Din seria artiştilor pentru care cărţile constituie sursă de inspiraţie şi material de lucru face parte şi Thomas Allen, un artist american cu lucrări aflate în diverse expoziţii şi a cărui artă a atras atenţia criticilor de ceva vreme. Ceea ce face el este un amestec între decuparea cărţilor, rearanjarea pieselor pentru a obţine o nouă imagine şi fotografierea acesteia. Allen ne împărtăşeşte că a fost un copil introvertit, căruia îi plăcea foarte mult să citească şi care avea o adevărată fascinaţie pentru cărţile pop-up. S-a gândit deci să-şi transforme această pasiune în artă, în perioada colegiului.

Pentru arta sa, Thomas Allen se foloseşte de cărţi pentru copii, manuale de anatomie, romane şi enciclopedii, toate cărţi vechi, recuperate din anticariate înainte de a fi reciclate sau aflate în propria sa colecţie. Folosindu-se de foarfece, ace, bandă adezivă, sârmă, artistul creează imagini spectaculoase, în care personajele evadează dintre file şi se întâlnesc în diverse scene, chiar dacă aparţin unor cărţi diferite.

Urmează fotografierea din anumite unghiuri şi într-o anumită lumină, pentru ca rezultatul să fie încântător: o poveste văzută dintr-o altă perspectivă, o împletire între vechi şi nou în care pagini îngălbenite de vreme capătă interpretări pline de culoare şi prospeţime. Allen a declarat că nu foloseşte tehnologia digitală în realizarea lucrărilor sale, pentru că nu găseşte nici o provocare în asta, el îşi doreşte ca arta sa să fie autentică, ca un truc magic, care să păcălească şi să bucure ochiul.

Lucrările au teme variate, de la cele în care abundă imaginile cu cowboys (probabil proiecţii ale fascinaţiilor din copilărie), până la cele în care Allen recreează atmosfera filmelor noir din anii ’40 – ’50 sau la cele din cea mai recentă expoziţie a sa “Beautiful Evidence”, unde foloseşte imagini din enciclopedii şi cărţi de ştiinţă.

Sursa imaginilor o găsiţi aici. Dacă doriţi să vedeţi mai multe lucrări ale talentatului Thomas Allen o puteţi face pe blogul său.

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *