Februarie a fost lună scurtă, dar, cu toate astea a fost dificil să aleg doar 10 titluri de citit în martie. De fapt, am ales iar 11. Ce era să aleg între două cărți apărute în aceeași colecție, dintre care una se cheamă Teorii științifice în 30 de secunde și cealaltă Filosofie în 30 de secunde? Ce e mai importantă, știința sau filozofia? Vă las să alegeți singuri, eu vreau să le citesc pe amândouă.

Luna asta avem o carte tradusă pentru prima oară în limba română, Sylvie şi Bruno, de Lewis Carroll, o carte pentru copii și ultima carte scrisă de autorul britanic, și care, ca orice carte pentru copii, îi poate bucura deopotrivă și pe adulți. Tot la capitolul traduceri, mai avem și Trezirea leilor, de Ayelet Gundar-Goshen, Mama mea, Moscova, de Hamid Ismailov, Sufocare, de Junot Díaz, Lebedele de pe Fifth Avenue, de Melanie Benjamin, Iranul meu, de Shrin Ebadi, Azadeh Moaveni, Șapte ani buni, de Etgar Keret, și Întoarcerea, de Hisham Matar. Iar din literatura română, un nou roman semnat de Liliana Corobca, Capătul drumului, pe care eu de-abia aștept să-l citesc.

Așadar, diversitate pe toate palierele; din fericire, aveți de unde alege cărți frumoase și interesante.

Sylvie şi Bruno, de Lewis Carroll (trad. Veronica D. Niculescu) cu il. de Harry Furniss

Romanul Sylvie şi Bruno împleteşte două poveşti: una se derulează în lumea reală, iar cealaltă într-un tărâm de vis. Fermecător şi doldora de momente fanteziste, poezie şi jocuri de cuvinte, el descrie aventurile bizare ale fraţilor Sylvie şi Bruno în Ţara Basmelor. La graniţa dintre realitate şi vis se naşte o poveste originală, care nu se aseamănă cu nimic – nici măcar cu Alice în Ţara Minunilor. Sylvie şi Bruno, cel din urmă roman al lui Lewis Carroll, publicat pentru prima oară în 1889, îi poate bucura deopotrivă pe copii şi pe adulţi. (© Editura Polirom)

Mama mea, Moscova, de Hamid Ismailov (trad. Ionela Chirilă)

„Sunt fiul subteranului Moscovei, rezultatul prea multor nopți petrecute în oraş.” Aşa începe povestea lui Kiril, poreclit Mbobo, naratorul precoce, în vârstă de 12 ani.
Născut dintr-o mamă siberiană şi un atlet african venit în 1980 la Jocurile Olimpice de la Moscova, Mbobo trebuie să înfrunte toate dificultățile legate de faptul de a fi un băiețel de culoare, fără tată, în anii tulburi de dinaintea prăbuşirii Uniunii Sovietice.

Cu ecouri din Omul invizibil al lui Ralph Ellison şi Însemnări din subterană al lui Dostoievski, romanul lui Ismailov abordează direct problema rasismului şi relația dintre individ şi societate într-un context cu totul modern.
În timp ce aduce un omagiu marilor scriitori clasici ruşi – Dostoievski, Turgheniev, Gorki, Nabokov şi Puşkin –, Ismailov se dovedeşte a fi un maestru al unui nou mod de a scrie literatură, care surprinde magistral realitatea sordidă şi diversitatea Rusiei de azi.

„Plecând de la somptuoasele stații de metrou din Moscova, Hamid Ismailov construieşte un soi de memorii ficționalizate, inspirate de anumite episoade din propria-i viață supusă capriciilor istoriei.” (The Guardian) (© Editura Pandora M)

Trezirea leilor, de Ayelet Gundar-Goshen (trad. Any Shilon)

Într-o noapte, după o gardă lungă, neurochirurgul Eitan Green lovește cu mașina un african și, panicat, fuge de la locul accidentului. A doua zi, viața se schimbă: medicul trebuie să plătească pentru fapta lui. Și nu oricum. Mai multe dileme amenință să distrugă echilibrul fragil dintr-o lume a dezechilibrului și a violenței. Mai multe vieți riscă să se spulbere. Mai multe suflete așteaptă sfârșitul unui coșmar. Responsabilitate? Lașitate? Vină? Eroism? Altruism? Empatie? Ce sunt toate acestea după ce o întâmplare absurdă ajunge să domine un destin ce scapă de sub control? Iată câteva dintre întrebările ce-și caută răspunsuri în Trezirea leilor, roman al căutărilor și al tensiunilor și meditație despre o societate imorală.

„Gundar-Goshen știe foarte bine să dea adâncime emoțională unei intrigi de thriller, cu răsturnări de situație și accent pe vinovățiile, dorințele și secretele personajelor.” (New York Times) (© Editura Nemira)

Sufocare, de Junot Díaz (trad. Daniela Rogobete)

Cu aceste zece proze scurte care cartografiază spațiul cartierelor din Republica Dominicană și pe cel al comunităților urbane sărace din New Jersey, Junot Díaz își face remarcabilul debut literar. Proza sa este puternică și categorică, încărcată de magnetismul descoperirii. În Sufocare, Díaz compune imagini anamnezice în ritmurile furiei și ale eliberării, ale frustrării și ale bucuriei, ale inocenței și ale blazării.

„Acest incredibil volum de proză scurtă expune fără sentimentalism viața imigranților din Republica Dominicană, încă un raport din prima linie al promisiunii ambivalente a visului american. Díaz descrie mai mult decât dislocarea fizică, părăsirea țării și a culturii natale are prețul ei… În această istorisire cubistă viața este marcată de machismul perpetuu, de episoade violente și de teste severe ale încrederii din partea celor iubiți. Personajele sunt îngreunate de duritatea circumstanțelor, dar Díaz le conferă tinerilor naratori un simț al umorului remarcabil.” (San Francisco Chronicle)

Junot Díaz ni-l prezintă pe memorabilul narator Yunior care ține jurnalul unei lumi în care tații sunt departe, mamele luptă cu determinare pentru familie și noua generație moștenește duritatea rutinară, ambivalența devastatoare și umorul unei vieți circumscrise de sărăcie și nesiguranță. (Black Button) (© Editura Black Button Books)

Lebedele de pe Fifth Avenue, de Melanie Benjamin (trad. Florica Sîncu)

Admirabil scris, romanul Lebedele de pe Fifth Avenue, inspirat din fapte reale, oferă o plimbare ficțională într-o lume apusă, înalta societate newyorkeză a primelor decenii de după cel de-al Doilea Război Mondial, avându-i în prim-plan pe scriitorul Truman Capote, cu farmecul, duplicitatea, narcisismul și vulnerabilitatea lui, alături de muzele sale, dintre care se detașează Babe Paley, cu tragica ei splendoare.

„Ciudata și fascinanta relație dintre Truman Capote și „lebedele“ sale — Babe, Slim, Gloria și celelalte stele ale perioadei ilustrând ca o radiografie lumea lor — este transfigurată și înfățișată cu măiestrie în acest roman, în care fiecare personaj are un comportament detestabil, deși nu lipsit de amuzament. Meritul lui Melanie Benjamin constă în faptul că reușește să stârnească empatia cititorilor atât pentru aceste femei care dețin putere, grație și frumusețe, cât și pentru Truman Capote.“ (Sara Gruen, autoarea romanelor Apă pentru elefanți și La marginea apei) (© Editura Humanitas Fiction)

Capătul drumului, de Liliana Corobca

Familia Anei Blajinschi, o femeie de aproape 90 de ani, decide să o mute pe aceasta la un cămin de bătrâni. O strănepoată primeşte misiunea delicată de a merge la ea ca s-o convingă să accepte această soluţie. Însă vizita ia o turnură neaşteptată când octogenara începe să-i povestească fetei despre perioada de coşmar din tinereţe, când a fost deportată în stepele Kazahstanului. După o călătorie cumplită, alături de mii de oameni înghesuiţi în vagoanele pentru vite, în timpul căreia a crezut la un moment dat că şi-a găsit dragostea, pentru Ana au urmat zece ani de viaţă grea, pe timp de război şi foamete, însă credinţa în Dumnezeu şi speranţa că va supravieţui i-au dat putere. Străbunica îşi deapănă amintirile dureroase, străpunse pe alocuri de raze de lumină, căci „povestea are putere, povestea alungă necuratul, dar alungă şi moartea”. Bazat şi pe mărturii reale, romanul Lilianei Corobca este o călătorie în întuneric, cu întâmplări cutremurătoare, în care doar în ultimul moment descoperim ce se află la capătul drumului. (© Editura Polirom)

Iranul meu, de Shrin Ebadi, Azadeh Moaveni (trad. Ioana Filat)

Shirin Ebadi, laureata Premiului Nobel pentru pace (2003), avocata celor oprimați, care a știut să reziste în fața persecuțiilor politice din țara sa, este una dintre cele mai fascinante femei din zilele noastre. Cartea ne prezintă copilăria autoarei într-o familie iubitoare, netradițională, tinerețea în Iranul de dinaintea Revoluției din 1979 care l-a alungat pe șah, căsătoria și maternitatea, apoi lupta cu un regim opresiv.
Shirin Ebadi a devenit prima femeie judecător din țara sa, apoi secretară în tribunalul pe care îl prezidase atunci când autoritățile religioase au declarat că femeile nu pot fi judecători. A reușit să ajungă avocat în domeniul drepturilor omului, apărând femei și copii în procese politice în care majoritatea avocaților se temeau să pledeze. A fost arestată și amenințată cu moartea, dar a continuat să apere cu mult curaj victimele injustiției și discriminării, devenind o voce puternică, recunoscută în lumea întreagă. (© Editura Corint)

Șapte ani buni, de Etgar Keret (trad. Ioana Miruna Voiculescu)

„L-am întâlnit pe Etgar Keret la Florența, acum doi ani, când, în ambianța solemnă a capelei Pazzi, a prezentat, în loc de conferința așteptată, un fel de stand-up comedy care a uimit și a delectat. Un exploziv simț al umorului, dar în același timp căldură, compasiune, autoironie și o înțelepciune cu vechi rădăcini iudaice, iată ce-am perceput atunci în discursul liber, spus cu talent actoricesc, simplitate și modestie, al scriitorului israelian.
Cartea care ajunge acum în mâinile cititorului român le cuprinde pe toate din plin și va fi, sunt convins, o mare bucurie pentru oricine iubește literatura. Va găsi aici inflexiuni din Șalom Alehem și Romain Gary, dar și o originalitate care merge dincolo de modele. Omul mi-a plăcut, îmi plac și scrierile lui. Sper ca pătrunderea sa anul acesta, cu două cărți deodată, în spațiul românesc să fie de bun augur și să consacre un nume nou, ce va deveni curând familiar și iubit de public.“ (Mircea Cărtărescu)

„O carte amuzantă, întunecată și puternică.“ (Jonathan Safran Foer) (© Editura Humanitas)

Întoarcerea, de Hisham Matar (trad. Ona Frantz)

Carte distinsă în anul 2017 cu Premiul Pulitzer.

În 2012, după răsturnarea regimului Gaddafi, cunoscutul romancier Hisham Matar se întoarce în Libia. Aceasta după ce, la vârsta de doisprezece ani, fusese nevoit să suporte alături de familie un exil dureros şi după ce tatăl său, fost diplomat şi militar, devenit ulterior disident politic de temut, este răpit de guvernul libian şi închis într-una dintre cele mai cumplite închisori ale regimului, celebra Abu Salim. Timpul a trecut şi cei câţiva supravieţuitori părăsesc temniţele, iar speranţele lui Hisham de a-şi vedea tatăl în viaţă se spulberă. Însă, aşa cum scrie chiar el, speranţa e „vicleană şi tenace”. Călătoria în căutare de răspunsuri se transformă într-o pasionantă poveste despre speranţă şi persistenţa memoriei, despre relaţia dintre tată şi fiu, despre iubire şi curaj. La acordarea Premiului Pulitzer, cartea a fost descrisă ca „o elegie la persoana întâi pentru ţara natală şi pentru memoria tatălui”.

„Povestea emoţionantă a unei familii destrămate din pricina realităţilor cumplite din Orientul Mijlociu… Risipirea speranţelor venite odată cu Primăvara arabă este redată cu atît mai puternic cu cât furia lui Matar este ţinută în frâu, iar credinţa lui în omenire – neclintită.” (Kazuo Ishiguro) (© Editura Polirom)

Teorii științifice în 30 de secunde, ed. Paul Parsons (trad. Alexandru Suter)

Teoria haosului, unificarea, teoria relativității? Pisica lui Schrödinger și legile mișcării? Desigur, cunoști semnificația acestor noțiuni sau, cel puțin, ai auzit de ele. Dar le stăpânești destul de bine pentru a le dezbate la o petrecere sau pentru a-ți impresiona prietenii?

Teorii științifice în 30 de secunde prezintă, într-o manieră revoluționară, cele mai semnificative și mai controversate 50 de teorii. Experți în domeniul științei au fost provocați să-și abandoneze jargonul pretențios și să încerce să explice, pe înțelesul tuturor, cele mai sofisticate teorii științifice – în doar două pagini, 300 de cuvinte și o ilustrație metaforică. Timpul este relativ, dar devine tot mai prețios într-o lume ce pare să se învârtă din ce în ce mai repede. Acest volum unic îți oferă ocazia să pătrunzi în mintea celor mai mari oameni de știință ai lumii, ca să înțelegi noțiuni fundamentale ale universului nostru. (© Editura Litera)

Filosofie în 30 de secunde, ed. Barry Loewer (trad. Doru Căstăian)

Gândesc, deci exist, materialism dialectic, existențialism? Metoda socratică și deconstrucție? Desigur, cunoști semnificația acestor noțiuni sau, cel puțin, ai auzit de ele. Dar le stăpânești destul de bine pentru a le dezbate la o petrecere sau pentru a-ți impresiona prietenii?

Filosofie în 30 de secunde prezintă, într-o manieră revoluționară, cele mai semnificative 50 de teorii filosofice din toate timpurile. Filosofi de marcă au fost provocați să lase deoparte pentru o vreme frământările lor cu privire la sensul existenței și să încerce să explice, pe înțelesul tuturor, cele mai sofisticate idei filosofice – în doar două pagini, 300 de cuvinte și o ilustrație metaforică. Volumul își propune să pătrundă în mintea celor mai mari gânditori ai lumii, ca să înțelegi concepte complexe, precum imperativul categoric al lui Kant, fără să te alegi cu dureri de cap. (© Editura Litera)

Cumpără cărțile (click pe titluri și/sau coperte) din librăria online Cărturești!

Ai un discount special Bookaholic – 15% reducere dacă introduci codul 0ADYT44K atunci când faci comanda, la check out.

 

Un comentariu
  1. Pingback: 10 cărți de citit în martie 2018-Recomandări de la bookaholic.ro – Eucitesc – Cotidian Literar Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *