A tot circulat, din vorbă-n vorbă și din click în click, vestea că va începe Gaudeamus – târgul acela frumos de carte, unde găsești mormane de cărți, unele dintre ele abia scoase de la tipar, altele atât de vechi că nu le-ai mai văzut de mult pe rafturile din librării (și acum, normal, ieși să le vânezi), minunăția aceea de sărbătoare a cărților cu ceva procente mai mici la achiziționare, locul acela unde dai nas în nas cu scriitorii tăi favoriți, perioada când asiști la atâtea lansări de carte încât ai nevoie apoi de puțină hibernare (cu cărți, bineînțeles). Ei bine, știm că nu credeți până nu auziți și de la noi :), așa că vom confirma: vine, vine Gaudeamus!

Gaudeamus începe mâine și ține, Slavă Domnului, până duminică (20-24 noiembrie). Este o ediție specială – căci târgul împlinește 20 de ani de existență! -, plină de evenimente faine, întocmai pentru sufletul unui bookaholic. Are loc în spațiul în care ne-a obișnuit: la Romexpo, Pavilionul Central. Pentru tot felul de detalii legate de Gaudeamus, puteți intra cu încredere și pe pagina de Facebook a târgului.

Se cade să vă spunem, mai întâi de toate, că programul de vizitare este miercuri – vineri de la 11:00 la 20:00 și sâmbătă – duminică de la 10:00 la 20:00. De asemenea, să aveți pregătită bancnota de 5 lei, vă trebuie la intrare – este contravaloarea biletului de vizitare; sau, dacă vreți să reveniți la târg de câte ori doriți voi pe parcursul celor cinci zile, vă puteți face abonament în schimbul a 10 lei. Ca să nu fiți supărați că plătiți intrarea și vă reduceți șansele de a cumpăra o carte la super reducere în plus, vă amintim că biletele vă dau posibilitatea să participați la tombola realizată de organizatori.

Fericiții care au acces gratuit sunt, și în acest an, următorii: preşcolarii, elevii, studenţii, cadrele didactice, bibliotecarii, profesioniştii din domeniile editorial-educaţional, jurnaliştii, pensionarii, persoanele cu dizabilităţi, grupurile organizate.

Încă un lucru, era să uit: găsiți la noi pe site, în categoria Evenimente, programele complete (noutăți editoriale, lansări de carte, evenimente culturale) ale editurilor la Gaudeamus. Pe măsură ce mai privim informații, le vom actualiza acolo. Până acum, avem lansările următoarelor edituri: Polirom, Cartea Românească, Humanitas, Tritonic, Herald, ALL, Paralela 45, Curtea Veche Publishing, RAO, Cartier, Nemira, Vremea, Herg Benet și Casa de Editură Max Blecher.

Anul acesta, la ediție aniversară, Gaudeamus nu are invitată doar o țară, ci un grup de țări – „Grupul țărilor nordice”. Asta înseamnă că vin scriitori din Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia şi Suedia. Președintele de onoare ales de întregul grup nordic pentru această ediție este ambasadorul Suediei în România, Anders Bengtcén. Iar sloganul foarte inspirat al grupului este „Cool Nordic Bucureşti”. Au loc o mulțime de evenimente organizate de aceste țări, de la lansări de carte, la proiecții de filme și ateliere. Programul complet este de găsit aici. Dintre toate, noi vă recomandăm să nu cumva să ratați următoarele:

Miercuri, 20 noiembrie

18:30 Proiecţie film “Întâlniri încrucişate” (Finlanda)
Sala Cupola

Un film artistic despre întâlniri care au loc în Bucureşti, pe parcursul a două zile. Un radio-DJ face o vizită la închisoare pentru a-şi întâlni dublura. Un gardian de la închisoare merge la o conferinţă şi întâlneşte un funcţionar public finlandez. Un prizonier iese din închisoare şi îşi întâlneşte sora. Cele 3 întâlniri par întâmplătoare, dar sunt ele cu adevărat? Când ne întâlnim cu altcineva, ne întâlnim pe noi înşine.

Joi, 21 noiembrie 2013

11:00 Atelier creativ pentru copii: reciclare creativă
Standul Invitatului de onoare
Eveniment organizat în colaborare cu Asociaţia Green Revolution

14:00 De la copilaşi la camionagii
Standul Invitatului de onoare
Prezentarea va fi susţinută de Anna Enemark – Consultant Senior – Consiliul Nordic al Miniştrilor

Cum să stimulăm interesul pentru lectură şi pentru literatură? Anna Enemark va prezenta exemple şi concepte folosite în ţările nordice pentru stimularea lecturii şi dezvoltarea limbajului, aplicate în grădiniţe, biblioteci, benzinării şi ghetouri. Public: Bibliotecari, educatori, studenţi.

18:30 Proiecţie film “Fata cu un dragon tatuat” (Suedia) 

Sala Cupola

(Titlul original în limba suedeză: Män som hatar kvinnor) După romanul poliţist “Bărbaţi care urăsc femeile” de Stieg Larsson, scriitor şi ziarist suedez. Acesta este primul volum al trilogiei Millenium, care, în anul 2005 când a fost publicată, a devenit un best-seller în Europa şi în Statele Unite. Trilogia Millennium este publicată în limba română de Editura Trei.

Vineri, 22 noiembrie 2013

16:00 Conferinţă şi film de prezentare: Edvard Munch şi filmul. Scurt metraj artistic: Feţe, regizat de Anja Breien 

(8′). Scurt metraj artistic realizat la Muzeul Munch bazat pe un poem de Poul Borum, în lectura lui Claes Gill, pe muzică de Jan Garbarek. Standul Invitatului de onoare. Conferinţa este susţinută de Jan Erik Holst – Editor Executiv în cadrul Institutului Norvegian de Film (Norvegia)

17:00 Lansare de carte: Steaua lui Strindberg de Jan Wallentin (Editura Trei, 2013) 

Standul Invitatului de onoare. Participă: Jan Wallentin (Suedia), ES Ambasador Anders Bengtcén (Suedia), Magdalena Mărculescu – director editorial Editura Trei

Sâmbătă, 23 Noiembrie 2013

12:00 Prezentare: Percepţia asupra recentelor publicaţii literare româneşti în Suedia 
Standul Invitatului de onoare
Prezentare susţinută de Prof. Björn Apelkvist

Studenţii secţiei suedeze, Universitatea Bucureşti: Concurs – Premiile Nobel – În cinstea invitatului de onoare al Târgului Internaţional GAUDEAMUS – Ţările Nordice – Ambasadele nordice din București invită elevii de liceu şi/sau gimnaziu la un concurs de imaginaţie pe tema Premiilor Nobel – „Ce alt domeniu crezi că ar trebui premiat și de ce?”

16:00 Conferinţă: Benzi Desenate – legătura dintre text şi imagine 
Standul Invitatului de onoare
Conferinţă susţinută de Raluca Răduţ (Cluj-Napoca / Norvegia)

18:30 Poveşti pentru copii – citite de către actorii Teatrului Ţandărică 
Salonul de Carte pentru Copii Ion Creangă
Danemarca: Fetița cu chibriturile de Hans Christian Andersen
Suedia: Pipi Șosețica de Astrid Lindgren

Duminică, 24 Noiembrie 2013

11:00 Conferinţă: Literatura norvegiană adaptată pentru ecran 
Standul Invitatului de onoare
Conferinţa este susţinută de Crina Leon (Iaşi / Norvegia).
12:00 Conferinţă: Premiul Nobel pentru Literatură acordat scriitorilor nordici 
Standul Invitatului de onoare
Conferinţa este susţinută de Lucian Vilcea (Iaşi / Norvegia).

 

Tot la Gaudeamus veți putea vizita trei expoziții – despre acestea, aici.

Iar vestea care ne-a bucurat enorm este că Andrei Makine vine în România. Toate evenimentele la care participă pot fi găsite aici!

Pentru că nu vrem să vă obosim, selecția din programele de evenimente ale editurilor va fi succintă, câte două-trei/ editură, în funcție de ce ni s-a părut nouă ”vital”, interesant, de neocolit. Pentru restul, vă rugăm să mergeți la calendar.

De la Polirom, sâmbătă, 23 noiembrie, ora 12.00 dacă aveți chef de ascultat conversații faine: Ce a fost – cum a fost. Paul Cornea de vorbă cu Daniel Cristea-Enache
Invitaţi: Livius Ciocârlie, Eugen Negrici, H.-R. Patapievici
Moderator: Adrian Şerban
*la Bursa de contacte

Nu știm voi ce părere aveți, dar noi abia așteptăm și lansarea tot de sâmbătă, 23 noiembrie, ora 17.30, a antologiei Best of: proza scurtă a anilor 2000, Marius Chivu (editor). Invitaţi: Lavinia Branişte • Dan Coman • Luca Dinulescu • Adrian Georgescu • Silviu Gherman • Cosmin Manolache • Mitoş Micleuşanu • Angelo Mitchievici • Veronica D. Niculescu • Radu Paraschivescu • Cezar Paul-Bădescu • Liviu Radu • Lucian Dan Teodorovici • Alex Tocilescu • Călin Torsan • Marian Truţă. Moderatori: Marius Chivu, Claudia Fitcoschi

Și pentru că ne place de Ana Maria Sandu, vă recomandăm să mergeți la lansarea noii ei cărți, Aleargă, unde o vom și auzi citind din roman și vorbind despre el. Când? Duminică, 24 noiembrie, ora 13.30. Mai multe detalii aici.

Apoi, de la Cartea Românească să nu lipsiți de la lansarea Poker. Black Glass, noul roman semnat de Bogdan Coșa. Tot duminică, de la 14.30. Detalii aici.

Editura Humanitas are multe surprize pentru noi. Dintre ele, menționăm:

Vineri, 22 noiembrie, ora 18, noi apariții în colecția ”Istorie”

Vladimir Tismăneanu, Diavolul în istorie. Comunism, fascism şi câteva lecţii ale secolului XX
Lucia Hossu Longin, Memorialul durerii. Întuneric şi lumină
Ion Mihai Pacepa, Moştenirea Kremlinului. Rolul spionajului în sistemul comunist de guvernare
Participă: Lucia Hossu Longin, arh. Emil Mihăilescu, Manuela Cernat, Ioan Stanomir, Cătălin Strat

Sâmbătă, 23 noiembrie, ora 12.00
Lucian Boia, Capcanele istoriei, ediţie de colecţie
Audiobook-urile De ce este România altfel? şi Sfârşitul Occidentului?
Participă: Lucian Boia, Radu Paraschivescu

ora 13.45
Andrei Pleşu, Din vorbă-n vorbă. 23 de ani de întrebări şi răspunsuri
Participă: Lidia Bodea, Dan C. Mihăilescu, Andrei Pleşu

ora 14.30
Gabriel Liiceanu, Jurnalul de la Păltiniş, ediţie aniversară
Participă: Andrei Pleşu, Dan C. Mihăilescu, Sorin Mărculescu, Gabriel Liiceanu

Restul evenimentelor Humanitas aici.

Editura Herald vine cu lucruri foarte interesante, cum ar fi:

JOI, 21 noiembrie
• 16.00 – 16.50: decernarea premiilor LIBRARUL ANULUI 2013 şi dezbatere cu tema Experiențe de comunicare în piața de carte, la Ceainăria Gaudeamus; invitaţii acestui eveniment sunt librari şi patroni de librării, atât cei înscrişi în campania TE AŞTEPTĂM ÎN LIBRĂRIE, cât şi cei interesaţi să participe în viitor. Invitati speciali: Bianca Chircă şi Valentin Protopopescu

VINERI, 22 noiembrie
• 18.00 – 18.50: lansarea colecţiei ŞAMANISM : Şamanism. Călătorie între două lumi, de Octavian Simu; Şamanii din Tuva, de M.B. Kenin-Lopsan; Şamanism în Siberia, de M.A. Czaplicka; invitaţi: Asociaţia “Floarea vieţii”, Mihaela Gheorghe – storyteller şi Octavian Simu – scriitor. La standul editurii vor avea loc momente inspirate de ritualuri şamanice stravechi

SÂMBĂTĂ, 23 noiembrie
• 13.00 – 13.50: extragere tombolă TE AŞTEPTĂM ÎN LIBRĂRIE 2013 şi decernarea premiilor oferite la concursul foto FOCUS PE CARTE. Moment artistic prezentat de trupa de teatru Obligo

Editura Cartier lansează acum, la târg, deja controversata carte a lui Vasile Ernu, Sînt un om de stînga, sâmbătă, 23 noiembrie, ora 17:00. Invitaţi: G. M. Tamás, Vasile Ernu, Costi Rogozanu. De neratat este și lansarea colecției de cărți de antropologie, cum ar fi cea a domnului profesor Vintilă Mihăilescu – Povestea maidanezului Leuțu. Despre noua ordine domestică și criza omuluicare va avea loc tot sâmbătă, de la ora 16:00, în prezența invitaţilor Vintilă Mihăilescu, Cristina Vintila Ghiţulescu, Bogdan Ghii. Mai multe lansări de la Cartier aici.

De la Curtea Veche, nu puteți lipsi:

Vineri, 22 noiembrie, 11.00-20.00 – BLACK FRIDAY LA CURTEA VECHE

Ziua reducerilor la standul editurii Curtea Veche. Prețuri cu 40-80% mai mici la peste 200 de titluri!

Sâmbătă, 23 noiembrie, 12.00 – 12.40

CARTEA CEHĂ la Curtea Veche. Lansarea volumelor de povestiri “77 de legende pragheze” de Alena Ježková, “Povestiri dintr-un buzunar & Povestiri din celălalt buzunar” de Karel Čapek, “Nu vreau să mă mai întorc printre morți” de Erika Oláhová (Curtea Veche Publishing);  “Coama leului pe pernă. Antologie de proză cehă contemporană” (Editura Arc, Chișinău)

Iar apoi, de la 14.40 – 16.00 – Potentialități muzicale ale operei lui Ion Barbu.  Proiecție spectacol multimedia și audiție muzicală. Participă: Basarab Nicolescu, Nicolae Brânduș. Sala Cupola.

Amănunte aici.

La standul grupului editorial ALL (program complet aici) trebuie să ajungeți pentru că au anunțat că vom găsi peste 400 de volume la 3, 7 și 10 lei :). De asemenea, noi vom participa sigur la:

Vineri, 22 noiembrie, ora 19:00, la Standul ALL
“Și acolo ce-o să faci”? Ghidul tău de studii, burse & joburi în străinătate de Diana Ursachi

Invitați:
Psiholog Aurora Liiceanu
Teatrolog Ioana Moldovan, Ambasador Fulbright în România
Lect. univ. dr. Antonio Momoc, Universitatea din București
Alexandru Ghiță, Președinte EDUCATIVA

Sâmbătă, 23 noiembrie, ora 18:00, la Standul Ţărilor Nordice
Cu cât merg mai repede, cu atât sunt mai mică de Kjersti Annesdatter Skomsvold, roman în colecţia Strada ficţiunii

Invitați:
Excelența Sa, doamna Ambasadoare a Norvegiei în România, Tove Bruvik Westberg
Autoarea Kjersti Annesdatter Skomsvold
Psiholog Aurora Liiceanu

Cei care vor ajunge la standul Editurii Nemira vor putea alege cărţi din cele peste 700 de titluri pregătite, vor putea beneficia de reducerea generală de 25%, oferta 2+1 cadou şi de reducerea de 35% pentru pachetele cadou. Sâmbătă, 23 noiembrie, noi am merge la lansarea albumului de artă „Nocturne” de George Banu, unde vor vorbi: George Banu, critic de teatru, Ruxandra Garofeanu, critic de artă, şi Valentin Nicolau, directorul Editurii Nemira. Are loc de la 13.30. Iar duminică, 24 noiembrie, ne-ar plăcea să asistăm, de la ora 14:00 la lansarea volumului de poezii „111 cele mai frumoase poezii” de Nichita Stănescu. Vor vorbi: Felix Nicolau, Georgeta Drăghici, Nicu Alifantis, Cosmin Perţa, Dan Mircea Cipariu, Bogdan Hrib. Restul programului aici.

Editura RAO are lansări de carte toată ziua de vineri, 22 noiembrie. De la 13.00, Absentii de Augustin Buzura, în prezența autorului; de la 17.30 –  Istoria cu becul in ochi de Florian Bichir, în prezența autorului; iar de la 18.30 –  Al treilea razboi mondial de Alexandru Grumaz, în prezența autorului; asta numai pentru a numi câteva dintre ele.

Herg Benet și Casa de Editură Max Blecher au stand comun și ne propun, printre altele, trei evenimente vineri, 22 noiembrie:

17.30 – Lansarea volumului de povestiri Acluofobia. Zece povestiri macabre de A. R. Deleanu (Herg Benet, colecțiaCărțile Arven).

18.00 – Lansarea Nymphette_dark99 (ed. a 2-a) de Cristina Nemerovschi (Herg Benet, colecția Cărțile Arven).

18.30 – Lansarea volumului 69 de poeme de dragoste de Leonard Ancuța (Herg Benet).

Mergeți la program, aveți ce găsi.

Paralela 45 ne-a pregătit vineri, 22 noiembrie, de la ora 16.00, lansarea cărții Jurnalul unei pisici asasine, proză pentru copii, de Anne Fine, colecţia Cercul de lectură şi scriere creativă, iar sâmbătă, 23 noiembrie, de la ora 19.00, Ikebana , poezie, de Liviu Georgescu, colecţia Biblioteca românească. Mai multe, aici.

Editura Tritonic va lansa niște volume inedite, cum ar fi vineri, 22 noiembrie, ora 17.30 – seria de autor / Alina Marinescu, volumele 1. Asasin la feminin; 2. Identități secrete; 3. Balanța puterii; 4. Bariere de fum. Participă autoarea, invitat Anamaria Ionescu, editor Bogdan Hrib. Iar de la 18.30 – colecția Smart Books / volumele Managementul inovației organizaționale. Drumul spre excelență, autor Mariana Nicolae și Manual de studii de caz și bune practici bancare, autor Laurențiu Treapăt. Participă autorii, invitată Alexandra Zbuchea, prodecan Facultatea de Management a SNSPA. Și multe altele, aici.

Încheiem slalomul printre evenimentele speciale din cadrul Gaudeamus 2013 cu Editura Univers, care va fi prezentă la târg cu numeroase cărți noi, dar și cu lansări faine, cum ar fi:

Joi, 21 noiembrie, 15.30-16.00, Spațiul de evenimente Gaudeamus

Simfonie în alb, Adriana Lisboa
Cristian Teodorescu (moderator), Chris Simion, Svetlana Cârstean

Duminică, 24 nov., 11.00-11.30, Spațiul de evenimente Gaudeamus

Lucrarea iubirii, Gabriel Osmonde (pseudonim Andrei Makine)

în prezența scriitorului Andrei Makine, Cristian Teodorescu (moderator), Irinel Antoniu, trăducătorul volumului

Mai multe lansări de la Univers, aici.

 

Așadar, ne tragem răsuflarea, ne notăm evenimentele la care vrem să mergem, ne pregătim plăsuțe și genți pentru cărți și ne vedem la Gaudeamus 2013! 🙂

 

 

 

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *