Nu e prima dată când îl aducem în discuție aici, pe Bookaholic, pe Allen Ginsberg, unul dintre reprezentații de soi ai generației beat, un poet extraordinar, dar și muzician, fotograf, profesor, etc. Mi se pare important să înțelegem, cât mai bine, ce a însemnat Ginsberg pentru o bucată din istoria literară americană, pentru beatnici, pentru cei pe care i-a influențat prin opera sa, prin credințele și atitudinile sale vizavi de viață – cum ar fi Patti Smith, Bob Dylan sau Peter Orlovsky.

Pe lângă poemele sale, cărți despre viața și scriitura lui Allen Ginsberg, vă recomand călduros și un super documentar cu acesta, numit No More To Say And Nothing To Weep For – An Elegy for Allen Ginsberg, un film în care nu numai că-l puteți vedea pe poetul american recitând, acordând ultimul său interviu, ținând diferite discursuri, cântând cu Paul McCartney, pozând în fotografii inedite sau pe patul de moarte, ci și pe prietenii săi apropiați, de exemplu, vorbind despre importanța acestuia, despre cum era, cum se comporta, cum i-a „cucerit” ș.a.m.d.

Apropo, dacă, după ce vedeți acest documentar, vreți să știți chiar și mai multe lucruri despre Allen Ginsberg, intrați pe site-ul său oficial, sunt multe comori acolo.

 

Sursă imagine principală

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *