Am vrut să știu, din curiozitate, ce scriitori s-au născut în martie și, la o simplă căutare pe net, am găsit destui. Am ales însă doar patru, după preferințele mele. Culmea, toți sunt americani!:)
26 martie 1911: Tennessee Williams, genialul dramaturg și scriitor care a creat personaje memorabile precum Blanche DuBois și Stanley Kowalski (“A Streetcar Named Desire”), a trăit la foc încins precum acestea, mereu neliniștit, dependent de droguri și alcool.
Primul mare succes a fost în 1945 la Chicago, o dată cu premiera piesei de teatru “The Glass Menagerie” (considerată autobiografică). A urmat premiera piesei “A Streetcar Named Desire”, pe Broadway în 1947, ce îl lansa în cariera de film și teatru pe actorul Marlon Brandon, necunoscut pe-atunci, și care avea să fie începutul unor colaborări fructuoase între Tennessee Williams și regizorul de film și teatru, Elia Kazan.
Adorat de unii pentru faptul că a abordat subiecte tabuu într-un mod realist, contestat de alții pe motiv că ar fi scris o operă ofensatoare, Tennessee Williams a primit, de-a lungul timpului, două premii Pulitzer pentru dramă (“A Streetcar Named Desire” și “On a Hot Tin Roof”), patru premii New York Drama Critics’ Circle și trei premii Tony pentru cea mai bună piesă (“The Rose Tattoo”, “Cat on a Hot Tin Roof“, “The Night of the Iguana”).
La sfârșitul anilor ’30, după mai multe relații heterosexuale, Williams își recunoștea homosexualitatea. Cea mai lungă relație de acest gen, de 14 ani, a avut-o cu un actor pe nume Frank Merlo, de care s-a despărțit în urma infidelității și a abuzului de droguri încercate de ambele părți.
A murit în 1983, singur și deprimat, fără să ghiceacă măcar cât succes vor avea cărțile lui după moartea sa.
12 martie 1922: Americanul Jack Kerouac a devenit o celebritate nu doar pentru romanele sale cu scriitură alertă și subiecte gen droguri, sărăcie, jazz, catolicism, călătorii. Ci și pentru faptul că a inventat termenul beat, ce a definit o întreagă generație literară, cea a Americii anilor ’50 (singura lui piesă de teatru se numește “Beat Generation”), și pentru că a fost unul din precursorii importanți ai mișcării hippie.
A scris romane precum “Doctor Sax” și “Desolation Angels”, însă cartea lui de referință este romanul-cult “On the Road”, o superbă poveste despre călătorii, inspirată chiar de călătoriile lui prin America. Respins inițial, romanul a fost publicat abia după șase ani de la scrierea lui, în 1957.
Kerouac a fost pasionat de fotbal, la care a renunțat însă în urma unui accident, a făcut parte din Marina Americană, a fost îndrăgostit de muzica jazz și de călătorii, (a străbătut în lung și-n lat SUA împreună cu Neal Cassady, figură importantă a generației beat ce a servit drept model pentru personajul Dean Moriarty din romanul “On the Road”).
A fost prieten cu poetul Allen Ginsberg, romancierul William S. Burroughs, scriitorul Huncke Herbert și mulți alți reprezentanți ai generației beat.
A murit în 1969, la vârsta de 47 de ani, din pricina unei sângerări interne cauzată de abuzul de alcool.
19 martie 1916: Cărțile lui Irving Wallace conțin, aproape în majoritate, tot ce era necesar unui bestseller internațional în timpul Războiului Rece: sex, politică, descoperiri epocale, personaje dubioase din Uniunea Sovietică. Așa se explică de ce a fost unul dintre cei mai bine vânduți scriitori americani (încă din adolescență își vindea poveștile pe la reviste).
După o perioadă nesatisfăcătoare în care a lucrat ca scenarist la Hollywood, Wallace s-a dedicat în totalitate scrierii de cărți. A semnat peste 30 de volume, traduse de-a lungul timpului cam tot în atâtea limbi. Printre cele mai cunoscute sunt “The Chapman Report”, din 1960 (carte despre iubire, obiceiuri sexuale ale femeilor căsătorite, despre morală etc.), “The Prize”, 1962 (cu acțiune desfășurată în jurul ceremoniei anuale de decernare a Nobelul-ului), “The Fan Club”, 1974 (despre un grup de tineri care plănuiesc să răpească o actriță cu care să facă sex).
Avea 83 de ani în 1990, când a murit de cancer pancreatic.
26 martie 1874: Unul dintre cei mai mari poeți ai Americii, Robert Frost a lucrat ca profesor, cizmar și redactor de ziar înainte să-și publice primul poem, “My Butterfly. An Elegy“, în “New York Independent” pentru care l-a vândut, în 1894, pentru 15 dolari (cam 400d e dolari, astăzi). Apreciate în special pentru minunatele descrieri de natură, poemele lui Frost dezvoltă și importante teme sociale și filozofice, mustind în același timp de ambiguitate și ironie.
O importantă sursă de inspirație a fost soția lui, Elinor Miriam White, cu care a avut șase copii, dintre care doar doi au supraviețuit. În Anglia, unde s-a mutat după căsătorie, l-a cunoscut pe poetul Ezra Pound cu care a devenit bun prieten și care l-a ajutat să-și promoveze și să-și publice opera.
A câștigat patru premii Pulitzer: în 1924 pentru “New Hampshire: A Poem With Notes and Grace Notes”; în 1931 cu “Collected Poems”; în 1937 pentru “A Further Range; în 1943 pentru “A Witness Tree”
A murit în 1963, la Boston.
Surse foto: writing.barnard.edu, brainz.org, booksandreviews.wordpress.com, brainpickings.org,realitystudio.org, abebooks.co.uk, koolkatjazz.com, jdgallagher.wordpress.com, us.macmillan.com
Citind titlul „Scriitori celebri născuți în luna martie” m-am gândit automat că voi regăsi autori români printre numele enumerate. Unul dintre cei mai cunoscuți scriitori de această apartenență, cunoscut atât pe plan național, cât și internațional este Mircea Eliade.
Mi-aș fi dorit să fi citit și alte nume consacrate românești.
da, ai dreptate, insa, asa cum am spus si in introducerea textuletului, am ales, dupa preferinte, doar 4 dintr-o lista lunga cu scriitori nascuti in martie. nu intentionez sa minimalizez importanta altor scriitori prin omiterea lor dar, intr-un fel, cred ca se intampla oricum asta atunci cand recurgi la liste preferentiale. urmatoarea lista de acest fel va cuprinde si autori romani:)
Pingback: Scriitori născuți în luna mai - Bookaholic
Pingback: Câinele ca animal de companie pentru 30 de scriitori celebri - Bookaholic