Stați, nu vă speriați. N-am zis că le citim pe toate în cele câteva zile în care corporația/statul/clientul/profesorul mănâncă și el o sarma și mai uită de deadline-uri. Iar în zilele astea trebuie să-i dăm raportul mamei cu ce-am mai făcut, să ne vizităm rudele și să le dăm și lor un raport, să bem un vin fiert cu prietenii, să facem bradul să aibă pisica ce să doboare, să vedem care dintre colegii de liceu mai face un copil și să stăm la interminabilele mese de sărbători. E complicat, știm. Dar dacă nici în zilele libere nu punem mâna pe-o carte, atunci când? Am selectat doisprezece cărți dintre ultimele apariții editoriale pe care le-am citi cu un vin fiert sau un ceai cald lângă. 


ofemeieiubitaO femeie iubită – Andrei Makine 

Despre Elisabeta cea Mare, Makine ne spunea într-un interviu că era o femeie exuberantă, în plan sentimental, senzual, sexual, care a trăit tot ce putea trăi. Despre ea e vorba în carte, unde Makine jonglează permanent cu prezentul și cu istoria. Cronică aici

 

 

lucrareaiubiriiLucrarea iubirii – Gabriel Osmonde

Știați că, de fapt, Gabriel Osmonde e pseudonimul lui Andrei Makine? Iată ce spunea:  „Makine nu este numele meu adevărat. Osmonde este mai adânc ancorat în mine decât Makine“. Fie și doar acest lucru ne face curioși să citim cartea.

 

 

sangesisplendoareSânge și splendoare – Sarah Dunant

Pe Sarah Dunant am auzit-o citind la FILB din “Sânge și splendoare”. Citea cu pasiune, punea forță în cuvinte și făcea textul să trăiască. E o altă carte de inspirație istorică, de data aceasta din destinul controversatei și fascinantei familii Borgia. Două filme cu ea aici.

 

 

bestofBest of proza scurtă a anilor 2000 (antologie)

În cazul în care nu prea citiți proză scurtă, e momentul s-o faceți. Marius Chivu a adunat în antologia asta cele mai bune texte ale anilor 2000 și vă spunem cu siguranță că veți găsi acolo foarte multe care să vă placă. Iar ca să vă convingeți avem aici o anchetă cu zece dintre scriitori din carte.

 

 

manualul-imblinzitorului-de-cafele_1_fullsizeManualul îmblânzitorului de cafele – Iulian Tănase

O carte pentru dependenții de cafea și de poezie, cu aer suprarealist, ludic, frumoasă și pe exterior dar mai ales în interior, cu planșe ce prezintă cafelele îmblânzitorului și cu jocuri lingivistice fermecătoare – cronica aici

 

 

draganoraDragă Nora – James Joyce

Vă spuneam noi că James Joyce îi scria soției lui scrisori pornografice, în care o alinta cu apelativul Fuckbird. Dacă vreți să aflați de ce și care e povestea, citiți scrisorile lui Joyce în tot erotismul lor.

 

 

nesfarsescNesfârșesc – Iv cel Naiv

Ajuns deja la al treilea volum, Iv cel Naiv a fost un fenomen încă de la apariție. Apărut de nicăieri, cu o identitate fictivă, Iv a reușit ceea ce mulți alții au eșuat: să arate că poezia se citește dacă știi cum s-o împachetezi. Interviu cu Iv cel Naiv aici.

 

 

coperta-saga-3dSaga – Vlad Tăușance

Dacă sunteți în vacanța de Crăciun și vă gândiți la PPT-ul neterminat, la obiectivele coporației și șeful vă sună în timpul mesei în familie, citiți Saga. E poezie despre lumea asta nebună în care trăim și în care prioritățile noastre sunt complet alterate și ciudate. Interviu cu Tăușance aici.

 

atitudineAtitudine nepăsătoare față de stomac și alte povestiri – Ilf și Petrov

Recunosc că aici m-a atras titlul, în ton cu sărbătorile, și, bineînțeles, inegalabilii Ilf și Petrov. De sărbători chiar că suntem nepăsători cu stomacul. Dar aici e vorba despre altceva – societatea marxistă, gândirea mecanică și un umor ce se naște din irațional.

 

 

femeileFemeile vin de pe Venus și bărbații de la băut – Simona Tache și Mihai Radu

Dacă ești un cititor fidel al rubricii Bătăi în dialog din Cațavencii, care se tăvălește pe jos de râs la fiecare nou articol, atunci veți avea cele mai amuzante ore citind textele Simonei Tache și ale lui Mihai Radu adunate într-o carte ce, zic ei, te scapă de divorț. Interviu cu Simona Tache aici.

 

balndeteaBlândețea nopții – F. Scott Fitzgerald

Nu atât de celebru ca Marele Gatsby, Blândețea nopții este al patrulea roman al lui Fitzgerald, ultimul terminat de altfel, unde regăsim aceeași atmosferă glam, aceleași petreceri și aceleași (ei, nu chiar) probleme de cuplu.

 

 

CapoteCrăciunul în cele mai frumoase povestiri (antologie) 

Nu putea lipsi, în final, și o antologie tematică, unde găsim multe povești de Crăciun pentru cei mici și cei mari, scrise de autori ca Charles Dickens, Mark Twain, Oscar Wilde sau Arthur Conan Doyle.

 

 

Click pe fiecare titlu pentru a comanda cartea de la Cărturești. Nu uitați că, dacă introduceți codul Bookaholic, aveți reducere 15% la orice comandă. Iar în luna decembrie Moșul de la Cărturești s-a ocupat și de transportul gratuit.

bookaholic sustinut de carturesti stripe-01

 

Foto thumb: Su Blackwell

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


Un comentariu
  1. alin

    wow…asa de multe carti faine au aparut in ultima vreme incat lista asta e chiar o mare dezamagire.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *