Imi place ca in Bucuresti alternativele culturale prind contur si cresc frumos. Daca vreti sa stiti cum am ajuns sa realizez ca de fapt zilele mele libere din saptamana sunt doar luni si vineri, cititi jurnalul alternativ si deloc fictiv, de mai jos.
Nu cu mult timp in urma am citit despre Biblioteca Alternativa, iar numele, ca oricarui bookaholic, mi-a cam picat cu tronc. Asa ca am citit mai mult si am si trecut sa o descopar.
Astfel am aflat ca Biblioteca Alternativa are o adresa reala, str. Episcop Radu nr. 17, si ca este un punct de intalnire pentru oricine isi propune sa discute pe teme (date) sociale, politice, antropologice, de gender studies, literare etc.
Biblioteca alternativa va face luna asta un an si este un proiect non-profit sustinut de cativa tineri care si-au propus ca informatiile despre societatea in care traim sa circule liber, sa fie discutate si sa contribuie la formarea unui spirit critic sanatos.
Apropo de spirtiul critic, i-am gasit mentionati si intr-un articol din CriticAtac, drept exemplu de actiune independenta, care se autosustine, cu rol important in (in)formarea comunitatii in care activeaza.
Seara la teatru la Biblioteca, vechiul spatiu.

La Biblioteca poti sa mananci prajitura de casa si sa bei suc sau bere, poti vorbi, la Biblioteca se vad filme, se discuta idei si se intalneste lumea, la Biblioteca te intampina 2 caini foarte simpatici si ai senzatia ca stai frumos pe canapeaua unui prieten, la el in living, asteptand sa vina toti invitatii. 

Si pentru ca ideea era sa va spun ce se intampla cu zilele saptamanii, brusc ocupate, detaliez: la Biblioteca Alternativa marti se discuta pe marginea textelor (anuntate) de gender studies; miercuri e film (documentare sau filme de fictiune pe teme sociale, politice); iar joia e seara de lecturi politice (si ele anuntate pentru fiecare saptamana).

Stiu ca ma repet, dar imi place ca genul acesta de locuri exista. Era si cazul sa ne gandim la o alternativa a consumului cultural, pana la urma. Si nu la cea previzibila in care am venit, am bifat si am plecat. Ci la cea in care alegem ceea ce vrem sa vedem si ramanem sa discutam apoi, alegem sa propunem si sa aderam sau contestam. Mai pe scurt, alegem sa ne implicam.

Si inca ceva, tot de trecut pe agenda saptamanii: un loc unde poti vedea filme foarte bune, joia de la 8, intr-o atmosfera relaxata si un set-up industrial actual (care merita in sine o vizita), este la Postavaria Romana, sub numele Make a Point. Inca o initiativa independenta, non-profit, care-si propune sa scoata Pantelimonu’ din amortire si uitare… culturala si sa ofere diverse proiecte/evenimente culturale pentru tot orasu’. Deocamdata cel mai cunoscut e Make a Joi.


Spatiul Make a Point, intr-o seara Make a Joi

Un ultim pont pentru agenda voastra: saptamana viitoare, pe langa filmul (mereu) surpriza de la Make a Joi,  de vineri la Biblioteca Alternativa vor fi dezbateri 3 seri de dezbateri pe tema mineriadelor, cu invitati.
Spicuiesc din program: Romii, victime nerecunoscute ale mineriadei; Anticomunismul legitimizeaza tot?; Manipulati sau din proprie initiativa? Istoria minerilor in Valea Jiului; plus un spectacol lectura pe tema acestor evenimente.
Deocamdata ne laudam cu doar doua astfel de intiative independente la nivelul urbei culturale care suntem, astept sa anunt oficial si ocuparea zilelor de luni si vineri. Sambata si duminica insa nu contati pe mine 🙂
3 comentarii
  1. un jurnalist

    Ma surprinde faptul ca promovati un grup anarhist cu un istoric tulbure, presarat de acte de violenta si referinte stufoase la Politie.
    Au mai fost scrise articole pe seama indivizilor de la Biblioteca si poate ca o documentare adecvata v-ar scuti de asemenea gafe.

    Reply
    1. v

      Domnule jurnalist, ne spuneti va rog ce inseamna in acceptiunea d-stra ‘un grup anarhist’ ?
      In cazul in care nu sunteti chiar d-stra unul din jurnalistii ce livreaza periodic acele ‘referinte stufoase’ Politiei (nu ca ati fi singurul).

      Reply
  2. madalina

    Am citit un astfel de articol despre grupul anarhist de la Biblioteca si tocmai de asta m-am dus sa vad. Nu am gasit nici anarhism, nici violenta sau agresivitate. Am gasit un grup de oameni pasnici care se intalnesc si discuta pe teme de socialism, pe teme politice si care pun altfel problema, mai de stanga, in contextul actual. Lucruri confirmate si de prieteni care i-au frecventat cu ocazia serilor de filme sau lectura. Cred ca e mai bine sa mergeti la fata locului si sa asistati la mai multe manifestari iar daca ce ati citit in articole vi se confirma, ramane sa discutam.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *