• Ediția a VI-a a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara: 25-28 octombrie, în Sala Barocă a Muzeului de Artă & în Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara
  • Peste 20 de scriitori din 10 țări
  • Din programul ediției 2017: două seri de lecturi publice și dezbateri / maraton de poezie cu autori din Europa Centrală și de Sud-Est / Literary Death Match / Detalii despre program și invitați: www.filtm.ro

Ultima seară (28 octombrie) a ediției din acest an a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara le prilejuiește iubitorilor de literatură din capitala Banatului întâlnirea cu scriitorii și literatura în cadrul unui format inedit. Este vorba despre Literary Death Match, un proiect de succes care a fost itinerat în întreaga lume, „cel mai antrenant spectacol literar la care am asistat vreodată!“, în viziunea criticilor de la Los Angeles Times.

„Sînt încântat să prezint Literary Death Match la Timișoara, pe 28 octombrie. În 11 ani, am organizat Literary Death Match în 62 de orașe din întreaga lume și sunt bucuros că a 63-a noastră întâlnire va fi la Timișoara (bucurie sporită și de alegerea Timișoarei drept Capitală Europeană a Culturii în 2021). Traseul internaţional al Literary Death Match ne-a purtat în orașe fermecătoare, cu autori minunaţi. Scopul nostru, de la început, a fost același: să prezentăm literatura ca pe un mediu atractiv. Venirea la Timișoara va dovedi, din nou, puterea cuvintelor”, a mărturisit Adrian Todd ZUNIGA, amfitrionul și inițiatorul proiectului.

Gândit sub forma unui „meci de box”, Literary Death Match își propune să confrunte pe scenă patru autori care citesc din creațiile proprii, pentru fi apoi evaluați de un juriu; după prima rundă, rămân în ring doi competitori, pentru care amfitrionul proiectului, Adrian Todd Zuniga, propune o probă secretă. În urma celei de a doua confruntări, este ales câștigătorul. Desigur, alegerea unui câștigător este doar un pretext pentru a testa noi formule prin care literatura poate să rămână actuală pentru noile generații de cititori.

La ediția de la Timișoara a cunoscutului show american se vor înfrunta în ring poeții V. Leac, Cosmina Moroșan, Livia Ștefan și Vlad Drăgoi, jurații fiind Mircea Mihăieș, Gianina Corondan și Marcel Tolcea –  sâmbătă, 28 octombrie, începând cu ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului Național.

Consultați întregul program al FILTM aici.


Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara „La Vest de Est / La Est de Vest” (FILTM) îşi propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiţia studiilor comparatiste iniţiate de Fundaţia „A Treia Europă” şi să redefinească pe harta literară a României, dar şi pe cea europeană, identitatea oraşului Timişoara.

Edițiile anterioare ale FILTM au prilejuit iubitorilor de literatură din Timișoara întîlnirea cu nume de marcă ale literaturii universale contemporane, scriitori precum Victor Erofeev, Ludmila Ulițkaia, Slavenka Drakulić, Attila Bartis, Jan Koneffke, Edo Popović, Fabio Geda, Richard Swartz, Iuri Andruhovîci, Radka Denemarkova, Meir Shalev sau Gyorgy Dalos.

Un proiect inițiat în 2012, de Oana Boca, Ioana Gruenwald și Robert Șerban.

Echipa de organizare a Festivalului le include, din 2013, și pe Oana Doboși-Potcoavă şi Raluca Selejan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *