În urmă cu câteva luni vă arătam câteva grafice care trăgeau concluzia că tabletele și, implicit, e-book-urile, sunt viitorul cărților: simplu de folosit, mai practice, mai ieftine. Tot atunci, spre sfârșitul materialului, spuneam că eu sunt un tip de cititoare căruia îi pasă dacă citește online – e-book – sau carte tipărită, favorizând-o pe ultima fără să stau pe gânduri (conform sondajului realizat de The Guardian, nu sunt singura). Este forma mea de rezistență, dacă vreți. 

Discuția aceasta este interminabilă și știu că fiecare dintre noi poate aduce argumente pro și contra cărților pe hârtie sau a celor digitale. De aceea nu voi mai intra în subiectul acesta, ci le voi da o veste excelentă celor care-mi seamănă și sunt fani înfocați ai cărților tipărite.

LicenseDirect, o companie online americană, a realizat un infografic prin care a demonstrat, statistic, că volumele tipărite nu vor dispărea niciodată. Dimpotrivă, conform cifrelor lor, se pare că e-book-urile trec prin vremuri grele – atunci când au apărut, au avut o perioadă favorabilă, dar acum, la doi-trei ani distanță, se pare că acestea sunt în cădere liberă (din punctul de vedere al vânzărilor).

Singur, graficul reflectă o realitate a culturii americane – spațiul luat în considerare -, însă toate lucrurile puse cap la cap acolo cred că ar fi valabile și pentru restul lumii.

Infograficul se numește The Book Is Not Dead și are, ca un fel de subtitlu, Long Live Books :). Este împărțit în cinci: prima parte tratează cum a fost receptată apariția e-book-urilor, cea de-a doua le compară cu muzica digitală, apoi se arată cum vânzările de e-book-uri au înregistrat în prezent o constantă, iar cărțile tipărite sunt încă preferate de consumatori în proporție de 70 %, vânzările acestora fiind vizibil mai mari. Să ne bucurăm, deci :).

Cartile tiparite nu vor muri

Acum, că am o mică dovadă că print-ul nu va dispărea (prea curând), sunt ceva mai optimistă. Dacă sunteți interesați de acest subiect, iată și un alt articol care discută de ce cărțile digitale vor dispărea înaintea celor tipărite.

 

Surse: ebookfriendly.comlicensedirect.com

Sursă imagine principală

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Un comentariu
  1. A Reader

    Permite-mi sa semnalez o eroare.

    Articolul zice undeva “se pare că acestea [ebooks] sunt în cădere liberă (din punctul de vedere al vânzărilor).” dar infograficul pe care se bazeaza nu sustine asta, dimpotriva: in graficul de acolo vedem ca vanzarile de ebooks sunt tot in crestere – linia e tot in sus – insa cresterea e acum mai inceata. Chiar scrie asta deasupra graficului:

    “E-book sales have been growing, but the rate of growth is now slowing.”

    Cu titlul sunt de acord, nici eu n-as crede ca o sa dispara cartile tiparite – cel putin nu in timpul vietii noastre. Eu in ultimii 2-3 ani am citit clar mai mult pe tableta (&telefon) decat pe hartie, dar asta nu inseamna ca o sa-mi dau la maculatura biblioteca.

    Cred insa ca nu neaparat cumpararea dar consumul de ebooks o sa creasca in continuare pana se va ajunge la situatia cand aproape toata lumea care citeste va citi in ambele moduri. Poate ca ebook-urile vor inlocui paperback-ul de azi si cartile tiparite vor ramane ca hardcovers.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *