De-a lungul timpului v-am tot arătat artişti care taie şi sculptează forme nebănuite în cărţi. Nimic nu ne-a magnetizat mai tare şi mai profund decât lumea subacvatică pe care o creează artista elveţiană Valérie Buess din pagini de carte.

Ieri am văzut o fotografie superbă în care o femeie plonja, pe lângă candelabrul suspendat,  într-o cameră scufundată. M-am întrebat oare cum ar fi dacă… Mi-am zis că senzaţia asta de plonjare într-o lume de dedesubt, care apare doar după ce răzuieşti rutina zilelor, nu se poate întâmpla decât cu o carte, gândindu-te, aşteptând, scriind, cu migală. Nu pot să nu leg scufundarea noastră în subteranele care ne fac să visăm sau să trăim într-un alt ritm de lumea subacvatică pe care a creat-o Valérie.

Câtă migală şi ce linii organice perfecte!

Boycotting the original. Sau cartea scufundată care s-a transformat în iarbă de mare.
Îţi şi imaginezi unduirile ei visătoare odată cu valurile.

Revolution of the Woods. Cartea care se retransformă în copac şi pe care înfloresc flori mici albe de hârtie.
Până şi nervurile florilor sunt lucrate din hârtie tipărită. Văd trunchiul ăsta mustind de apă, undeva la ţărm.


Foi-plante marine în acvariu. Nu ştiu cum le-a putut răsuci atât de grafic!


Where Thoughts arrive closed.

Şi, lucrarea care ne-a tăiat răsuflarea:

Amazone Helm. Îţi dă senzaţia unui organism viu, numai când te apropii vezi sulurile mici de text rulate şi dispuse perfect.

 

M-am uitat la creaţiile ei cu aceeaşi uimire cu care am văzut documentare filmate în condiţii excepţionale despre lumea din adâncuri (Frozen Planet al lui David Attenborough e un must). Mi-au adus aminte de fascinaţia scriitorilor pentru lumea asta incredibilă, transparentă sau multicoloră, gelatinoasă, unduitoare şi ascunsă (ştiu sigur că Simona Popescu vorbeşte despre ea în Exuvii şi cu siguranţă mulţi suprarealişti i-au dedicat ceva poeme). Şi nu am găsit nicăieri până acum o metamorfozare cu atâta profunzime şi subtilitate a cărţilor în creaturi din străfunduri, la care nu toţi putem ajunge, ale căror sclipiri şi mişcări le vezi poate o dată în viaţă. Fascinant!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *