Cum obținem cunoașterea, se întreabă Nicola Dale? Ce se întâmplă cu toată informația pe care o acumulăm, cum se transformă? Artista își propune ca arta sa să fie o vizualizare a procesului prin care prinde, procesează și înțelege ceea ce citește. Cum face acest lucru? Tăind și sculptând în cărți și făcând din ele obiecte semnificative, transformându-le.

Cartea devine, cum am văzut în atâtea cazuri, mediul și materialul artistului. Prin alterarea cărților, artista de origine britanică problematizează și ridică întrebări asupra rolului cărților, asupra dinamicii cunoașterii dar mai ales aupra istoriei.

De exemplu, în seria Flashback, cărțile iau forma unui foc tocmai pentru a sugera distrugerea cărților sau momentele din istorie când acestea au fost arse.

Foarte expresivă vizual este și The book which reads itself, o lucrare ce ne duce cu gândul la autoreferențialite și textualism. Sau poate mergem cam departe. 🙂 Meditația artistei aici este tot una istorică: “Once upon a time there will only be the book which reads itself..”

Pornind de la ce spunea Walter Benjamin “As flowers turn towards the sun, by dint of a secret heliotropism the past strives to turn toward that sun which is rising in the sky of history”, lucrarea A secret heliotropism vrea să arate cum perspectiva noastră asupra istoriei se schimbă în funcție de locul în care suntem, atât geografic, cât și politic, moral sau filosofic.

Dacă istoria este ca un puzzle ce poate fi pus cap la cap, trecutul nu poate fi atât de ușor definit. Asta ne spune Nicola Dale în Telling the truth about history, not the past.

Ultimul proiect al artistei se numește Kindle care discută schimbările prin care trece cartea sau mai exact cuvântul tipărit. Aici artista se joacă cu mai multe sensuri ale cuvântului kindle. Pentru aceasta, Nicola Dale a făcut lumânări din cărțile nedorite. Un peisaj trist. Pentru fiecare grup de lumânări, artista a creat și un obiect din copertele rămase, ce reprezintă un cuvânt englezesc ieșit din uz.

Mai multe informații și proiecte – aici sau aici.

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *