Că lucrurile nu sunt mereu ceea ce par a fi ştim cu toţii. Că în viaţă se întâmplă şi lucruri mai puţin plăcute, e iar o chestiune cunoscută. Şi că până la urmă, fiinţe sau lucruri, toate îşi au un sfârşit, e tragic, dar adevărat. All My Friends Are Dead şi All My Friends Are Still Dead sunt două cărţi în care se regăsesc toate aceste aspecte. Sunt cărţi cu pagini pline de ilustraţii ce par a fi pentru copii. Ei bine, nu sunt. E vorba despre nişte cărţi care încercă să le prezinte adulţilor nişte lecţii de viaţă, într-o manieră amuzantă şi uşor sinistră.

În lumea asta nebună şi agitată în care trăim, uităm adesea de lucrurile simple şi importante. De exemplu, noţiunea de prietenie a început să capete sensuri neclare, căci în zilele noastre avem sute de prieteni virtuali, iar cu cei pe care îi cunoaştem de o viaţă comunicăm mai mult prin email, telefon sau alte mijloace moderne, dar lipsite de emoţia întâlnirii faţă în faţă. Cărţile pe care vi le prezint ne amintesc că la un moment dat totul are o finalitate şi poate ar fi bine să reconsiderăm atitudinea pe care o avem faţă de prieteni şi lucrurile care ne înconjoară.

sursa

sursa

sursa

Dar să luăm lucrurile pe rând. Cei doi care au colaborat la realizarea cărţilor sunt Avery Monsen, scriitor, ilustrator şi actor din New York şi Jory John, jurnalist din San Francisco. Povestea a început în 2003 într-o tabără, când, răsfoind vechi reviste National Gepgraphic, cei doi au dat peste imaginea unui dinozaur şi au scris în dreptul lui “All my friends are dead”. Ideea li s-a părut amuzantă celor din jur şi Avery Monsen a transpus-o pe tricouri pe care le-au vîndut foarte bine pe site-ul lor.

Au simţit nevoia unei continuări, dar ea trebuia să existe într-un context, aşa că au realizat o cărticică care cuprindea vreo 10 desene şi pe care au vândut-o prin magazinele din San Francisco. Un editor de la Chronicle Books a văzut-o, i-a simţit potenţialul şi le-a oferit celor doi şansa de a scoate pe piaţă o carte cu 96 de pagini, la fel de isteţ ilustrate şi scrise.

sursa

sursa

sursa

sursa

sursa

După succesul cărţii All My Friends Are Dead, publicată în 2010 şi care s-a vândut în peste o sută de mii de exemplare, creatorii ei s-au gândit că n-ar fi rău să continue cu un al doilea volum şi aşa a apărut All My Friends Are Still Dead, în primăvara anului 2012.

Imaginile şi mesajele ce însoţesc cele două cărţi dau dovadă de un umor negru delicios, pe tot parcursul „poveştilor”, de la dinozaurul iniţial cu prietenii lui morţi, până la şoseta al cărei singur prieten e dat dispărut şi la trista plantă de apartament ale cărei prietene sunt ucise încet şi sigur de proprietarii lor nepăsători.

sursa

sursa

sursa

sursa

sursa

sursa

sursa

sursa

sursa

 

Have you ever laughed and cried at the same time? All My Friends Are Dead is both the saddest funny book and the funniest sad book you’ll ever read

scrie pe copertă şi probabil e adevărat.

 

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Un comentariu
  1. Pingback: Funniest sad book | Because Fuck You

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *