Te rog, nu-mi spune și tu că Vama s-a stricat. Ah, da, nu mai e locul celor câțiva aleși, nu se mai aude rock vechi din toate difuzoarele și prețurile au luat-o razna. Ok. Asta e viața. Dar spune-mi un alt loc la maxim 3 ore de Bucureși unde pot să zac să citesc toată ziua, să lucrez dacă e cazul, iar noaptea să plimb un pahar de prosecco sau un gin cu rozmarin dintr-un bar în altul, pe plajă, cu muzică (relativ) ok, să dansez desculță în nisip și să-mi imaginez (cu mintea ușor tulbure) poveștile oamenilor din jurul meu.

Ok, ok, nu e treabă când e extra aglomerat, de pe la jumatea lu’ iulie adică și august da; chiar și așa, plăcerii de a citi cam toată ziua în Vamă nu i-am găsit vreun substitut decent pe “litoralul românesc”. Poate la Vadu, dar a cam ars cherhanaua și ciorba de pește e esențială în procesul mers la mare și, oricum, e prea liniște seara sau la Sulina, dar acolo e altă poveste. Și nici baruri așa mișto sau party-uri până la Răsărit.

Și, pentru că deja a patra oară anul ăsta când ajung aici, în ciuda rezistențelor unor amici “ce să mai facem în Vamă? S-a stricat. Am îmbătrânit, vreau liniște”, țin să spun că mie tocmai asta îmi place – liniștea din timpul zilei combinată cu haosul de seară. Tandru și sălbatic, ca să zic așa. Vama le are pe toate. Bine, cum ziceam, nu chiar în iulie-august, când se sparge butoiul cu cocălărisme dar nah, e democrație.

Expirat

Poate am eu un fetiș cu Expiratul. Dar ziua bean bag-urile alea sunt perfecte de zăcut pe ele și de citit, e liniște, că toată lumea se prăjește pe plajă, înghesuiți pe șezlonguri (ok, nici mie nu-mi plac șezlongurile în Vamă, decât dacă stau pe unul, am un prosecco în față și am spațiu vital în jur), cafeaua e excelentă și mai au și niște fresh-uri/smoothie-uri care merg bine cu literatura. Și prize, în cazul în care vrei să-ți încarci… Kindle-ul sau laptop-ul unde te-ai apucat să scrii o proză scurtă despre băiatul/fata care te-a agățat la răsărit.

 

 

 

La Pescărie

Sus, la Pescărie, e genial. N-o confunda cu cherhanaua, e după, mai sus, pe deal, de unde ai o super panoramă asupra Vămii. Muzică de chill în timpul zilei (bun playlist!), ceva pisici, prosecco și selfie opportunities cu vederea din spate. Ai putea sta toată ziua acolo cu o carte în mână, aș zice că merge poezia. Sau o proză ceva mai poetică. Sau ceva mai trist/melancolic/liric oricum.

Amphora

Leagănele mari de la Amphora, mmmm. Cu vedere directă la mare, în ușoară mișcare, și cu un cocktailuț ușor, de zi, în față, loc perfect de leneveală. Ultima dată am citit-o acolo pe Ana Maria Sandu, cu Pereți Subțiri, și mi s-a părut minunat. Dacă nu prinzi leagăne, nu dispera, au și niște bărcuțe super confortabile, unde poți să te prelingi.

Acolo

Chill de zi la Acolo, cu muzică mai spre oldies but goldies dar cine sunt eu să judec, cu scaune și sezlonguri spre mare și populate mai puțin hipsteresc ca Expiratul, să zicem. Merg niște clasici acolo, cu un Aperol Spritz.

Yuva

E mai nou, nu dintre “clasicele Vămii”. Au niște super cocktailuri. Poți vorbi cu băiatul de la bar să-ți facă unul inspirat din cartea pe care o citești. În timpul zilei n-am ajuns, doar spre înserat, dar pare un loc bun bun de citit și zăcut.

Pe plajă

Meh. Cam aglomerat. Și cam soare în cap. Dar fie. Într-un colț mai puțin populat, gen în stânga, spre nudiști. Ca să fii în temă, merge un Bukowski sau ceva Miller. Plaja de Carte a murit sau n-a înviat încă anul ăsta, nu era rău. Mai aștept.

Și, ca să închei cu întrebarea clasică, tu unde citești în Vamă? Nu de alta, dar presimt încă multe weekenduri acolo și deja cred că ar fi cazul să ies din fixurile Expirat-Pescărie etc. J

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *