Ei, la un târg de cărți de artist mi-ar plăcea și mie să merg, cu atât mai mult cu cât la noi nu există așa ceva – ar fi Gala “Bun de Tipar”, care premiază cele mai reușite cărți tipărite în anul precedent, inclusiv cele mai interesante concepte grafice, dar un eveniment dedicat 100% cărților de artist nu avem –.

Un astfel de târg se desfășoară chiar în acest weekend, mai exact între 7 și 8 martie, la Leeds (The Tetley, Hunslet Road). Se numește International Contemporary Artists’ Book Fair (ICABF), este unul dintre cele mai mari târguri de acest gen din Marea Britanie și are o vechime de 18 ani. Ca și până acum, ICABF aduce în discuție un gen artistic extrem de interesant (cartea de artist) – ce-și are originea, se pare, în cărțile lui William Blake, pe care el însuși le scria, ilustra, printa, lega -, impactul pe care-l au aceste obiecte de artă unicat asupra cumpărătorului precum și însemnătatea așa numitei “small press publishing” pe piața de carte.

Steele

Expoziții (peste 50, vor fi deschise până pe 22 martie), workshop-uri, discuții, filme, instalații muzicale, cărți de artist, postere, cărți poștale, printuri fac imaginea evenimentului, care în acest an are ca nume tematic “Collections and Collaborations”.

Sunt destui artiști și o grămadă de instituții participante (universități de artă, edituri) care-și prezintă propriile viziuni asupra acestui concept și ca să vă fac poftă am ales câteva nume și imagini cu cărți de artist:

Carla Moss, care concepe cărți de artist pornind de la ideea de timp și spațiu.

Moss_1

Moss_2

Moss_3

Debra Eck, ale cărei cărți devin uneori, la propriu, broderii fine și catifelate.

Eck_1Eck_2

Eck_3

Kristine Steele, care face din cărțile ei tridimensionale mici universuri în care-ți vine pur și simplu să te arunci.

Steel_1

Steele_3

Karen Joyce, care spune, prin forme reliefate și colorate frumos, povești cu personaje funny și peisaje ce-ți taie răsuflarea.

Karen_1

Karen_2

Cafe Royal Books, o mică editură independentă, care (atenție!) scoate în fiecare zi de joi câte o carte (de regulă, cu conținut fotografic sau fanzine).

Cafe_1

Cafe_2

Dacă intrați aici, veți decoperi și mai multe idei legate de cărțile de artist iar dacă ajungeți cumva să vedeți pe viu toate aceste exemplare poate postați și la noi câteva imagini:).

Surse foto: carlamoss.co.ukdebraeck.combookarts.uwe.ac.ukkarenjoyce01.comcaferoyalbooks.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *