Azi și nu doar azi citim literatură română! Pentru că e Ziua României, ne-am gândit să vă reamintim cât de faină e literatura română printr-o mini-campanie. Și cât de nedreptățită uneori, puțin cunoscută sau privită cu prejudecăți, fără a fi cu adevărat citită, mai ales când vorbim de cea contemporană.
De ce să citești literatură română? Motive sunt multe. Dar, înainte de a vă spune cât de fain e un scriitor sau altul (asta facem mereu!), un lucru e sigur – dincolo de orice naționalism de carton (nu e cazul), dincolo de orice discurs găunos, spus cu patos la statuia vreunui mare poet (din nou, nu e cazul), e vorba de ceva simplu și deloc romantic: literatura română vorbește despre noi.
Ne regăsim aici experiențele, fie că vorbim de beții în Vamă, de copilăria în Drumul Taberei, petrecerile din Control, părinți plecați la muncă în străinătate, spitalele sau drumurile românești, vodka băută în rockoteca din liceu, coporațiile în care ne îngropăm, stațiunile de la munte sau glumele pe care le facem. E un sistem comun de valori, referințe, amintiri. Și, oricât de mult iubim literatura universală și pe marii ei autori, universul nostru familiar se găsește cel mai bine poate în cărțile scriitorilor români. Așa că ne-am gândit să ne jucăm puțin azi. 🙂
Pe parcursul zilei, vom updata articolul acesta cu vizualurile puse pe Facebook. E vorba de motive pentru a citi literatură română. Și, pentru că știți că nu stăm cu mâna la tâmplă și că susținem că despre cărți trebuie vorbit firesc, vă provocăm și pe voi la joacă.
Scrie de ce citești literatură română și pune hashtag-ul#citescliteraturaromana. Promovează literatura română, fă-ți cunoscuți autorii preferați, vorbește despre cele mai faine cărți românești pe care le-ai citit. La mulți ani!
Pentru că Elif Shafak nu ştie de câte legi ale iubirii ai nevoie să poţi rămâne în România.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1019728408044017&set=a.820362051313988.1073741829.100000206016889&type=1l#citescliteraturaromana.
O carte de poezie cu poezie alcatuita .
#citescliteraturaromana.
Mie campania mi-a făcut greață. La început, am zis și eu, ca alții, că e vorba de o atitudine naționalistă, ieftină.
Apoi, am detectat, de fapt, îngustimea mesajelor.
Logica șchioapă, primejdioasă pentru cei născuți ieri, cum că lecturile românești ar fi despre MINE, iar cele din restul lumii, vezi Doamne, nu! Și ăsta ar fi unul din argumentele forte pentru a citi români, și contemporani! Ei scriu despre noi, frate. Despre porc, Vamă, Mătăsari (?), PSD (eventual). Pasămite, scriind românii despre asta, pricepem și noi mai lesne o carte. ALtfel, am putea da în sângerări nazale din cauza efortului?
Nu o să despic toată campania în paișpe.
Aș vrea să pot să-l aduc înapoi pe Alex Leo Șerban, ca să râdă în felul lui usturător de voi.
Cu ocazia asta, mă și dezabonez de la newsletter. Mi-ați stricat luna decembrie cu entuziasmele voastre căznite.
Pentru ca Tolstoi n-a auzit niciodata cel mai ingrozitor strigat din lume,intr-un regim politic imposibil: “Moarte intelectualilor!”
O campanie de tot risul, daca e sa fiu sincera. Ma asteptam la ceva mai bun de la voi.
Sa citim, intr-adevar, autor “de-ai nostri”, dar nu fiindca “ai lor” ar fi mai prejos. Nu fiindca in lucrarile “alor lor” lipseste culoarea locala. Nu fiindca “ai nostri” ar prezenta un avantaj fiindca scriu despre “noi”.
Sa citim din “ai nostri” fiindca scriu bine. Despre orice si oricine ar scrie. Pentru ca si literatura romaneasca si cea straina merita citite.
Nu sunt de acord cu parerile de mai sus. Mi se pare plina de auto-ironie si de finete, aceasta campanie. Nu impiedica rasfatarea cu literatura straina.
Salut și felicitări pentru campanie! Apropo de autori români, noi am făcut acum ceva timp o listă cu preferințe în zona asta. A, La mulți ani! 🙂
http://bookalarm.ro/blog/autori-romani-preferati-lista-deschisa-la-idei-si-dezbateri/
Eugen de la BookAlarm