În speranţa că aţi fost de acord cu mine încă de săptămâna trecută că un mod plăcut de a petrece serile lungi de iarnă este cititul poveştilor la gura sobei, vă propun să ne îndreptăm atenţia către o altă serie frumoasă, care ne-a încântat multora copilăria şi care continuă să farmece copiii de pretutindeni: poveştile lui Hans Christian Andersen. Nu cred că există cineva care să nu fi citit o poveste a celebrului scriitor danez sau să nu fi auzit de vreun personaj al său:  mica sirenă, viteazul soldăţel de plumb, fetiţa cu chibrituri sau răţuşca cea urâtă sunt câteva dintre personajele legendare şi extrem de îndrăgite.Basmele şi povestirile sale au fost traduse în peste 150 de limbi, au cunoscut adaptări cinematrografice, au fost sursă de inspiraţie pentru piese de teatru şi balet.

În onoarea lui Andersen, o statuie înfăţişând-o pe mica sirenă a fost amplasată în portul din Copenhaga, întâlnim statui ale scriitorului în diferite oraşe ale lumii, în Japonia şi China există parcuri tematice care au la bază viaţa şi poveştile lui Andersen, iar data de 2 aprilie – ziua de naştere a autorului danez – e sărbătorită ca Ziua internaţională a cărţilor pentru copii.

Era de aşteptat ca de la prima lor publicare din 1835 şi până acum poveştile scrise de H.C. Andersen să fie reeditate de nenumărate ori. Majoritatea volumelor apărute sunt ediţii deosebite, îmbogăţite cu ilustraţii frumoase, color sau alb-negru, ale unor ilustratori talentaţi, începând cu Vilhelm Pederson, primul ilustrator al basmelor lui Andersen şi continuând cu Edmund Dulac, Harry Clarke, Arthur Rackham sau P.J. Lynch.

Fie că le citiţi copiilor voştri, fie că lectura e pentru copilul din voi, merită să vă opriţi pentru a admira şi ilustraţiile care dau farmec şi culoare poveştilor “vrajitorului” danez. Iată aici câteva dintre cele mai frumoase.

Ilustraţie de Vilhelm Pederson (1852) – The Story of the Year

sursa

Ilustraţie de Edmund Dulac (1911) – Crăiasa Zăpezii

sursa

Ilustraţie de Edmund Dulac (1911) – Hainele cele noi ale împăratului

sursa

Ilustraţie de Edmund Dulac (1911) – Mica sirenă

sursa

Ilustraţie de Harry Clarke (1916)- Grădina raiului

sursa

Ilustraţie de Harry Clarke (1916) – Porcarul

sursa

Ilustraţie de Harry Clarke (1916)- Lebedele sălbatice

sursa

Ilustraţie de Harry Clarke (1916)- Privighetoarea

sursa

Ilustraţie de Arthur Rackham (1932)- Crăiasa Zăpezii

sursa

Ilustraţie de Arthur Rackham (1932)- Crăiasa Zăpezii

sursa

Ilustraţie de Arthur Rackham – The Goblin and the Grocer

sursa

Ilustraţie de P.J. Lynch (1993) – Crăiasa Zăpezii

sursa

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Un comentariu
  1. delia

    Buna! As dori sa cumpar si eu cartea cu aceste ilustratii originale in limba romana, imi recomandati un site? Multumesc!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *