Ne place să mergem în locuri faine, să colindăm Bucureștiul în lung și-n lat în căutare de baruri, cafenele și restaurante literare, atmosferă boemă, oameni simpatici și meniuri cu cărți. Și ne bucurăm întotdeauna când le (re)descoperim. Din fericire, au apărut din ce în ce mai multe de tipul acesta în ultimii ani, așa că avem de unde să alegem atunci când vine vorba de o pauză de prânz, de o seară cu prietenii pasionați de literatură sau de o după-amiază de weekend liniștită, în compania cărților.
Așa că am adunat, în material, cinci baruri, restaurante și cafenele literare pe unde-au călcat, dormit (!), băut și mâncat scriitori români cunoscuți, un restaurant deschis de-un scriitor contemporan și zece locuri literare (cu cărți în decor și-n ”spirit”) – în total 16 locuri literare de aici, din capitală.
Baruri, cafenele, restaurante din București pe urmele scriitorilor români
Drept să vă spun, îmi pare rău că nu vă pot recomanda unele locuri literare faine pentru că o parte dintre barurile, terasele și cafenelele bucureștene frecventate de scriitori nu mai există. De exemplu, cafeneaua Fialkowski, unde pe vremuri mergea Alexandru Macedonski sau I.L. Caragiale (iar astăzi se află sediul B1 TV) sau Terasa Oteteleşanu (pe locul căreia este acum clădirea Palatului Telefoanelor) unde erau zăriți Tudor Arghezi, Liviu Rebreanu, Ion Minulescu, Emil Gârleanu, George Coşbuc ș.a., cafeneaua High-Life (situată undeva între hotelul Hilton și Fundația Universitară Carol I), Café de la Paix – celebra cafenea a tinerilor scriitori, situată peste drum de Capşa, lângă Teatrul de revistă „Constantin Tănase” și multe, multe altele.
Totuși, vă pot îndruma spre locul unde era odinioară cafeneaua Kübler (acum restaurantul Cina, pe Calea Victoriei). Sigur, nu s-a păstrat mai nimic din fosta cafenea, dar poate vă va inspira. La Kübler mergeau în fiecare dimineață Ion Minulescu, Liviu Rebreanu, Nicolae Iorga, Şt. O. Iosif, Dimitrie Anghel, Mihail Sadoveanu.
Alegerea cea mai la îndemână pentru o seară literară este Casa Capșa de pe Calea Victoriei. Încărcată de istorie încă de la deschiderea ei din 1848, cafeneaua-restaurant-cofetărie-hotel este printre singurele locuri literare (și nu numai) rămase în picioare astăzi.
„La Capşa unde vin toţi seniorii, / Local cu două mari despărţituri, / Într-una se mănâncă prăjituri, / Într-alta se mănâncă scriitorii”. (Nicolae Crevedia)
Tudor Arghezi spunea despre Casa Capșa că este ”singurul local intelectual rămas pe Calea Victoriei unde se face adevărata critică literară”. Tot el afirma că „capşistul” este un individ inteligent: „dacă eşti prost la Capşa, este imposibil […] să fii inteligent altundeva, măcar în scris”. Pe lângă Arghezi, alți capșisti-scriitori care-și făceau veacul aici: Ion Barbu, Camil Petrescu, Ionel Teodoreanu, Camil Baltazar, Zaharia Stancu, Liviu Rebreanu, Ion Minulescu, Tudor Vianu etc. Așa că aveți despre ce vorbi cu iubitul/ iubita voastră în restaurantul de la Capșa!
După Casa Capșa, următorul loc încă în vogă și numai bun pentru o seară-n doi sau una nebună cu prietenii este Caru’ cu bere. Nu știu dacă istoriile literare o menționează, însă printre clienții fideli ai berăriei se numărau George Coșbuc, I.L. Caragiale, Octavian Goga, Iancu Brezeanu, Mihail Sebastian. Ce să mai spun de faptul că arată minunat: clădirea, arhitectura și decorul chiar mi se par foarte faine. De fiecare dată când am intrat în Caru’ cu bere am avut o senzație aparte.
A propos de Caragiale, am fost uimită să citesc că era un iubitor atât de mare al berii încât a și deschis câteva berării prin București – „Berăria Mihalcea și Caragiale”, pe strada Gabroveni, în 1893, împreună cu un consilier comunal, „Berăria Bene Bibendi”, un an mai târziu, pe strada Șelari ș.a. Din păcate, nu a fost și un antreprenor bun, toate au falimentat. Totuși, vă puteți plimba cu iubitul/ iubita pe Gabroveni sau Șelari, făcând pe ghidul, spunându-i că pe undeva pe acolo a avut Caragiale niște baruri strașnice :).
Apoi, pe strada Pitar Moș, la doi pași de Facultatea de Limbi Străine, găsiți o casă faină, în stil colonial britanic, unde acum ceva timp exista barul Colony, iar acum se află La Copac. Aici a locuit scriitorul Radu Petrescu (autorul romanului Matei Iliescu, printre altele), membru al ”grupului de la Târgoviște”. Locul abia a fost renovat – arată bine! -, iar ospătarii sunt mult mai drăguți decât cei care erau acolo atunci când aveam cursuri la Limbi Străine :). Am fost de curând și am scris La Copac în liniște – cred că s-ar potrivi pentru o pauză de prânz sau o seară puțin atipică cu cei dragi.
Dacă aveți papilele gustative setate nu numai pe literatură, ci și pe mâncare chinezească, puteți merge la restaurantul chinezesc Templul Soarelui, cel de pe strada Mihai Eminescu, numărul 151. Am trecut de multe ori pe acolo, dar nu am mâncat, așa că nu știu dacă mâncarea chinezească servită este sau nu bună. Vă vorbesc însă despre acest restaurant pentru că este plasat în casa în care a locuit Cella Delavrancea, fiica lui Barbu Ștefănescu Delavrancea, scriitoare și pianistă – amănunt cunoscut de foarte puțini oameni, așa că vă puteți ”făli” cu el.
Restaurant al unui scriitor contemporan – Mircea Dinescu și ”Lacrimi și Sfinți”
”Lacrimi și Sfinți” (Strada Șepcari numărul 16) este pe listă datorită unui motiv destul de puternic: aici puteți da nas în nas cu poetul și, mai nou, bucătarul Mircea Dinescu. În plus, vorbim despre un restaurant tradițional românesc adus în prezent, stilizat atât la nivelul meniului, cât și al design-ului. Zicem noi că o să vă simțiți și o să mâncați bine la Mircea Dinescu – o ”cronică” a locului aici.
Baruri-cafenele din București cu cărți
(Cafenele-librării și/ sau cafenele-biblioteci)
Unul dintre locurile numai bune pentru un bookaholic este La Belle Vie – Cafe-Boutique, de pe strada Andrei Mureșanu, numărul 27. Vă povesteam nu de mult despre ea:” (…) este unul dintre colțurile livrești, liniștite și foarte frumoase unde te poți refugia ziua sau seara. Este o cafenea literară, plină de cărți faine (pe care le puteți și cumpăra), unde au loc evenimente culturale (cursuri de creative writing, de exemplu, sau întâlniri cu scriitori)”.
Apoi, ar fi minunăția de spațiu numit Al 9-lea cer, aflat în podul Librăriei Bastilia (Piața Romană, numărul 5) o cafenea su-per-bă cu Afumerie (spaţiu pentru fumat), cu pereți ”îmbrăcați” de artistul Ion Barbu și o atmosferă intimă. Scriitorii și citatele frumoase vă privesc, iar cărțile vă șoptesc povești.
Ceaiuri, cafea, cărți, atmosferă intimă, oameni simpatici găsiți și la ceainăria La Un Ceai, de pe strada Luigi Cazzavillan, numărul 25. Dacă alegeți să vă petreceți aici timpul, vă sfătuiesc să mergeți în cămăruța din dreapta barului – mi se pare ceva mai retrasă și parcă acolo am și zărit cărțile.
Dar Casa Poeziei, de la Fratelli Expresso Bar cum vă sună? Pe Strada Nicolae Golescu, numărul 5, lângă Ateneu, se află acest bar-cafenea inaugurat, în noiembrie, de Julius Meinl și lansat sub numele de Casa Poeziei. Am fost acolo și v-am spus câte ceva despre decorul literar și spațiu aici.
De cafeneaua de la Cărturești Verona nici nu știu dacă trebuie să vă mai spun ceva, sigur o știți. La subsolul Cărtureștiului, ca un zăcământ prețios, se află o cafenea deosebită, aparte, una dintre primele cafenele-librării de la noi. Sigur, nu avem cărți chiar acolo, dar poate vă inspiră știind că, deasupra voastră, la parter și etaj, este casa cărților de tot soiul.
Sau Librăria Humanitas de la Cișmigiu, cochetă, cu măsuțe, fotolii și scaune albe, așezate lângă o fereastră largă, luminoasă, într-un rai al cărților. De mers și bucurat după-amiaza spre înserat.
Și totuși cred că mai mult vă spun fotografiile decât rândurile mele, așa că să mai navigăm prin niște locuri simpatice, boeme, cu cărți și voie bună.
Caffé D’arthé, strada Popa Nan, numărul 7 – sursa
The Institute Cafe, de pe Știrbei Vodă, 104-106 – câteva însemnări despre aici.
Readers Cafe, Bulevardul Iancu de Hunedoara, 56-60 – sursa foto.
Bonne Bouche (pe strada Franceză, numărul 30), un bistro franțuzesc foarte chic din Centrul Vechi despre care am scris aici.
Voi în ce baruri, restaurante și cafenele literare mergeți?
Surse: imagoromaniae.ro, ziarullumina.ro, adevarul.ro, historia.ro
Pingback: 10 cărți românești noi de alungat astenia de primăvară - Bookaholic
Foarte buna initiativa
Pingback: Ce faci cu cărțile? - mikedean.ro