Cum bine știți, luna februarie are o nunață roz, fiind marcată de două zile: 14 (Ziua Îndrăgostiților) și 24 (Dragobete). Iubirea plutește în aer, sub toate formele și vârstele ei și capătă și mai mult contur în toate artele. Pe Bookaholic, așa cum spuneam și acum vreun an, această perioadă este un bun pretext pentru a ne întoarce, iar și iar, la cărți. 

Pornind de la materialul Cristinei cu 10 povești de dragoste frumoase, stranii sau altfel, m-am gândit să particularizăm puțin pe literatura română contemporană. Nerepetând recomandările ei de acolo, am ales 10 cărți de dragoste românești, de genuri diferite – poezie, proză scurtă, roman -, stiluri variate, scriituri faine, unele publicate în urmă cu zece ani, altele publicate în ianuarie sau chiar februarie, anul curent. Am scormonit în lecturile mele și am selectat doar acele povești atipice, provocatoare, care-ți oferă mult mai mult decât clasicele stereotipii. Minunate toate, cu siguranță literatură de bună calitate, numai bune de citit acum (ca un „antidot”) sau de dat în dar celor dragi.

Rezervația de îngeri, de Emil Brumaru

Rezervatia de ingeri Emil Brumaru

Imposibil să nu fi auzit până acum că Emil Brumaru a publicat, în urmă cu doi ani, chiar de Ziua Îndrăgostiților, un nou volum de poezie, numit Rezervația de îngeri (Editura Humanitas). Poemele sale sunt învăluite în ludic și senzual, candoare și erotism, rafinament și melancolie. Dragostea pur umană este îmbinată cu cea mistică, să spunem, iar îngerii au, preponderent, sex feminin și s-au retras în rezervația lui Brumaru, unde sunt de adulmecat pe îndelete.

Comandă cartea

Iubitafizica, de Iulian Tănase

Iubutafizica Iulian Tanase

Tot acum doi ani se relansa, în straie noi, Iubitafizica (Editura Herg Benet) lui Iulian Tănase, o altă bijuterie de carte, care nu se aseamănă cu nimic din ceea ce ați citit până acum, e o lume întreagă acolo, complet nouă și fermecătoare. Iubitafizica, știința iubirilor imaginare, adăpostește, în cuprinsul ei, cele nouăsprezece iubite imaginare, de la Adora la Zenobia, plus legile patafizicii reformulate, un calendar iubitafizic neortodox, o listă cu zeități iubitafizice, un catalog al iubitafizicienilor profesioniști și multe, multe altele. Citiți-o, e frumoasă de pică :). Și apoi mergeți la spectacol.

Comandă cartea

16 poezii de iubire pe care mi le-aș fi scris mie dacă aș fi fost tu, de Iv cel Naiv

iv cel naiv 16 poezii

Ei, dar credeați cumva că Iv cel Naiv șomează tocmai acum, în luna dominată de Cupidon? Nț, scoate o carte dulce, subțirică, colorată și zvăpăiată, de citit în doi – sau, cum o descrie autorul, o „carte de citit cap în cap”.

Prezentarea volumului apărut la Vellant sună cam așa: „Incluse în cel de-al patrulea volum semnat de Iv cel Naiv şi ilustrat de Vali Petridean, cele 16 poezii ar putea fi 16 prilejuri de apropiere după o ceartă furtunoasă; sau 16 momente numai ale voastre în aglomeraţia de la metrou; sau 16 dovezi că, oricât de complicată e iubirea, poezia o poate face limpede preţ de câteva versuri”.

Comandă cartea

Sexagenara și tânărul, de Nora Iuga

sexagenara-si-tanarul

Eu am ediția mai veche, cea din 2004, cu o copertă care-mi place mult mai mult decât aceasta nouă, din 2012, din colecția „Top 10 +”, dar ce mai contează când ai în față o carte pe bune de top din literatura română? Da, avem acea iubire altfel, cea dintre o femeie în vârstă și un bărbat tânăr, descrisă cu o senzualitate fascinantă, dar și mult mai mult și mai multe. Neîmplinită dragoste, dar cum primează ce-ului sau de ce-ului. Plus îndrăgostirea (de om, oameni, cărți, literatură, etc.). Mie mi se pare cea mai faină carte de-ale Norei Iuga și e și potrivită pentru sezonul acesta.

Comandă cartea

Lunetistul, de Marin Mălaicu-Hondrari

Lunetistul

Una dintre cele mai bune cărți din 2013 (chiar cea mai bună carte românească pentru noi, bookaholicii), Lunetistul lui Marin Mălaicu-Hondrari este un volum de atmosferă, înțesat de mister, alert, cinematografic, cu o scriitură încărcată de poezie, rafinată, hipnotizantă. În centrul ei, pe lângă zeci de experiențe și întâmplări, trimiteri de tot soiul (preponderent livrești), avem și o poveste de dragoste, între Cristina și Constantin, doi îndrăgostiți de literatură care sunt nevoiți s-o ia pe drumuri diferite. Din nou, erotism și tandrețe, asezonate cu interdicții și peripeții, într-o carte inedită.

Comandă cartea

Dragostea, chiar ea, de Corina Sabău

Dragostea, chiar ea Corina Sabau

O poveste de iubire încrucișată, jucată la dublu de cupluri: Mia și Vlad, Lily și Teo. Vieți anoste, rutinate, aproape banale. Despărțiri și, cum spuneam, încrucișări: Mia se desparte de Vlad și îl întâlnește pe Teo, coleg de serviciu, de acum fostul soț al lui Lily. Vlad se retrage puțin, la țară, unde, surpriză, se reîndrăgostește (la o liturghie de duminică). Dragostea dintre Mia și Teo, la început nemaipomenită, care consumă tot în calea ei, intră pe linia obișnuinței. Lily își dorește soțul înapoi. Nu termin, căci nu vreau să vă stric surpriza. Bine, de fapt, cea mai mare surpriză e scriitura Corinei Sabău, felul în care sunt construite personajele, comicul și, în același timp, tragismul relațiilor, iubirii, căutărilor, autenticitatea, dinamismul, nu intriga.

Comandă cartea

Căsnicie, de Dan Coman

casnicie

Apărută de curând, cartea lui Dan Coman este una dintre cele mai lucide și neînzorzonate cărți pe care le-am citit despre căsnicie, iubire, relația dintre doi oameni. Este extrem de bine scrisă, din mai multe unghiuri (al lui, al ei, dar și al unul narator cumva impersonal), veridică până-n măduva literară, cinică, profundă, pictată în nuanțe gri. Cuplul își modifică constant raporturile de putere, se zbate pentru a duce pe linia de plutire o relație care le face rău amândurora, o căsnicie neconvențională, care scoate la suprafață toate mizeriile unei „instituții” false, și în care cheia poate fi o a treia persoană, care-i unește din nou și din nou. Un roman foarte puternic, cu un pseudo-happy-end, care merge dincolo de dragoste și care zău că nu te poate lăsa indiferent.

Comandă cartea

Celelalte povești de dragoste, de Lucian Dan Teodorovici

celelalte povesti de dragoste

Dacă aș bănui că vreți sirop și povești de dragoste cu happy-end, aș lăsa doar titlul volumului de povestiri al lui Lucian Dan Teodorovici și gata, ați merge la el. Dar ați lua țeapă. Pentru că nu asta sunt cele unsprezece povestiri, titlu vă poate înșela așteptările. Pentru că această carte e mult mai bună de atât. Pentru că dragostea se strecoară, mișelește, în proze, așa ca-n viață, dar nu este nicidecum în lumina reflectoarelor. Poate vă plictisesc cu aceeași remarcă, dar scriitura lui Teodorovici face, de fapt, toți banii, talentul lui de povestitor te poartă prin spații și timpuri, prin copilărie sau adolescență, printr-un sătuc uitat de lume sau chiar într-un „tramvai care cântă”. Un fel de roman experimental, compus din povestiri, Celelalte povești de dragoste trebuie să ajungă în mâinile voastre :).

Comandă cartea

Prima mea dezamăgire în dragoste, Laura Albulescu (coord.)

prima mea dezamagire in dragoste

Un volum care vă va scutura puțin, vă va amuza și vă va întrista deopotrivă. Să lăsăm barometrul iubirii să mai și scadă, din când în când. Mi se pare sănătos.

Șaptesprezece povești de dragoste trăite sau închipuite, semnate de scriitori români cunoscuți, artiști, arhitecți, filosofi, jurnaliști și traducători, pe numele lor Marius Chivu, Silviu Dancu, Raluca Dincă, Şerban Foarţă, Bogdan Ghiu, Adela Greceanu, Mugur Grosu, Augustin Ioan, Luminiţa Marcu, Mitoş Micleuşanu, Ada Milea, Matei Pleşu, Antoaneta Ralian, Johnny Răducanu, Cecilia Ştefănescu, Iulian Tănase, Stelian Ţurlea și Constantin Vică.  Proze adunate într-un volum fain, Prima mea dezamăgire în dragoste, coordonat de Laura Albulescu. Sau, de ce nu, Primul meu porno – Marius Chivu (coord.) -, dacă aveți chef de năzbâtii.

Comandă cartea

Negustorul de începuturi de roman, de Matei Vișniec

negustorul-de-inceputuri-de-roman_1_fullsize

V-ați prins, poate, că nu e (numai) o carte de dragoste, Matei Vișniec e un scriitor mult prea versat și complex pentru a avea un singur fir narativ, plat, facil. Negustorul de începuturi de roman (romanul care a câștigat, de altfel, Premiul „Augustin Frățilă” pentru cea mai bună carte a anului 2013 și Premiul Național de Proză al Ziarului de Iași, 2014) este o operă literară remarcabilă. Și, în unele dintre începuturile ei, primim, la pachet, o poveste de dragoste – dintre Domnișoara Ri și Domnul M -, pe cât de stranie, pe atât de surprinzătoare și inedită. Există zeci de motive pentru care v-aș îndemna s-o citiți, dar haideți să ne oprim, momentan, la istoria unică a celor doi amorezați.

Comandă cartea

A venit rândul vostru să-mi (să ne) recomandați cărți de dragoste românești care v-au încântat sufletul și mintea de bookaholic. Vă las „microfonul” în comentarii :).

Sursă imagine principală

bookaholic sustinut de carturesti stripe-01

8 comentarii
  1. anca

    Pai si cu “Adam si Eva” (Rebreanu) ce ne facem? Pentru mine e sus de tot in literatura romana si foarte induiosatoare.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *