Îmi doresc ca şi luna februarie, aşa mică cum e ea, să fie de poveste pentru noi toţi. La realizarea acestui lucru, cred că o contribuţie importantă o au şi cărţile pe care alegem să le citim, imaginile cu care ne vom delecta, oamenii frumoşi pe care îi vom cunoaşte într-un fel sau altul. Şi ca să împletim armonios aceste trei aspecte, ceea ce vă propun astăzi este o serie de poveşti deosebite, ilustrate magnific de un om frumos.

Dacă lunile trecute am vizitat prin intermediul basmelor tărâmuri nordice de gheaţă, acum, in ultima lună de iarnă, deja cu gândul la primăvară, să ne îndreptăm privirea către locuri mai calde şi înmiresmate, acolo unde ne poartă povestirile arabe. Sunt convinsă că poveştile isteţei Şeherezada spuse în 1001 de nopţi sunt captivante şi pentru noi, la fel ca pentru sultanul Riar-Sah, indiferent de vârsta pe care o avem. Aventurile lui Ali Baba, Sinbad marinarul, Aladin şi a sa lampă fermecată au devenit cunoscute graţie multiplelor ediţii apărute de-a lungul timpului, precum şi a diverselor ecranizări. Aceste poveşti populare ne dezvăluie un crâmpei din cultura Orientului şi ne introduc într-o lume  exotica şi fascinantă, iar cărţilor le-ar fi fost ştirbită frumuseţea, dacă ar fi rămas neilustrate.

Din fericire, majoritatea ediţiilor a beneficiat de ilustraţii şi bineînţeles că ne vom delecta şi noi cu câteva dintre cele mai frumoase, ele aparţinând unui ilustrator extrem de talentat despre care am mai amintit: Edmund Dulac. S-a născut la Toulouse, a renunţat la studiile de drept (şi bine a făcut, zic eu, căci în locul unui avocat plicticos, lumea a putut cunoaşte un artist desăvârşit) şi după ce a urmat cursurile Şcolii de artă din oraşul natal şi din Paris s-a mutat la Londra, în 1912 obţinând cetăţenia britanică. Influenţat de curentul Art Deco, a contribuit cu ilustraţiile sale minunate la realizarea multor cărţi, inclusiv a celor aparţinând scriitoarei Helen Beauclerk, partenera sa de viaţă. A trăit şi creat frumos şi a murit la vârsta de 70 de ani, suferind un atac de cord în urma unei reprize de dansat flamenco.

Pentru crearea ilustraţiilor care să însoţească poveştile arabe, Dulac a studiat detaliile şi culorile din miniaturile persane şi stampele japoneze, reuşind să îmbine frumos culorile palide cu cele vii în imagini bogate şi să transforme cărţile în adevărate opere de artă. Un volum din seria limitată a poveştilor arabe semnat de artist se vinde pe site-urile de specialitate cu mii de dolari.

sursa

Iată câteva dintre ilustraţiile apărute în Stories from the Arabian Nights (1907) , The Rubáiyát of Omar Khayyám (1909),  Princess Badoura (1913) şi Sindbad the Sailor & Other Tales from the Arabian Nights (1914).

sursa

sursa

sursa

sursa

sursa

sursa

sursa

sursa

sursa

sursa

sursa

sursa

sursa

sursa

sursa

sursa

sursa

sursa

 

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *