Pentru mine, indiferent de evoluția sa, târgul de carte ideal va rămâne cel de la Teatrul Național. Poate că după el tânjește studentul din mine, care cu greu strângea bani de-o carte, o bere și o țigară, toate trei savurate pe terasă, disimulând în spatele celor trei vicii realul interes pentru scriitorii pe care-i puteam vedea acolo. Să dai examen din optzeciști, apoi să-i vezi la o masă distanță de tine, abia aici intervine magia târgului… Atunci erau și mai puțin dezbinați de politici (reale și editoriale), iar cel puțin patru dintre ei nu muriseră, așa că-mi revine mereu în minte imaginea asta a lor așezați toți la o masă spre care trăgeam cu ochiul ascuns pe după vreo carte (eventual a unuia dintre ei).

Primul meu Bookfest de „profesionist” a fost în 2006, după niște luni teribile de muncă pe care le-am încununat cu și mai multă muncă: am învățat ce greu e să glisezi de la lucrul pe text la treaba de „speaker” de lansare. Nu toți pot s-o facă: eu fac parte dintre cei care se mobilizează ca pentru bătălie înaintea unei lansări. La ediția aceasta am 13…

Mai are ceva plăcut Bookfest-ul, dar cred că tot din memoria afectivă a studentului se trage și impresia asta: e învelit într-o aură de încununare, de banchet, are ceva festiv-final. Poate pentru că venea mereu după încheierea sesiunii. Acum, ca editor, înseamnă o oarecare relaxare după ce ai tras tare să scoți nu știu câte titluri pentru târg: un fel de intrare-n vară.

Alt avantaj (se înțelege că fac aici o paralelă cu Gaudeamus-ul) ar fi, iar acesta e real, faptul că ideea de „țară invitată” la Bookfest nu a rămas doar o idee: atât țările de limbă germană, cât și Cehia, Polonia și, acum, Israelul, au mobilizat nume mari și au mișcat o mașinărie pe care Gaudeamus-ul deocamdată nu pare s-o priceapă. Până una-alta, Bookfest începe să-și câștige dreptul de a se numi târg internațional.

În plus, dispunerea tuturor editurilor la același nivel îmi pare a schița o hartă mult mai democratică a pieței editoriale: dispunerea circulară, pe niveluri, în funcție de bani, din iarnă, mi-a displăcut întotdeauna. Băieții „potenți” stau la nivelul solului, acolo unde sâmbăta și duminica ne călcăm în picioare, iar amărâții, în tării, unde se-avântă vulturul.

Chiar și la nivelul caragialian al problemei, cred că tot Bookfest câștigă: între trombele de fum de mici și cantina infernală din ciuperca Gaudeamus-ului, aleg soarele.


Citește numărul 3 complet aici

Bookshake este un cotidian editat de Bookaholic.ro și Florin Iaru, la inițiativa Centrului Ceh. Ziarul se găsește la Bookfest 2016 (1-5 iunie), la standul Bookshake (pavilionul 4), unde este distribuit gratuit participanților. Articolele vor putea fi citite și online pe bookaholic.ro.

Ilustrație: Ana Preduș

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *