Dacă a început un an nou, atunci trebuie să avem și cărți noi de citit, nu-i așa? Sau nu neapărat noi, oldies but goldies. Și cum după sărbători și petreceri avem un buget redus spre inexistent, am găsit soluția perfectă: cărți gratuite. Ne chinuim puțin să citim online, pe tabletă sau e-reader, dar merită. 

De data aceasta, mi-am tot pus în bookmarks fiecare sugestie de site pe care o primeam de la prieteni, de pe vreun blog sau peste care dădeam întâmplător. Așa că, odată ce-am strâns mai multe link-uri, am zis să le pun cap la cap și să vi le recomand și vouă. Am împărțit cele 15 site-uri în două categorii: de citit online și de descărcat.

Site-uri cu cărți online gratuite 

Digital public library of America – site online cu peste cinci milioane de cărți, articole, studii, toate provenite din biblioteci, din arhive sau muzee. Puteți găsi aici o mulțime de minunății, iar dacă sunteți la facultate, poate deveni o sursă foarte utilă pentru cercetări.

Classic Literature Library – pe prima pagină vi se dau indicii cu privire la autorii principali pe care-i găsiți, iar în dreapta aveți un meniu în funcție de naționalitatea scriitorilor (literatură clasică franceză, literatură clasică irlandeză etc.). Bineînțeles, aveți și un chenar dedicat căutărilor.

The Literature Network se laudă cu 3600 de cărți, 4400 proze scurte și poezii și 267 de autori. Este simplu de folosit, găsești și teorie literară (deși majoritatea cărților sunt de beletristică) și poți interacționa cu ceilalți cititori.

Daily Lit își propune să aducă ficțiunea mai aproape de oameni, făcând-o parte din tabietul zilnic. Dacă îți faci cont (gratuit), ei îți trimit pe e-mail-ul tău, zilnic, câte un fragment din cartea pe care ai ales-o – pe care să-l deguști în 15 minute. Dacă mai ai vreme pentru lectură, poți cere un alt fragment în aceeași zi, iar ei ți-l ”livrează” imediat. Se folosesc doar cărți care au intrat domeniul public (cele care nu mai au drepturi de autor). Dacă nu vrei să te folosești de aceste opțiuni, poți citi cărțile care te interesează online.

Read easily. Ebooks online library – deși nu are extrem de multe resurse (câteva sute de cărți), am vrut să aflați de el pentru că are la bază o idee bună: cum să citești mai ușor online. Pentru a-și îndeplini scopul, ți se pun la dispoziție diverse culori, formate, mărimi ale textului, astfel încât tu să o alegi pe cea care ți se potrivește și te ajută mai mult.

Great Books and Classics – opere de literatură până prin anii 1900 (după 1900, chiar dacă sunt înregistrate, nu se găsesc), autori clasici, volume celebre, ușor de folosit.

Get free books te atrage cu un subtitlu: All the books you need. Ei, nu chiar toate, dar ne satisfacem nevoia de cărți noi (majoritatea din America).

The Online Books Page – este, de fapt, un fel de index de cărți online gratuite (unele pot fi descărcate). 1 milion de cărți din toată lumea te așteaptă să le descoperi.

Site-uri cu cărți electronice gratuite (pentru descărcat)

Europeana este un portal mamut unde s-au strâns nu numai cărți, ci și fotografii, muzică, clipuri, puse la dispoziție de biblioteci, muzee, arhive, galerii din toată Europa. Vorbim despre 30 de milioane de articole.

Books should be free (da, frumos, nu știu ce-ar zice autorii în cauză însă) – un site micuț, cu un design simplu și cu peste 3000 de cărți în format electronic (pentru iPhone, Android, Kindle și mp3 players) și audiobook-uri. Aveți de ales atât limba în care vreți să citiți (evident, cele mai multe cărți sunt în engleză), cât și categoria (cărți pentru copii, comedii, basme, fantasy, SF, proză scurtă ș.a.). Aveți și butoane de share :).

Planet Publish nu inventariază numărul de cărți pe care-l pun la dispoziție. Este adevărat, nu se compară cu Digital Public Library of America, dar vestea bună este că puteți descărca, în format pdf, orice carte de pe site.

Free Books Spot este alt loc unde ai vrea să aterizezi – diverse categorii, de la agricultură la budism, enciclopedii, poezie, filosofie ș.a.m.d.; e-book-uri în diferite formate – majoritatea pdf, dar și epub, rtf, lit, txt, html etc.; specific site-ului este o pagină unde poți adăuga volumele pe care ți le-ai dori – iar cei care se ocupă de site le caută pentru tine; dacă ești norocos, poate au intrat în domeniul public și le poți accesa apoi.

Free Ebooks îți cere să-ți creezi un cont. Pentru unul gratuit, beneficiezi de 5 cărți de descărcat pe lună, numai în format pdf și txt. Este ok, nu-i așa? Decât deloc …

Ebook lobby – un site mic (de exemplu, au doar 15 cărți în categoria ”literatură și ficțiune” și 19 e-book-uri în cea pentru copii), cochet, care-și trage resurse din site-uri mai mari. Dacă nu vrei să te pierzi, aici trebuie să intri.

Bookyards, library to the world – 18.000 de cărți, 33.000 de link-uri unde găsești e-book-uri, acces la librării online (peste 800.000 de cărți online). Un paradis bookaholic :).

 

Să vă folosească, deci!

Sursă imagine principală

 

Eli Bădică

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


25 comentarii
 1. AvatarOana-Maria Banu

  Bună, te rog să modifici “se merită” cu “merită”, pentru că verbul nu suportă forma reflexivă. Mulţumesc!

  Reply
  1. AvatarTraian

   Expresia “se merită”… nu numai că este incorectă, dar zgârie urechea. Nu înţeleg de ce un număr foarte mare de oameni o folosesc!

   Reply
 2. AvatarMan. Chagal

  Lipsește cu desăvârșire cele mai mari biblioteca online din păcate tuebl.com și epub.Bud….

  Reply
 3. AvatarMircea Moldovan

  Este trist ca indemni oameni sa citeasca carti descarcate gratuit de pe net. Vorba lui Man Chagal. Oamenii ar trebui incurajati sa frecventeze bibliotecile, nu una, ci cat mai multe. Pentru ca la biblioteca nu doar se poate citi, poti imprumuta carti, poti cunoaste oameni noi, se poate flirta, se poate vizita o expozitie de pictura sau foto, poti asista la tot felul de prelegeri, poti paericipa la diverse dialoguri fertile. Citirea unei carti nu ar trebui sa fie un act solitar, ci mai degraba unul care sa se desfasoare in agora reprezentata de biblioteca. Povestea este lunga…

  Reply
  1. Eli BădicăEli Bădică Post author

   @Mircea Moldovan: Nu, nu acesta a fost scopul meu. Iubesc cărțile tipărite – 99% din cărțile pe care le citesc sunt pe hârtie (de exemplu: http://bookaholic.ro/de-ce-cartile-tiparite-nu-vor-disparea-infografic.html)
   Apoi, da, bibliotecile sunt frumoase – dacă nu sunt anoste, cu bibliotecare acre și cărți puține. Însă este decizia fiecăruia, în funcție de timpul și nevoile pe care le are, dacă le citește acasă, în parc, în bibliotecă sau altundeva.
   Povestea este lungă, într-adevăr.

   Reply
 4. AvatarMan. Chagal

  Nu prea am remușcări… Si nu vreau sa intru în polemici…. Ramai în Bucureștiul tău idilic burghez

  Reply
 5. AvatarMan. Chagal

  Articolul era despre accesul la carte în format electronic adică sec 21 cum sa nu împărtășesc ceea ce face toată lumea din vest site au fost create ei de ce sa nu ne bucuram și de lucrurile bune pe care le-au oferit cu mirajul libertății…. Care a dus neamul asta la rang de top în analfabetismul european. ENJOI DEAR FRIENDS

  Reply
  1. AvatarAlexandra

   Am un kindle si degeaba, nu prea gasesc de unde sa imi descarc articole si carti de drept decat daca le platesc in format electronic mai mult sau chiar la fel cat costa ele in format tiparit. Problema este ca acest kindlle se poate strica oricand si deci sa pierd sutele de carti pe care el le poate stoca si care pe mine m-ar costa destul de mult. Lucrez cu foarte multe carti si asta presupune sa le duc dupa mine peste tot in oras, o greutate uneori covarsitoare pentru spatele si umarul meu, asa ca de multe ori am decis sa imi iau la facultate ori in excursii, in delegatii doar cartile cele mai importante. Aici s-a simtit nevoia mea de un dispozitiv usor, compact care sa imi stocheze biblioteca si pe care sa o pot avea la mine pretutindenti am timp si loc sa “deschid o carte”. Nu merg in biblioteci pentru ca exista restrictii pe care eu acasa nu le am in propriul meu confort: pot bea si manca, fuma, vorbi la telefon sau pot fi gasita acasa oricand in timpul meu de studiu. Pentru un om care citeste cate 4-8 ore pe zi, credeti-ma aceste activitati nu sunt un lux ci o necesitate deja. In perioada facultatii am vizitat bibliotecile cu placere si pasiune, intotdeauna mi-a placut sa citesc si cum imi alesesem un domeniu interesant, chiar si studiul academic a fost o delectare pentru mine. Vreau doar sa spun ca cine merge la biblioteca doar sa citeasca nu flirteaza si nici nu sta la discutii cu altcineva, nu se uita pe pereti la nu stiu ce expozitii, etc. Eu stiu doar ca am schimbat replici doar cu personalul bibliotecii care era extrem de strict in privinta disciplinei, cu doamnele de la bufetul bibliotecii care imi vindeau un junkfood pe o groaza de bani si cu domnii/doamnele de la xerox care imi xeroxau cateva pagini pe o alta groaza de bani. Nu trebuie sa explic faptul ca era necesar sa consum aceste bunuri si servicii prea scumpe pentru o “iesire” la biblioteca pentru ca studiam asa cum v-am mai spus, intre 4 si 8 ore. Atunci foamea te obliga sa mananci orice si la orice pret ori programul bibliotecii nu tine cont de faptul ca tu nu ai terminat ceea ce aveai de citit pe ziua respectiva, asa ca esti nevoit sa iti xeroxezi ce urmeaza sa citesti mai departe. Lucrurile au avansat, da, secolul XXI, cand oamenii nu mai au o biblioteca in casa de dragul design-ului, ori cei mai putin pasionati de cultura nu isi mai deseneaza ori umplu rafturile cu carti false inca de pe vremea ciocoilor vechi si noi. Pe scurt, cine are o biblioteca de carti in casa chiar vrea sa le citeasca, cine merge la biblioteca este nevoit sa isi citeasca acele carti in locul in care le poate accesa (dupa buget)si de cele mai multe ori cartile electronice ne pot ajuta sa citim oricand si oriunde inainte ne-ar fi fost imposibil. Se numeste progres, iar daca nu il intelegeti, problema este a dumneavoastra, traiti timpuri care nu va mai reprezinta iar timpurile prezente nici nu vreti sa le cunoasteti. Mergeti dar in biblioteci in ziua de astazi sa vedem cu cine veti mai flirta. Eu una, as fi extrem de contrariata sa intalnesc o astfel de persoana in biblioteca, pentru asta oamenii merg in alte locuri in ziua de astazi. Va reomand cel putin o cafenea literara: creata de si pentru nostalgicii cartilor tiparite care vor sa socializeze si sa se cunoasca mai bine cu persoanele care le impartasesc pasiunile. Cu deosebita consideratie pe care o am intotdeauna fata de un iubitor de carti (tiparite ori electronice), mesajul meu nu are un caracter ofensator si va rog sa nu il luati ca atare, eu doar am vrut sa imi exprim contrarietatea in privinta unei pareri personale pe care v-ati exprimat-o ca si cum ati vorbit in numele nostru al tuturor celor care au citit acest articol si au tacut dupa comentariul dumneavoastra. Ei bine, eu am spus doar ca nu sunt de acord, si mi-am argumentat parerea personala.

   Reply
   1. AvatarRuxandra

    Amazon are un serviciu care stocheaza gratuit toate cartile de pe kindle in cloud, tocmai pentru ca aparatul se poate strica sau puteti dori sa il schimbati pe un model mai nou, fara sa va pierdeti biblioteca. Cartile in alte formate pot fi usor transformate in mobi folosind un program gratis numit Caliber.

    Reply
 6. Pingback: 15 site-uri de unde poti sa descarci sau sa citesti carti in mod gratuit | GadgetReport.ro - Gadget, Mobile, Internet, Software

 7. AvatarGabriela

  Buna,
  ai testat personal site-urile recomandate? Cred ca tocmai m-am ales cu un virus de pe unul dintre site-uri (prea mult entuziasm strica uneori), m-as fi bucurat ca macar sa fi fost o carte despre un virus, nu chiar un virus in sine. Cel putin pe acel site, Free books spot, chiar nu am reusit sa vad de unde anume se downloadeaza cartea!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *