Nu știu alții cum sunt, dar eu simt că e imposibil să ții pasul cu evenimentele toamnei literare. Lansări, cluburi de carte, conferințe, festivaluri literare, apariții noi, în septembrie s-a simțit că e tot mai greu să te decizi unde să mergi seara sau în weekend. În ceea ce privește cărțile noi, toamna literară a început timid, dar hotărât, numai bine să ne adaptăm (din nou) la ritmul rapid al lansărilor.

Am combinat, ca de obicei, cărțile de ficțiune – două romane italiene: Băieții străzii, de Pier Paolo Pasolini (un roman tradus pentru prima oară în limba română) și Singurătatea numerelor prime, de Paolo Giordano (o reeditare necesară), un roman ce a primit Premiul Goncourt în 2015 (Busola, de Mathias Enard), un altul care este o meditație asupra timpului (Cox sau mersul timpului, de Christoph Ransmayr), un thriller scris de regele suspansului (Mort la datorie, de Stephen King, ultimul volum din trilogia „Bill Hodges”) și o colecție de proză scurtă a unui autor ce a primit Premiul Pulitzer (Refugiații, de Viet Thanh Nguyen).

Selecția de non-ficțiune cuprinde o carte mult-așteptată: o colecție de eseuri a istoricului Yuval Noah Harari (cel care a cunoscut succesul mondial cu Homo Deus) – 21 de lecții pentru secolul 21; o carte a unuia dintre cei mai de seamă psihoterapeuți ai secolului XX, Voința de sens, de Viktor E. Frankl (cunoscut mai ales datorită volumului său de memorii Omul în căutarea sensului vieții), un volum ce-și propune să deslușească din perspectiva științelor comportamentale misterele creierului uman (În mintea celorlalți, de Nicholas Epley) și o nouă apariție în minunata colecție de știință a Editurii Publica, Înțelepciunea lupilor, de Elli H. Radinger.

Să aveți un octombrie fabulos și lecturi minunate!

Băieții străzii, de Pier Paolo Pasolini (trad. Gabriela Lungu)

Cu acţiunea plasată în Roma, în anii de după al Doilea Război Mondial, Roma cartierelor mărginaşe aflate în sărăcie şi lipsuri, Băieţii străzii spune povestea unui grup de copii, deveniţi adolescenţi, de la periferia societăţii. Trăind de pe o zi pe alta, Creţu, Caşu, Guriţă, Chioru, Alduccio şi prietenii lor duc o existenţă precară, având slujbe de ocazie, săvârşind furtişaguri mărunte şi prostituându-se. Personajele lui Pasolini străbat un itinerar picaresc, alcătuit din evenimente comice, tragice, groteşti. Avându-şi rădăcinile în mişcarea neorealistă din anii ’50, Băieţii străzii este un omagiu plin de nostalgie şi de afecţiune adus unei întregi clase sociale aflate în pericol de a fi uitată. Cenzurat, criticat de specialişti şi blamat de publicul larg la apariţia sa, romanul lui Pasolini a fost, în cele din urmă, recunoscut universal drept o capodoperă a literaturii mondiale datorită forţei şi vitalităţii sale incontestabile.
„Pasolini a fost un intelectual strălucit, un regizor şi un homosexual a cărui viziune politică – bazată pe o împletire unică între eros, catolicism şi marxism – a anticipat istoria italiană de după moartea sa şi dezvoltarea rapidă a consumerismului la nivel mondial.” (The Guardian)
„Pasolini a fost un artist şi un gânditor care a încercat nu să-şi rezolve contradicţiile, ci mai degrabă să le materializeze pe deplin.” (The New York Times)
„Pasolini era într-o permanentă căutare, întotdeauna deschis la moduri diferite de a privi lucrurile.” (Jytte Jensen, curator al retrospectivei Pasolini la Muzeul de Artă Modernă din New York)
(© Editura Litera)

Singurătatea numerelor prime, de Paolo Giordano (trad. Cerasela Barbone)

Premiul Strega 2008
Un număr prim este o entitate singuratică. Alice şi Mattia sunt amândoi „primi” – inadaptaţi ce par destinaţi unul altuia. Sunt hăituiţi de tragediile ce le-au marcat vieţile în copilărie şi nu reuşesc să se deschidă în faţa altcuiva. Când cei doi se întâlnesc, în adolescenţă, recunosc în celălalt un suflet apropiat şi bolnăvicios. Trecând înspre maturitate, destinele lor par împletite fără cale de întoarcere. Însă când Mattia cel dăruit cu minte strălucită pentru matematici acceptă o slujbă în cercetare, ce-l duce la mii de kilometri, cei doi se despart lăsând multe lucruri nespuse. O coincidenţă îi va apropia din nou şi va scoate la lumină sentimente îngropate adânc până atunci, dar se iveşte o întrebare: există vreo posibilitate ca două numere prime să fie împreună? Romanul lui Paolo Giordano e o meditaţie strălucită despre singurătate, iubire şi despre povara lucrurilor trăite în copilărie. Un succes în Italia, unde a vândut peste un milion de exemplare, Singurătatea numerelor prime este un debut remarcabil, un roman emoţionant care expune sufletul în toată goliciunea lui şi prinde în paginile sale însăşi ideea de umanitate.
(© Editura Polirom)

Busola, de Mathias Énard (trad. Cristian Fulaș)

Roman laureat al Premiului Goncourt.
La Viena se înnoptează, iar Franz Ritter, muzicolog sedus de Orient, în zadar încearcă să adoarmă. Între veghe și vis, între nostalgie și febră, prind contur amintiri fără număr, de la Istanbul, Alep, Damasc, Palmira, Teheran, precum și umbra unei iubiri imposibile. Carte nocturnă, care te învăluie cu ritmurile ei muzicale, cu erudiția ei, cu umorul dulce-amar, Busola este o călătorie, o declarație de admirație și o mână întinsă, ca un pod între Occident și Orient, între ieri și mâine, clădit pe inventarul secolelor de fascinație.
„Iată un text profund melancolic, pentru că toate idealurile personajelor sunt spulberate brutal de ecourile prezentului imediat, care se fac auzite – războiul din Siria, distrugerea Palmirei… De altfel, cartea le este și dedicată sirienilor.” (Le Monde)
„Mathias Enard își desenează cartea ca un artist, recurgând din plin la arabescuri.” (Le Figaro)
(© Editura Nemira)

 

Cox sau Mersul timpului, de Christoph Ransmayr (trad. Daniela Ștefănescu)

Pe fundalul Chinei secolului al XVIII-lea, cu tablouri ce zugrăvesc fastul imperial, rafinamentul sadic al execuțiilor ori strălucirea metalică a râurilor otrăvite cu mercur, Christoph Ransmayr ne oferă un roman magistral, stratificat tematic: de la stranietatea unei lumi exotice dominate de frică și experiențele extreme de durere și clarificare interioară, până la o reflecție filozofică asupra timpului.
Faimosul ceasornicar și constructor de automate Alister Cox este invitat la Curtea sa de Qianlong, marele Împărat al Chinei, spre a inventa mecanisme care să poată măsura timpul interior: al fericirii, al iubirii, dar și al bolii, decrepitudinii și morții. În Orașul Interzis, dispunând de resurse nelimitate și având libertatea să folosească oricâte nestemate și metale există în trezorerii și în mine, Cox și asistenții lui creează automatele cele mai uimitoare. Numai că Împăratul se dovedește a împărtăși, pentru o clipă, visul maestrului și-i cere acestuia să construiască un ceas care măsoară însăși eternitatea.
(© Editura Humanitas Fiction)

Mort la datorie, de Stephen King (trad. Ruxandra Toma)

Seria „Bill Hodges”, partea a III-a.
Brady Hartsfield e în stare vegetativă de mulți ani. Să-și revină complet pare improbabil. Dar, dincolo de starea lui, autorul atentatului cu Mercedes în care au murit opt persoane este, de fapt, foarte prezent. Mai mult, a perseverat și și-a dezvoltat puteri noi, ucigătoare, care pot face dezastru fără ca el să părăsească patul de spital. Acum e gata de un alt atac și hotărât să se răzbune pe oricine îi stă în drum. Printre alții, în drum stă și Bill Hodges, polițistul pe care îl știți din Mr. Mercedes și Ce-am găsit al meu să fie.
„O carte clasică de Stephen King. Personaje sinistre, dar realiste, care ți se bagă pe sub piele și rămân acolo, o poveste palpitantă, cu răsturnări de situație la o viteză amețitoare, proză încântătoare, toate dovedesc încă o data că unul dintre cei mai talentați povestitori din America este și unul dintre cei mai buni scriitori.” (Associated Press)
„Un thriller atât de întunecat, dar care nu lasă deoparte iubirea, pierderea și, poate, mântuirea.” (The Cleveland Plain Dealer)
(© Editura Nemira)

Refugiații, de Viet Thanh Nguyen (trad. Tatiana Dragomir)

Scrise pe parcursul a douăzeci de ani, prozele scurte din Refugiații explorează probleme precum imigrația, dezrădăcinarea, lupta pentru regăsirea identității și reconcilierea cu propriul trecut. Personajele care populează universul lui Viet Thanh Nguyen sunt prinse între două lumi: de la tânărul refugiat vietnamez care suferă un profund șoc cultural atunci când vine în San Francisco să locuiască alături de doi bărbați gay la tânăra femeie bântuită de uciderea fratelui ei pe mare, cu ani în urmă în timp ce fugeau din Vietnam cu o barcă, proza lui Nguyen este o mărturie captivantă a viselor și a greutăților greu de închipuit prin care trec acești oameni.
„Aceste povestiri despre refugiații vietnamezi se lasă ca o vrajă asupra ta. O colecție superbă. Proza subtilă și atentă și stilul narativ direct se potrivesc de minune cu viețile discrete ale oamenilor pe care le explorează. Cu volumul dat la minimum, ne aplecăm urechea mai aproape ca să ascultăm dincolo de ce spun refugiații și să întrăm în pielea lor.” (New York Times Book Review)
„Viet Thanh Nguyen este unul dintre cei mai mari cronicari ai dezrădăcinării.” (Joyce Carol Oates, New Yorker)
(© Editura Art)

21 de lecții pentru secolul XXI, de Yuval Noah Harari (trad. Lucia Popovici)

Într-o lume invadată de informaţii irelevante, claritatea înseamnă putere. În locul mai vechii cenzuri care presupunea blocarea fluxului de informaţii, astăzi oamenii sunt asaltaţi cu dezinformări şi lucruri care să le distragă atenţia. 21 de lecţii pentru secolul XXI face lumină în privinţa unora dintre cele mai presante probleme de pe agenda globală actuală. Cum facem faţă epidemiei de ştiri false? Mai sunt relevante naţiunile şi religiile? Ce ar trebui să-i învăţăm pe copiii noştri? De ce trece democraţia liberală printr-o criză? Este iminent un nou război mondial? Ce înseamnă ascensiunea lui Donald Trump? Ce civilizaţie domină lumea – Occidentul, China, islamul? Europa ar trebui să-şi deschidă porţile imigranţilor? Poate naţionalismul să rezolve problemele legate de inegalitate şi de schimbarea climatică? Ce ar trebui să facem în privinţa terorismului?
Din cuprins: Deziluzionarea • Munca • Libertatea • Egalitatea • Comunitatea • Civilizaţia • Naţionalismul • Religia • Imigraţia • Terorismul • Războiul •Smerenia • Dumnezeu • Secularismul • Ignoranţa • Dreptatea • Post-adevărul • Ştiinţifico-fantasticul • Educaţia • Sensul • Meditaţia
(© Editura Polirom)

Voința de sens. Fundamente și aplicații ale logoterapiei, de Viktor E. Frankl (trad. Dana Mareș)

Dacă în cărțile anterioare, inclusiv în Omul în căutarea sensului vieții, Viktor Frankl introducea ideea de a spune „Da” vieții, în ciuda oricăror adversități, și de a căuta un sens, în cartea de față el prezintă o sinteză finală a experienței sale terapeutice, explicând sistemul teoretic pe care se bazează logoterapia și aplicațiile acestei metode în tratamentul tulburărilor nevrotice. Utilizând studii de caz și fragmente din propriile ședințe, Viktor Frankl descrie și explică tehnicile pe care le folosește în psihoterapie pentru a combate „vidul existențial” – sentimentul de gol și de lipsă de sens pe care-l acuză tot mai mulți pacienți. Psihologii, psihiatrii și psihoterapeuții pot găsi în această carte un sprijin pentru a-și ajuta pacienții în descoperirea propriului sens.
„În ciuda destrămării tradițiilor, viața păstrează un sens pentru fiecare individ în parte, pentru noi toți și, chiar mai mult, ea ne conservă literalmente acest sens până la ultima noastră suflare. Iar psihoterapeutul îi poate arăta pacientului său că viața nu încetează niciodată să aibă un sens. Cu siguranță că el nu îi poate indica pacientului care este acest sens, dar îi poate foarte bine arăta că există un sens și că viața îl conservă pentru el: că ea rămâne semnificativă, în orice condiții.” (Viktor E. Frankl)
(© Editura Trei)

În mintea celorlalți, de Nicholas Epley (trad. Emilia Vasiliu)

Câștigător al Premiului Book Prize for the Promotion of Social and Personality Science (Society for Personality and Social Psychology) 2015
În cartea În mintea celolrlați, Nicholas Epley se apleacă asupra abilității noastre de a citi mintea celorlalți. Epley ne arată care sunt greșelile pe care le facem când încercăm să ne dăm seama ce simt și vor cei din jur, dar oferă și o altă perspectivă despre cum să înțelegem atât propriile stereotipuri cât și pe ale celorlalți.
Cine trebuie să citească această carte? Oricine vrea să înțeleagă dorințele celor din jur, oricine este curios de greșelile frecvente pe care le facem încercând să ghicim ce simt ceilalți, oricine interesat de cum funcționează propria minte.
În mintea celorlalți este o minunată explorare a misterelor minții umane, precum și motivele pentru care eșuăm în rezolvarea acestora. Una dintre cele mai bune cărți ale ultimelor decade.” (Daniel Gilbert, autorul cărții Stumbling on Happiness)
„Cum este să fii în pielea altcuiva? Cum reușim să aflăm ce se află în mintea celorlalți? Psihologul Nicholas Epley ne oferă un fascinant tur a celor mai recente descoperiri științifice despre modul în care reușim, deși în multe cazuri eșuăm, să ne dăm seama la ce se gândesc ceilalți.” (Steven Pinker, autorul cărții How the Mind Works)
(© Editura Vellant)

Înțelepciunea lupilor. Cum gândesc, cum plănuiesc, cum au grijă unii de alții – lucruri uimitoare despre animalul care seamănă cel mai mult cu omul, de Elli H. Radinger (trad. Paul Slayer Grigoriu)

Niciun animal nu seamănă atât de mult cu omul în privința comportamentului social ca lupul. Elli H. Radinger, specialista germană numărul unu în lupi, a văzut de mai multe ori lupi răniți la vânătoare sau în luptă. Familia de lupi se îngrijea mereu de aceștia. Dacă plecau la vânătoare, unul rămânea cu cel rănit. Când se întorceau, îi aduceau hrană. Animalele bolnave și bătrâne erau îngrijite până când se simţeau mai bine. Această însușire de a-i îngriji pe ceilalți face ca oamenii și lupii să fie atât de asemănători. Să cari după tine hrană de colo-colo şi să te îngrijeşti de ceilalţi membri ai familiei inclusiv când sunt bolnavi sunt lucruri pe care le vezi doar la oameni şi la lupi.
La o primă vedere, cimpanzeii par să semene mai mult cu oamenii decât lupii. Dar masculii-primate nu ajută la hrănirea puilor sau la îngrijirea bătrânilor. Lupii şi oamenii se înţeleg mai bine. Este unul dintre motivele pentru care, cu multă vreme în urmă, nu am invitat maimuţele să-şi împartă viaţa cu noi, ci lupii.
Elli H. Radinger se bazează pe experienţa ei de decenii în studiul lupilor şi ne oferă o privire uimitoare asupra inteligenţei unei specii adesea greşit înţelese. Iubeşte-ţi familia, ai grijă de cei care îţi sunt încredinţaţi, nu renunţa niciodată şi nu înceta niciodată să te joci – acestea sunt principiile lupilor. Au grijă plini de empatie de bătrânii şi răniţii din rândurile lor, îşi cresc plini de dragoste urmaşii şi au capacitatea să uite de toate când se joacă. Lupii gândesc, visează, îşi fac planuri, comunică inteligent între ei – şi se aseamănă mai mult cu noi decât orice alt animal.
Elli H. Radinger, celebra specialistă germană în lupi, spune poveşti captivante, ilustrative pentru valori ca spiritul de familie, încrederea, răbdarea, abilităţile de conducere, grija, atitudinea în faţa nenorocirilor sau a morţii. Ne dezvăluie lucruri uimitoare şi necunoscute până acum despre viaţa lupilor şi arată că aceștia ar fi oameni mai buni.
(© Editura Publica)

 

Cumpără cărțile din librăria online Cărturești! (Click pe titluri și/sau coperte.) Ai un discount special Bookaholic – 15% reducere dacă introduci codul 0ADYT44K atunci când faci comanda, la check out.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *