E încă iarnă şi chiar dacă vremea s-a mai îmblânzit, nopţile au rămas tot lungi, numai bune pentru citit şi depănat poveşti. Luna trecută am răsfoit volume frumoase atât în conţinut, cât şi în prezentare, cu basme scandinave şi cu nemuritoarele poveşti ale lui Hans Christian Andersen. Şi fraţilor Grimm le-am acordat atenţia noastră binemeritată, aşa că nu putem să-l lăsăm de-o parte pe faimosul autor francez de poveşti, Charles Perrault. Burghezul născut în Paris a devenit o figură importantă a literaturii franceze din secolul XVII, scrierile sale marcând începutul acestui nou gen literar, cel al basmelor. În 1697 a publicat Histoires ou Contes du Temps passé, volum care i-a adus faimă şi l-a făcut îndrăgit de copii. Multe dintre poveştile lui au fost mai târziu rescrise de fraţii Grimm, iar printre cele mai cunoscute dintre ele se află Scufiţa Roşie, Cenuşăreasa, Frumoasa din pădurea adormită, Motanul încălţat sau Barbă Albastră.

Era normal ca de-a lungul timpului poveştile lui să fie publicate în numeroase ediţii. Nu ştiu sigur care este cea mai nouă dintre ele, dar m-am oprit asupra celei publicate  în 1922 şi nu am făcut-o întâmplător. Alegerea mea are legătură cu ilustraţiile – pasiunea mea pentru ele declarându-mi-o tare şi răspicat în nenumărate rânduri. Şi apoi trebuie să recunoaşteţi că o carte de poveşti capătă mult mai mult farmec dacă este ilustrată. Ediţia pe care vreau să v-o prezint nu e una oarecare, ci e una bogată în ilustraţii realizate de talentatul Harry Clarke.

Nu e prima dată (şi cu siguranţă nici ultima) când vă arăt minunatele lui desene, fie color, fie alb-negru. Ilustratorul irlandez influenţat vizibil de curentul Art Nouveau şi de cel Art Deco este considerat unul dintre zeii epocii de aur a ilustraţiilor, aşa că sper ca vederea creaţiilor sale să fie o încântare pentru voi şi să vă deschidă apetitul pentru citit poveşti frumoase.

sursa imaginilor

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *