Dacă acum câteva săptămâni vă arătam 30 de scriitori celebri care vorbesc despre Dumnezeu, astăzi o să-l lăsăm pe Bertrand Russell să vă povestească de ce nu e el creştin. Filmuleţul rezumă poziţia lui exprimată mai pe larg în celebrul eseu cu acelaşi nume, pe care îl găsiţi aici.

Nu înseamnă că suntem, neapărat, de acord cu el. Nu înseamnă, evident, nici că nu suntem. Doar că e cel puţin interesant punctul de vedere al tăticului filosofiei analitice.

Russell este unul din posesorii unui premiu Nobel pentru literatură, primit în 1950. Iar dacă poziţia lui apropo de creştinism vi se pare agresivă, nu uitaţi că Russell a făcut puşcărie în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial pentru activism împotriva războiului. Deci era mai degrabă un pacifist.

Ideile lui despre religie şi morală,  erau, în perioada interbelică, de-a dreptul controversate, iar în 1940 i s-a interzis să predea filosofie la Colegiul din New York. Iar dacă nici asta nu v-a convins, atunci să ştiţi că celebra remarcă a lui Einsten, şi anume aceea că great spirits have always encountered violent opposition from mediocre minds, este extrasă din scrisoarea în care Einstein a scris-o în sprijinul lui Russell.

via

organizator de evenimente, fotograf, owner Uncle Jeb Photo& Events, fost redactor Metropotam.ro, colaborări în presa culturală: Dilema Veche


3 comentarii
  1. Alina Bordas

    Ziua buna!
    Unde as putea sa-i gasesc pe ceilalti scriitori celebri care vorbesc despre Dumnezeu?

    Multumesc!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *