Reclamele au scopul lor bine definit în viața noastră. Le vedem zi de zi, cu sau fără voia noastră. Acum șase-șapte ani mi-a picat pentru prima dată în inbox o reclamă video de carte. Primul lucru care mi-a venit în minte atunci a fost: ”Ce fain! Se fac și spot-uri de promovare a cărților?”. Da, se fac și este bine că se întâmplă asta. Dacă v-am povestit despre reclamele în biblioteci, cele pentru librării sau cele pentru promovarea lecturii, iar despre scurtmetraje cu și despre cărți v-am mai vorbit cu altă ocazie aici, acum a venit momentul să vizionăm 10 trailere interesante de cărți.

Pentru cititorul grăbit, care nu are timp să citească o cronică de carte sau se vede mai rar cu prietenii care îi recomandă volume sau autori, trailerele de cărți sunt nemaipomenite. Mai ales dacă sunt realizate bine, fără prea multe informații inutile și citate de coperta a patra.

 

1. O animație tare simpatică, ce promovează cartea It’s a book, de Lane Smith. Este un fel de manifest al citirii cărților pe print în era digitală. Mie mi s-a părut un trailer amuzant, ironic, simplu, ce merită privit.

 

2. Trailerul pentru cartea de mai jos, Demenția, aparține unui scriitor și pictor român, Mihai Victus. L-am ales pentru calitatea de a fi altceva, nu doar replici din carte și păreri ale criticilor. Mărturisesc că, până acum, n-am auzit de acest scriitor, nu știu ce fel de cărți are. Însă trailerul este interesant și chiar îmi trezește curiozitatea – a propos, pe blogul lui găsiți și câteva cărți online în pdf :).

http://youtu.be/EduKFlRGI2w

 

3. Franz Kafka, Metamorfoza – un clip ce mi s-a părut psihedelic, foarte bine realizat, și care pune într-o perspectivă puțin diferită povestea cunoscută a autorului german. Trailerul face parte dintr-o serie de videouri numite Good Books, Great Writers, colecție ce aparține unui site de vânzări de carte.

 

4. Un video al cărții Alice în Țara Minunilor (recenzia noastră la Alice în Țara din Oglindă), într-o ediție specială, cu grafică realizată de Yayoi Kusama – cel mai cunoscut artist japonez.

 

5.  Tot o animație, parcă doar schițată, cu câteva fraze care să-ți stârnească curiozitatea.

 

6. Un trailer realizat de către Macmillan Children’s Publishing, foarte profesionist și creativ. Promovează cartea The Marbury Lens, de Andrew Smith, volum în care un puști primește cadou o pereche de ochelari care-l trimit într-un univers paralel.

 

7. The Haunting of Charles Dickens, scrisă de Lewis Buzbee, tot un video oficial al editurii Macmillan.

 

8. În următorul clip veți vedea un trailer al unui autor american best seller, Michael Grant. Ce mi s-a părut fain a fost modul în care a fost gândită reclama – genul reportaj. Cred că este unul dintre puținele trailere care folosesc atâtea resurse pentru promovarea unei cărți (Light, a șasea și ultima carte din seria Gone).

 

9. All the wrong questions, carte scrisă de Lemony Snicket. Animație, ritm alert, un orășel și o fetiță în rolul principal. Curioși? 🙂

 

10. Am lăsat la sfârșit o animație pentru ultima carte semnată de Mo Yan (Sandalwood Death), cum altfel decât plină de replici de coperta a patra (laudă la superlativ). Cred că ar fi fost un trailer tare frumos fără toată încărcătura de marketing (marele câștigător al premiului Nobel pentru literatură) și dacă s-ar fi rezumat la durata de 1-2 minute, nu 3 – te plictisește la un moment dat, nu-i așa?

 

Voi mai știți alte clipuri drăguțe de promovare a cărților?

Sursa: youtube.com

Sursă imagine principală: bookpatrol.net

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *