scriitori celebri care insulfta alti scriitori - infografic

Am avut dintotdeauna senzația că în domeniul literar rivalitățile, dar și prieteniile, sunt ceva mai puternice decât în alte domenii. Poate asta este și din pricina faptului că oamenii respectivi sunt scriitori și, prin urmare, știu cel mai bine cum să scrie astfel încât să-și transmită întreaga ură, disprețul față de un alt scriitor sau opera lui sau admirația nețărmuită. Te cam fac din cuvinte, vreau să spun.

Și cred că unui scriitor îi pică mai greu la stomac atunci când este criticat de un alt scriitor, mai ales dacă au același calibru. 

Noi, ca cititori înfocați, care-i prețuim și pe unii, și pe alții, nu putem fi decât spectatori într-un caz de rivalitate (mai ales dacă ei nu mai trăiesc). Și, bineînțeles, putem să ne amuzăm, să ne supărăm, să ne contrariem sau să fim plini de uimire că un scriitor pe care l-am citit și răscitit îl acuză pe un altul, pe care-l apreciem la fel de tare, că e vai de capul lui. Dar nu putem rămâne, cu siguranță, indiferenți.

Probabil la acest lucru s-au gândit și redactorii de la Huffington Post când au publicat, săptămâna trecută, un infografic foarte fain în care regăsim fragmente din ceea ce au scris niște scriitori celebri despre alții, la fel de celebri. Un fel de cronici negative sau dueluri pe hârtie, dacă vreți. Sau, cum spune și titlul acestui material, scriitori celebri care insultă cărțile (și, implicit, scriitura) altor scriitori celebri.

Vreți niște exemple pentru a vă determina să citiți acest infografic? Iată cinci dintre cele care m-au amuzat sau contrariat pe mine:

That’s not writing, it’s typing, spune Truman Capote despre Jack Kerouac.

I’ve had to smell you works from time to time, and that has helped me to become an expert on intellectual pollution, Norman Mailer despre Gore Vidal.

Poor Faulkner. Does he really think big emotions come from big words? spune Ernest Hemingway despre William Falkner.

I often want to criticise Jane Austen, but her books madden me so that I can’t conceal my frenzy from the reader; and therefore I have to stop every time I begin. Everytime I read “Pride and Prejudice” I want to dig her up and beat her over the skull with her own shin-bone – Mark Twain despre Jane Austen.

My God, what a clumsy olla putrida James Joyce is! Nothing but old fags and cabbage – stumps of quotations from the Bible and the rest, stewed in the juice of deliberate, journalistic dirty-mindedness – D.H. Lawrence despre James Joyce.

Asta așa, ca un antreu.

Unele remarci este posibil să le știți, căci toate au fost luate din operele scriitorilor respectivi, din memorialistica sau din scrisorile lor – apropo, mi s-a părut foarte inspirată alegerea redactorilor Huffington Post de a scrie sursa citatelor respective, pentru aprofundare.

Să mai spunem noi acum că scena literară românească este plină de tabere și de tensiuni, ia uitați-vă la americani și englezi, acolo-i viață :).

(Scroll sus & jos, stânga & dreapta. Pentru a vedea fragmentele, țineți mouse-ul pe săgeți)

Pe voi ce insulte v-au amuzat cel mai mult? 🙂 Și care v-au displăcut profund?

 

Sursa: huffingtonpost.com

Sursă imagine principală

2 comentarii
  1. Pingback: Eugen Ionescu in razboi cu toata lumea | bughi mambo rag

  2. Pingback: Intepaturi intre scriitorii romani | bughi mambo rag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *