De câte ori nu ați auzit despre vreun festival românesc care nu a mai avut loc sau și-a redus numărul de participanți invitați și v-ați supărat pe neant pentru că nu mai aveați ocazia să mergeți? Sau de câte ori nu ați auzit lamentări că așa se întâmplă în România cu festivalurile culturale și nimeni nu face nimic? Iată că putem face ceva pentru a susține concret proiectele care ne-au încântat de atâtea ori și pe care le-am aplaudat ani la rând!

We are here se numește frumosul proiect despre care vă voi vorbi astăzi, campanie realizată de MyKey, prima inițiativă majoră de tipul crowdfunding de pe piața românească.

Pe scurt, We are here este o platformă de activare a fiecărui fost, actual sau viitor spectator, ce pune la dispoziția acestuia metoda prin care își poate susține financiar unul sau mai multe proiecte culturale favorite. Cu alte cuvinte, este o gală de fundraising virtuală: festivalurile ies la scenă deschisă, se prezintă în fața publicului, iar susținătorii lor vor putea sprijini edițiile din 2013 ale evenimentelor. Efortul publicului va fi răsplătit: ei vor fi nominalizați în cadrul evenimentelor pe care le-au susținut și vor primi afișul campaniei, personalizat cu numele lor.

Cum a apărut platforma We are here?

Inițiatorii au gândit campania în contextul în care organizatorii festivalurilor culturale independente se confruntă, tot mai mult, cu subfinanțarea și reducerea bugetelor. Astfel, ei au pornit de la ideea că fiecare dintre noi poate participa la un proiect în care crede și că nicio contribuție nu este prea mică pentru a ajuta un festival. Mai mult, ceea ce ne propun este o acțiune unde vom vedea, cu siguranță, rezultatul real al campaniei.

Delia Marcu, PR Manager MyKey, spune că:

MyKey este un serviciu tânăr și neconvențional: livrăm chei de rezervă de la casă, mașina sau birou. Suntem urbani, venim cu soluții noi, pentru oameni moderni și activi. În acest spirit, ne-am hotărât să ne implicăm activ în industria creativă, lansând platforma We Are Here. Energia publicului este generatoare de idei, iar forța cu care acesta contribuie la succesul unui proiect poate fi cuantificată acum și financiar. Suntem aici, cu toții, pregătiți să îi aplaudăm din nou. Anul acesta, aplauzele sunt și pentru tine.

Scopul campaniei este crearea unui precedent puternic pentru crowdfunding, văzut ca o variantă viabilă de finanțare pentru proiectele culturale, alături de finanțarea statului și a companiilor private.

Durata campaniei

We are here a debutat pe 2 aprilie și va ține până pe 22 aprilie (inclusiv). A fost aleasă perioada de 3 săptămâni pentru ca acțiunea să fie punctuală, implicarea publicului să nu se dilueze, dar și pentru a nu satura potențialii susținători.

Care sunt festivalurile pe care le puteți finanța?

Ei bine, cele 8 festivaluri care participă la această campanie nu au nevoie de nicio prezentare. Acestea sunt repere pentru cultura urbană și educația alternativă prin artă în România din ultimii 8 ani: peste 500.000 de spectatori din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Alexandria; peste 9.500 de proiecții de film, 200 de spectacole de teatru, 200 de concerte, peste 500 de invitați străini.

Anim’estFestivalul internațional de film de animație, ediția 8

NexT Festivalul internațional de film, ediția 7

Ideo IdeisFestivalul național de teatru tânăr, ediția 8

SoNoRo – Festivalul internațional de muzică de cameră, ediția 8

KINOdiseea Festivalul internațional de film pentru copii, ediția 5

Green Hours International JazzFestivalul internațional de jazz, ediția 5

Street DeliveryConvertirea peisajului urban în peisaj cultural, ediția 8

Temps D’imagesFestivalul de teatru, dans și imagine foto/video, ediția 6

 

Cum puteți participa la campanie?

Dacă și vouă vi se pare un proiect frumos, de care aveam mare nevoie în România, și sunteți pregătiți să susțineți unul sau mai multe dintre festivalurile participante, puteți dona o sumă care începe de la 5 euro sau puteți cumpăra afișul campaniei prin SMS, pentru 6,2 euro, direct de pe site-ul aferent.

Important de menționat este faptul că fondurile obținute prin donație sau prin cumpărarea afișelor intră direct în contul organizatorilor festivalurilor listate. Vă reamintesc că numele celor care participă la campania We are here (cont Facebook aici) va fi făcut public în cadrul evenimentelor respective.

Te implici în susținerea culturii? Atunci, în 2013, aplauzele vor fi și pentru tine!

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *