Nu ştiu cum se întâmplă (dar ce mai contează?) ca tocmai în luna octombrie să-mi vină cheful de a vă propune o plimbare prin Scoţia. Anul trecut invitaţia a fost pentru oraşul literaturii din patrimoniul UNESCO, Edinburgh, unde am vizitat Muzeul scriitorilor. Anul acesta mă gândesc la o altă călătorie interesantă, într-un oraş frumos plin de cărţi, artă şi peisaje minunate: Wigtown. Aşa că, pregătiţi-vă kilturile şi haideţi să cutreierăm oraşul naţional al cărţilor din Scoţia!

Situat în sud-vestul ţării, într-o zonă pitorească, înconjurat de dealuri şi păduri unde se pot face drumeţii şi trasee cu bicicleta, cu un golf de unde pasionaţii de păsări pot urmării diverse specii din rezervaţia naturală, Wigtown oferă multe atracţii. Evident că una dintre ele o reprezintă colecţia de peste 250.000 de cărţi noi sau deja citite ce pot fi găsite în librării şi anticariate. Iar faptul că în apropiere există şi o distilerie care produce un whiskey de calitate încă din 1817, face ca lucrurile să fie şi mai interesante.

Dar farmecul actual şi frumuseţea atmosferei din micul orăşel cu doar vreo mie de locuitori nu au existat dintotdeauna. În anii ’90, zona a trecut printr-o perioadă economică extrem de dificilă, când principalii angajatori îşi închiseseră porţile, multă lume a rămas fără un loc de muncă şi clădirile vechi din oraş au început să se deterioreze şi au fost la un pas de demolare. Din fericire, Wigtown a fost readus la viaţă în 1998, când a câştigat un concurs naţional şi a primit titlul de oraş naţional al cărţilor. Aşa au apărut aici peste 20 de librării, o editură şi au început  să sosească în oraş tot mai mulţi turişti interesaţi şi de literatură, nu doar de peisaje. În felul acesta au putut fi renovate faţadele victoriene şi toate clădirile vechi care dau azi aspectul plăcut al străzilor ce invită la plimbare.

650-wigtown-mainstreet

wigtown-book-shop

Librăriile pun la dispoziţie o bogată şi variată ofertă de carte, astfel încât nici un pasionat de literatură nu poate părăsi oraşul dezamăgit sau cu mâna goală. Luând la răsfoit cărţile care umplu rafturile, vom găsi de la romane poliţiste moderne, până la ediţii princeps ale vreunui volum de Charles Dickens. Librăriile locale, una mai interesantă ca alta se întrec în a oferi publicului cărţi din diverse domenii.

De exemplu, Byre Books ne ademeneşte cu cărţi despre mitologie şi folclor, iar Book Corner ne aşteaptă să-i colindăm cele două etaje printre volume despre istorie, natură şi îndeletniciri iubite de locuitori, precum pescuitul sau vânătoarea. Dar nu lipseşte de aici nici literatura clasică şi modernă, biografiile sau cărţile pentru copii, The Box of Frogs fiind librăria hotărâtă să-i cucerească pe cei mici cu literatură destinată lor, dar şi cu diverse jocuri şi jucării. Cât despre The Book Shop, cea mai mare librărie second-hand din Scoţia, ziarul Herald spune: ”It’s a treasure trove, a labyrinth of high shelves and hidden rooms, all bulging with bewitching volumes.”

DIGITAL CAMERA

DIGITAL CAMERA

img_2923

DIGITAL CAMERA

Nu puţine sunt cazurile în care cei care conduc afacerea cu cărţi oferă şi ceaiuri, cafele, prăjituri sau diverse feluri de mâncare, pentru a face trecerea pe la ei mai plăcută. E cazul locului numit Readinglasses, care are printre cele 25.000 de cărţi o secţiune ”by and about women” cu care proprietarii se mândresc, dar care oferă şi cafele aromate şi chiar şi camere pentru turişti.

p0009

Aşa cum era de aşteptat şi în acest oraş al cărţilor arta îşi face simţită prezenţa, existând numeroase expoziţii de pictură de-a lungul anului. Iar unul dintre cele mai aşteptate evenimente îl reprezintă fără nicio îndoială Festivalul de carte care animă oraşul Wigtown în fiecare toamnă, timp de zece zile. Anul acesta tocmai s-a încheiat, în perioada 27 septembrie – 6 octombrie având loc peste 180 de evenimente culturale destinate atât adulţilor cât şi copiilor: întâlniri cu scriitori, seri de lectură, ateliere de creaţie, piese de teatru, concursuri de poezie, reprezentaţii de artă vizuală şi multe alte surprize frumoase pentru locuitori şi toţi cei care au ales să petreacă câteva zile deosebite în minunatul oraş al cărţilor din Scoţia.

WigtownBookFestival2013

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Surse: wigtownbookfestival.comsavidgereads.wordpress.com, lesleyjjackson.wordpress.com

 reading-lasses.comvisitdumfriesandgalloway.co.ukcultscottageholidays.co.uk

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *