Când eram mici, ni se atrăgea mereu atenţia să nu îndoim paginile cărţilor, să nu le mâzgălim, să nu scriem nimic pe ele. Există însă o adevărată artă din transformarea şi sculptarea cărţilor, practicată de artişti care nu au ţinut cont de avertismentul „nu îndoi paginile”. Nu doar că le-au îndoit, ci le-au dat forme atât de originale, încât au înzestrat cărţile respective cu noi valenţe artistice. Este vorba, bineînţeles, de cărţi vechi, din anticariate, cărora nu le mai acorda nimeni nicio atenţie şi ar fi ajuns, altfel, la reciclare.

Nu doar să fii înconjurat de cărţi, ci să trăieşti efectiv într-o casă formată din cărţi – iată visul, materializat de Miler Lagos, artist columbian, într-un proiect intitulat sugestiv „Home”: un igloo alcătuit din zeci de cărţi.

Şi cărţile vechi de telefon pot fi transformate în obiecte artistice: Alex Queral, artist de origine cubaneză, a avut ideea să „cioplească”, în paginile acestor cărţi, figuri ale unor personalităţi, politice sau artistice.

Şi Guy Laramee ciopleşte în cărţi (mai exact, în dicţionare sau enciclopedii), dar nu chipuri de oameni celebri, ci peisaje de tipul platourilor şi structurilor antice, sugerând perfect degradarea pe care nu o poate evita nicio perioadă istorică. Despre el am vorbit pe larg aici.

Să stai pe canapea cu o carte în braţe – sfârşitul de zi ideal pentru un bookaholic. Dar ca să fie cadrul şi mai bine adaptat lecturii, ce-ai zice de o canapea alcătuită chiar din cărţi? Alvaro Tamarit s-a gândit că, astfel, pofta lecturii vine şi mai repede. Vezi și alte fotolii cu rafturi de cărți incluse.

 

Isaac Salazar încearcă să readucă viaţă în cărţi vechi, care poate ar ajunge altfel la reciclare, transformându-le în origami, ce iau forma unor cuvinte, de genul „Love” sau „Create”. Mai multe despre Isaac si Veronica aici.

Brian Dettmer dă o nouă valenţă enciclopediilor şi cărţilor vechi: le uneşte de cele mai multe ori ca într-un evantai, în aşa fel încât să „cioplească” în anumite locuri pentru a scoate la iveală diferite imagini semnificative. Pe larg, despre ce face el.

Su Blackwell, artistă britanică, foloseşte cărţi la mâna a doua pentru a crea diverse scene, uneori celebre, cum este „Through the looking glass” din Alice in Wonderland, toate „sculptate” foarte natural din paginile cărţii. Mai multe aici.

Cărţi-tablou creează Karen Hatzigeorgiou, expertă în „book altering” (există chiar o instituţie care organizează expoziţii şi workshopuri şi îi încurajează pe artişti în demersul lor de a crea obiecte artistice pornind de la cărţi – International Society of Altered Book Artists). În „tablourile ei, Karen lasă impresia că, „decojind” straturile cărţii, poţi să ajungi la miezul cărţii, dar şi că s-a deschis o fereastră către un peisaj exterior.

Jim Rosenau, din Berkeley, creează mobilă din cărţi, mai exact rafturi pentru cărţi, minibiblioteci, dar şi scaune sau mese. Alege cărţi din anticariate, romane ieftine pe care nu le cumpără nimeni şi păstrează doar copertele, înlocuind paginile cu cherestea. Anterior, Jim a avut dintre cele mai diverse slujbe: a lucrat ca tâmplar, a fost redactor şi dezvoltator de software. Mai multe.

Şi Vanessa Mancini a creat un obiect casnic din cărţi, dar puţin mai neobişnuit decât rafturile lui Jim – o cadă de baie. Deocamdată, proiectul nu prevede şi folosirea concretă a căzii. Multe căzi livrești am strâns aici.

Alicia Martin, artistă din Madrid, a dezvoltat un proiect în care a inclus 5,000 de cărţi, pe care le-a aranjat în formă de tornadă, revărsându-se la propriu pe fereastra unei clădiri. Structura e susţinută pe interior de o construcţie complexă de metal. A creat trei astfel de cascade, toate în Madrid, dar şi structuri sub formă de „gogoaşă”.

Liu Wei exprimă o realitate apăsătoare cu care se confruntă în oraşul său natal, Beijing – construirea  excesivă de clădiri –, prin sculpturi formate din cărţi reciclate. Clădirile reproduse au ca model construcţii celebre, precum Empire State Building, dar toate denotă fragilitate şi lasă impresia de sfârşit de lume – artistul a lăsat pe aceste clădiri praful rezultat în urma sculptării.

 

 

critic literar și de teatru, asistent de regie, doctorand studii culturale, redactor Observator Cultural


Un comentariu
  1. nicolae mihalache

    AM O STANSA LEGATURA CU CARTEA ,AM INCERCAT SA-I PRELUNGESC VIATA DAR LA PARTEA ASTA NU M-AM GADIT SA-I INDOI PAGINILE =ARTA , AM AVUT GRIJE DE CARTA 30 ANI ACUM SUNT LA80 ANI SI ASTA MAI POT SA FAC .DACA CINEVA VREA SA MA AJUTE CU CEVA INDICATII MI-AR PRINDE BINE . VA MULTUMESC .AM VAZUT-O PE DRA SIMONA STUDENTA LA POLI LA OBSERVATOR SPECIAL DAR A DEMO PE REPEDE INAINTE SI AM PRINS VAG CEVA .AM INCERCAT SA-I GASESC E-MAIL SI NU AM REUSIT CU STIMA T80

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *