Pentru că nici unei vacanțe nu îi stă bine fără câteva cărți în bagaj și nici unei umbreluțe de plajă fără câteva coperte colorate lângă cocktailuri, ne-am gândit să vă recomandăm, dintre noile apariții, mai multe titluri care să vă însoțească vara asta.

Dacă vă bate dorul de ducă să mergeți în India (sau aveți sânge de călător), citiți Spațiul dintre nori, de Desirée Halaseh (Polirom), o carte de călătorii scrisă cu vervă, nerv și cu povești savuroase. O călătorie literară cu tonuri portugheze este și Munții înalți ai Portugaliei, de Yann Martel (Polirom), autorul celebrului Viața lui Pi, cu o scriitură ușor de digerat chiar și la temperaturile înalte ale verii. Pentru plimbări cu iz de alte vremuri, cu nostalgii și geografii personale, vă recomandăm volumul colectiv Bucureștiul meu, unde găsiți povești semnate de nume importante ale culturii (Humanitas).

Dacă vreți să râdeți cu bucăți mici de realitate, decupate cu măiestrie de-a lungul timpului de redactorii Dilemei Vechi, vă recomandăm Cu ochii în 3,14, coordonată de Ana Maria Sandu (Humanitas). Tot o colecție, de data aceasta de proze scurte excelent alese și editate de Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Marius Chivu, găsiți în noua revistă iocan, aflată la primul număr (Vellant).

Arta de a cere. Cum am învățat să nu-mi mai fac griji (Vellant) este cartea în care starul rock, activista, regizoarea și jurnalista Amanda Palmer vorbește cu dezinvoltură despre ce înseamnă să ceri ajutorul atunci când ai nevoie – poate ați văzut și talk-ul de la TED despre asta. Și, dacă tot am ajuns în zona vedetelor și a culturii pop, nu putem să nu vă recomandăm biografia lui Charlie Chaplin, Viața mea (Nemira), atât povestea unui geniu al cinematografiei, cât și radiografia unei epoci.

Scrisoare către tata (Humanitas) este un puternic text autobiografic al lui Franz Kafka, „eternul fiu” aflat într-o continuă „luptă” cu tatăl său. Scrisă din perspectiva unui… câine, Tombuctu al lui Paul Auster (Art) e despre iubire, suferință și, mai ales, înțelegere. Puneți la pachet și Povestea slujitoarei, de Margaret Atwood (Art), un thriller cu multe nuanțe psihologice, o distopie, așa cum ne-a obișnuit autoarea.

Sfârșitul a fost aproape, de Bogdan Costin (Cartea Românească), este un roman incisiv, scris cu umor, plasat în lumea în care trăim și care, din când în când, așteaptă câte o nouă apocalipsă. Aparent tot un roman al apocalipsei este și 2084. Sfârșitul lumii, de Boualem Sansal, o carte cu multe premii la activ, de exemplu Marele Premiu al Academiei Franceze în 2015 și care a fost desemnat drept cea mai bună carte a anului de către revista Lire.

Funny boy. Un roman în șase povești, de Shyam Selvadurai (Hecate), este o carte a maturizării și formării, plasată în Sri Lanka, în perioada turbulentă a conflictelor interetnice din anii 1980. Iar dacă vreți să vă pierdeți total într-o nebunie de roman, imposibil de clasat și de caracterizat, luați cele trei volume ale 2666-ului, scrise de Roberto Bolano (Univers).

Vacanță plăcută și, nu uitați, cea mai bună activitate pe plajă, la munte sau la picnic este întotdeauna cititul!


Numărul 5 al Bookshake poate fi descărcat de aici.

Bookshake este un cotidian editat de Bookaholic.ro și Florin Iaru, la inițiativa Centrului Ceh. Ziarul se găsește la Bookfest 2016 (1-5 iunie), la standul Bookshake (pavilionul 4), unde este distribuit gratuit participanților. Articolele vor putea fi citite și online pe bookaholic.ro.

Sursă foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *