiect. 🙂

Sau iubitei, părinților, mătușilor, vecinilor?  

Apropiaților le mai răspund în rime. I-am învățat chiar și pe ei!

Ce cărți te inspiră? 

„Trainspotting” m-a inspirat pentru a evita drogurile, „Fight Club” mi-a inspirat o viață mai bună, „Minunata lume nouă” mi-a insuflat speranța unui viitor luminos (dacă ai un ochi scos), iar „Romanul unui adolescent miop” mi-a arătat că nu sunt singurul adolescent frustrat. 🙂 Stephen King spunea că un scriitor bun este inspirat de cărțile cele mai proaste. Eu nu sunt un scriitor bun, din acest motiv m-au inspirat cărțile bune.

Care-s autorii români preferați? Citești și contemporani? 

Cioran mi-a fost salvamontist pe culmile disperării, în timp ce Eliade mă învăța arta de a muri. M-am plimbat cu Grigore Băjenaru prin Cișmigiu și am vorbit necuvinte cu Nichita Stănescu. După care, am făcut câteva jocuri de cuvinte total previzibile despre autorii români preferați, menționând doar o parte dintre ei. Cât despre contemporani, mi-ar plăcea ca Ana Blandiana să îmi fie mătușă.

Dar din literatura străină?

Chuck Palahniuk, Irvine Welsh, Aldous Huxley, George Orwell, Kobo Abe, Franz Kafka sau Albert Camus ar fi doar câteva nume dintre cei care au avut impact asupra formării mele culturale.

Cu ce autori ai ieși la o bere și cu care te-ai bate-n rime? 

M-aș bate în rime cu Păstorel Teodoreanu, îl consider cel mai ager la minte epigramist român. De ieșit, n-aș ieși cu nimeni, căci n-aș vrea să nu-mi mai placă de ei. 🙂

Cum vezi pasiunea / preocuparea pentru citit la generația ta? 

Preocuparea încă există, însă cititul nu mai este o necesitate, ci un hobby. Informația vine de peste tot, oamenii nu mai citesc pentru a se informa, ci din pură plăcere.

Scrii? Ai un sertar în calculator cu poezii și proză?

Da, scriu. Exceptând textele rap, uneori îmi canalizez inspirația și către scrisul clasic. Prin generală am avut chiar un blog, însă am renunțat la el în timp.

Cum ai ajuns să faci rime? Și, mai ales, rime atât de tari? Și de când?

Scriu de mult, dar în clasa a 8-a am urcat prima oară pe o scenă. De atunci și până acum, am trecut printr-o nebuloasă de întâmplări.

Care-i viața ta zi de zi? 

Zilnic îmi exercit eternitatea.

Cum stai cu pregătirea pentru bac? La ce dai după?  

Cu pregătirea stau bine, am scos deja câteva piese. Cât despre facultate, sunt nehotărât.

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *